Első világháborús katonasorsokról Vereben

2012.01.18. 21:20 :: Nagy Háború szerkesztőség

Fehérváriak-verebiek az I. világháborúban címmel tartott előadást blogunk és a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány képviseletében Rózsafi János 2012. január 13-án 18 órakor Vereben, amelyre a Verebi Esték 2012 rendezvénysorozat nyitó előadásként került sor a Közösségi Ház és Könyvtár nagytermében.

Rózsafi János verebi személyes katonasorsokon keresztül mutatta be azoknak a gyalogezrednek a hadiútját, ahová a település férfi lakossága a Nagy Háború idején katonának bevonult. Az előadás során a több mint 50 fős hallgatóság a székesfehérvári 17-es honvéd és népfelkelő gyalogezredek mellett a közös 69-esek háborús történetébe és harcaiba is betekintést kaphatott.

Az előadást megelőzően került sor a Katona-élet-halál című kiállítás megnyitására. A helyi lakosságtól gyűjtött, lemásolt, kinagyított első és második világháborús gazdag fotó- és írott dokumentumanyag összeállítása Kerekes Erzsébet könyvtárvezető, a rendezvénysorozat főszervezőjének érdeme.

Az est végén a hallgatóság részére ismertettük a Nagy Háború Blog és az NHKA által kínált lehetőségeket, szolgáltatásokat, majd a házigazdák szívélyes vendéglátása mellett kötetlen beszélgetésre került sor.

A mindössze 800 lelket számláló kis település példaadó módon ápolja hagyományait, emlékeit, s mindez a lelkes szervezők sikerének köszönhető, akik között mindenképp meg kell említeni dr. Molnos Levente állatorvos urat, régi kedves barátunkat. Munkájuk a lakosság szélesebb körében is fogadókészségre talált, ahogy azt a rendezvény során is tapasztalhattuk. A beszélgetéseink alkalmával kölcsönösen felvetett ötletek sokasága alapján úgy gondoljuk, hogy visszatérünk még Verebre!

Az estről és a kiállítás anyagáról a község honlapján fotóösszeállítás látható.

Szólj hozzá!

Címkék: előadás

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr873575176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása