Két napon keresztül a Nagy Háború hátországáról

2011.12.11. 18:17 :: PintérTamás

2011. november 29-30-án immár negyedik alkalommal rendezte meg a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum A hátország Nagy Háborúja 1914-1918 konferenciát. A szervezők munkájának köszönhetően a rendezvény ismét sok csemegét kínált a korszak iránt érdeklődő hallgatóság számára. A 28 előadó ugyanennyi oldalról közelítette meg a témát. Közöttük blogunk több állandó szerzője is előadott a konferencián.

Sallay Gergely bebizonyította, hogy egy viszonylag száraz témáról is lehet rendkívül érdekes előadást tartani: a világháborút követően elszakadt területek alakulatai részére a Hadimúzeumban emelt emléktáblák történetéről tartott vetített álló- és mozgóképeket is felvonultató prezentációt

A tervezetthez képest némileg átszervezett program első délelőttje döntően az emlékezet tárgyiasult formái, az emlékművek, emléktáblák, emlékharangok bemutatásának a jegyében telt, míg a délutánt a háborús irodalom uralta.

Pollmann Ferenc előadásában a sport és a háború összefüggéseit boncolgatta

A második nap délelőttjén a háborús mindennapi életé volt a főszerep, a háború és a sport kapcsolatától kezdve a kereskedelmen, a szociális gondoskodás és a jótékonyság különböző hivatalos és magán intézményein át a propaganda tárgyiasult megjelenési formáival bezárólag.

Kovács Vilmos parancsnok úr segítségével a győri ágyúgyár munkástelepét ismerhettük meg, egyes épületek történetét egészen napjainkig nyomon követve

Délután előbb az Auguszta mentővonat és a MÁV szerelvényei dübörögtek, majd a harangok vonultak hadba. Lassan az estébe hajolva eljutottunk a front, egész pontosan a Doberdó közelébe is. Alapítványunk képviseletében jó magam az ottani tartalékok elhelyezésére kialakított segeti táborban folyó életről, míg Stencinger Norbert a temetők kutatásáról tartott előadást. A huculok, valamint a ruszinok törekvéseinek bemutatásával már túl is szaladtunk a Nagy Háború időszakán.

Stencinger Norbert a doberdói katonatemetők helyszíni kutatásából villantott fel részleteket

A fenti vázlatos felsorolásból kimaradt több, a négy ülésszak tematizálni próbált fősodrába kevésbé illeszkedő téma, amelyek azonban szintén színes adalékokkal szolgáltak a Nagy Háború időszakáról. Reméljük lesz rá lehetőség, hogy az előadásokat - az alkalmankénti 30-50 fős hallgatóságon kívül - a szélesebb érdeklődő közönség írott formában is megismerhesse. Mindegyik érdemes lenne rá!

Szólj hozzá!

Címkék: előadás konferencia hátország

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr343455970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Adó 1%

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása