Eldöntöttem, hogy innen minél hamarabb el kell menni

2010.11.15. 07:10 :: RózsafiJános

Borbély Kálmán tüzér főhadnagy hadiútja – 15. rész

Hazatérés a frontról

Azt láttuk, hogy körülöttünk szétesik a hadsereg. Mi tüzérek még úgy-ahogy igyekeztünk tartani magunkat, de láttuk, hogy a gyalogsági csapatoknál milyen borzalmas a helyzet. Egyszer volt egy tiszti gyűlésünk, amit egy Spocsil nevű szerb származású alezredes, ezredparancsnok tartott. Elmondta, hogy szeptember 28-án, Vencel napján a csehek szabotálni akarnak. Elképzelhető, hogy olyan helyzet fog előállni, amelyben nem biztos, hogy Ő megfelelő utasítást tud adni számunkra. Ha bekövetkezik az esemény, mindenki cselekedjék a saját belátása szerint. Amikor kijöttünk a gyűlésről, hát én akkor köptem egyet. Azt mondtam, ez nem hadsereg, hanem kupleráj.

 Hazatérnek a katonák. Katonavonat érkezése a korabeli filmhíradóban
(Forrás: Filmhíradók online)

Eldöntöttem, hogy innen minél hamarabb el kell menni. Felkerestem az ezredorvost, egy századost, aki galíciai zsidó gyerek volt. Elmondtam neki, hogy milyen szívbajom volt, és ha még sokáig itt leszek, teljesen kikészülők. Ez a 34 havi frontszolgálat teljesen kikészített. Így aztán elindítottuk az ügyet, hogy visszakerüljek a hátországba. Kisebb-nagyobb nehézségek árán, de sikerült. Októberben már a győri kórházban voltam.

Ott jó sorom volt. Rövidesen kikerültem a kórházból és otthon laktam. Csak a kötelező vizitekre kellett bemennem. Ekkor csak egy-két barátommal tartottam a kapcsolatot, nem foglalkoztam a politikával, nem vettem észre, hogy mi van készülőben.

 Rangjelzések levágása
(Gyurgyák János – szerk.: Magyarország története képekben)

1918. november 1-én neveztek ki főhadnaggyá. Egyik nap, amikor a kórházból mentem haza, elém állt két kislány, és kérték a sapkámat. Ollóval kivágták a tetejéről az arany szálakból font sapkarózsát, és elvitték. Olyan furcsa volt a sapka így kivágva, mert elöl volt egy aranyzsinór, és a kivágás miatt ferdén lifegett. Este kimentem a győri korzóra és láttam, hogy az összes tisztnek így néz ki a sapkája.

 A győri korzó korabeli képeslapon

A győri korzó akkor a Baross utca volt, a vasúttól vezetett be a városba. Egy öreg tiszttársammal sétáltam, akitől megkérdeztem: „Mi lesz itt?”

Ő azt válaszolta: „Addig nem lesz baj, amíg szalutál a baka, a paraszt templomba jár, de ha ez megváltozik, az már nem nekünk való!”

 Sapkarózsa helyett őszirózsa a budapesti utcákon, részlet korabeli filmhíradóból
(Forrás: Filmhíradók online)

1 komment

Címkék: film győr borbély kálmán 1918. szeptember

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr12449209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gefraiter 2010.11.15. 18:37:34

Nagyon jó lett a poszt ezekkel a filmhíradó részletekkel. Nagyon jó ötlet, gratulálok!

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Kiadványaink

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

Nincs aktuális programajánló.

Utazás

Dér Zoltán visszaemlékezései

Kiállítás

Kiállítások az I. világháborúról

süti beállítások módosítása