Micsoda nagyszerű katonákkal találkoztam Galíciában!

2010.10.04. 07:53 :: RózsafiJános

Borbély Kálmán tüzér főhadnagy hadiútja – 10. rész

Huszárvirtus, avagy amikor a huszárok mentették meg a tüzéreket

Micsoda nagyszerű katonákkal találkoztam ott Galíciában! Egyikük Farkasházy Farkas Elemér huszár százados volt. Egy faluban voltunk beszállásolva, ott ismerkedtem meg vele. Mentem az utcán, és egyszer csak lövöldözést hallok. «Mi az Isten, már itt is harc folyik?» - gondoltam magamban.

Huszár éppen spanyollovast ugrat át a harcok szünetében Huszár éppen spanyollovast ugrat át a harcok szünetében. Orosz front, 1916
(Balla Tibor: Szarajevó, Doberdó, Trianon című könyvéből)

Közelebb mentem, és láttam, hogy az egyik udvaron egy huszár százados okítja a katonáit. Ez a százados volt a Farkasházy Farkas Elemér. Lekapta a katonák fejéről a sapkát, feldobta a levegőbe és átlőtte a pisztolyával. Azt mondta az embereknek, hogy nem kell félni a golyóktól, az úgy sem talál el, ha meg eltalál, akkor ez van. Ő volt az, aki a galíciai áttörés után összeszedett egy csomó csellengő lovas embert. Olyanokat, akik nem voltak sehová beosztva: huszárt, tüzért, dragonyost, szekerészt. Csak olyat, akinek lova volt. Ezekből szervezett egy lovas különítményt. Volt nekik egy géppuskás osztaguk is.

Vonuló huszárok az orosz fronton Vonuló huszárok az orosz fronton

Szókimondó ember volt ez a huszár százados. Egyszer Esterházy mellett voltam az ütegparancsnokságon, mint megfigyelő, amikor odajött hozzánk. Magyarul szólt Esterházyhoz, és mondta, örül annak, hogy magyar tüzérek vannak itt. Erre Esterházy azt válaszolta, hogy csak keveset tud magyarul, beszéljenek németül. Erre Farkasházy megjegyezte, hogy elég szomorú, hogy egy Esterházy nem tud magyarul! Azután németül beszéltek.

Aztán néhány nap múlva ismét találkoztunk Farkasházyval és csapatával. Előttünk a 101-es békéscsabai közös gyalogezred volt állásban. Nagyon leharcolt volt az ezred, gyenge harcértékkel. Eszterházy éppen e miatt közvetlen mögöttük elhelyezett egy üteget, mert ha támadás jön, az elől legyen. Hogy ez milyen bölcs dolog volt, rövidesen bebizonyosodott. Ugyanis kaptunk egy kozák lovastámadást, egy egész lovas ezred támadott meg bennünket. Gyalogságunk részéről szinte semmi ellenállás nem volt, a lovasok áttörték a vonalat. Már az előretolt üteget veszélyeztették. Olyan közel voltak a támadók, hogy időzített srapnellel lőtték őket, ami 100-200 méterre robbant.

Srapnel korabeli rajza Srapnel korabeli rajza

Később már kartácsra állított srapnellel lőttek, ami a cső előtt 8-10 méterre robbant. Elég nagy volt a veszteségünk, már minket is fenyegetett a támadás. Pedig elég keményen dolgoztunk, percenként 14-15 lövést adtunk le. Ez csak úgy volt lehetséges, hogy egységes volt a lövedék. A csövek nagyon felmelegedtek, vizes pokróccal hűtöttük őket. Menekülésre már nem volt időnk.

Váratlanul megjelent Farkasházy a különítményével. Oldalba kapta a kozákokat, és olyan jól helyezte el a géppuskásait, hogy azok végiglőtték a kozákokat. Szinte elsöpörték a támadást a géppuskások. Rengeteg volt a halott és a sebesült. Mi megmenekültünk. A kozákokról tudtuk, hogy jó, hűséges, elit katonák. Soha nem húzták ki magukat a nehéz helyzetből. A bolsevik forradalom után ők nem lettek bolsevikok.

Orosz kozák katona Orosz kozák katona

Szólj hozzá!

Címkék: galícia kozákok srapnel kartács borbély kálmán gróf esterházy pál békéscsabai 101. gyalogezred farkasházy farkas elemér

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr912342866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása