Bosnyákok fezben és feztelenül?

2013.12.20. 20:23 :: BálintFerenc

A fénykép és ami mögötte van 8.

Egy fotólapon három fezt és három tábori sapkát viselő katona látható. Vajon hol szolgáltak ők? Esetleg egy bosnyákokból álló tábori vadász zászlóaljban, ahogy a postai címzés szövegéből gondolnánk? Vagy máshol? Molnár Tibor állandó szerzőnk kérdésére keressük a választ.

 

Molnár Tibor: Gyűjteményemben van egy érdekes fotó, amit meg kellene nézni szakértő szemmel. Segítségképpen – mivel levelezőlapnak használták – megküldöm a szöveges részt is. Értelmezésem szerint a cs. és kir. 3. tábori vadászzászlóaljról van szó, amiről nem sikerült semmit megtudnom. De hogy kerülnek ide a bosnyákok? Esetleg Bosznia-Hercegovinából kiegészített vadászzászlóaljról lenne szó? Meg az egyenruhák sokfélesége is érdekes...

 

Bálint Ferenc: A címzett a lap szerint valóban a 3. tábori vadász zászlóaljban szolgált (pontosabban annak tartalékos tiszti iskolájában). Az alakulatról azért nem nagyon lehet információt találni, mivel a zászlóalj békeidőben nem létezett. 1914-ben 29 tábori vadászzászlóalj volt, 1-től 32-ig számozva, a 3., 15. és 26. számokat kihagyták. A 3. zászlóaljról annyit sikerült kiderítenem, hogy a háború kitörése után állították fel, délszláv legénységű volt, és a 18. hegyi dandár, majd a 117. gyalogdandár alárendeltségében állt.

 

A feladó alakulatára viszont csak a fényképből következtethetünk – sajnos itt nem egyértelmű minden, mivel a bosnyák alakulatokban csak a legénység és a muszlim vallású tisztek számára volt rendszeresítve a fez, a nem muszlim tisztek és tisztjelöltek részére rendes tábori sapka volt előírva (más kérdés, hogy számos tiszt vallásától függetlenül fezt viselt, főleg a fronton).

A képen látható három tábori sapkás alak balról jobbra: géppuskás (?) hadnagy, főhadnagy és egy zászlós. A jobb oldalon álló két fezes úriember közül a magasabbik önkéntes szakaszvezetőnek tűnik, az alacsonyabb zubbonyán nincs vállszalag, és három csillagja van. Véleményem szerint inkább lehet egy szabálytalan zubbonyt viselő szakaszvezető, semmint százados. A bal oldali, fezt viselő alak sajnos kicsit homályos, a rendfokozati jelzését nem tudom kivenni. A hajtókák sem nyújtanak segítséget – a bosnyák gyalogezredek alizarinvörös, a vadászok fűzöld hajtókát viseltek. A bosnyák vadásztisztek viszont szerintem viselnék a sapkán a kürtjelvényt.

Összefoglalva: valószínűsíthető, hogy a képen látható személyek valamennyien egy bosnyák gyalogezredhez tartoznak, de ez nem 100%.

20 komment

Címkék: fényképelemzés

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr345702668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magyaros17 2013.12.21. 14:34:36

A magyarországi kiegészítésű tábori vadász zászlóaljak történetéről rövid összefoglalókat tartalmaz a Budapesten 1940-ben megjelent "Aranylapok az egykori magyar tábori vadászzászlóaljak történetéből" című,78 oldal terjedelmű kiadvány. Ebben 3 oldal terjedelemben megemlékeznek a 3. tábori vadászzászlóalj működéséről is. Bár Pale-ban alakult 1915-ben, az ebben a városban állomásozó magyar legénységű 1. sz. várgyalogzászlóaljból hozták létre. Kiegészítési területe a Bánát volt. Kádere előbb Temesvárott, majd Pancsován működött. Minden valószínűség szerint a bánáti egységekre jellemző kevert nemzetiségű állománya volt a zászlóaljnak. Muzulmánok aligha voltak benne. Vagyis szerintem a fotólapon látható fezt viselő katonák nem ennek a zászlóaljnak a harcosai.
M

magyaros17 2013.12.21. 14:38:45

Még annyit, hogy a lap címzettje a FJB 3 katonája, nem pedig az írója. Bár gyanús, hogy a lapot Pancsováról küldték, tehát feltehetőleg az ott található káder egyik tisztje lehetett a küldő.

BálintFerenc · http://nagyhaboru.blog.hu 2013.12.21. 19:24:04

@magyaros17: Ahogy én is írtam: "A feladó alakulatára viszont csak a fényképből következtethetünk"

A 3. vadászzászlóaljról köszönöm az adatokat, ezek szerint az én forrásom nem volt jó. A várgyalogzászlóaljakról eddig még nem is hallottam, de most utánanéztem: összesen 10 darab volt belőlük.

MTi 2013.12.21. 19:24:51

Az osztrák-magyar haderőnek egyébként a háború kezdetén 4 BH-gyalogezrede:

1. BH-gyalogezred, kiegészítési kerületének központja Szarajevó,
2. BH-gyalogezred (Banja Luka),
3. BH-gyalogezred (Tuzla),
4. BH-gyalogezred (Mostar)

és egy BH tábori vadászzaszlóalja volt.

wraith42 2013.12.21. 20:45:54

A végére pedig lett 8 db BH-gyalogezred (bár az újakat csak 17-18-ban állították fel) és 8 db BH tábori vadászzászlóalj

magyaros17 2013.12.22. 15:27:52

Lehet gondolkodni, hogy kik is lehetnek a képen. A lap szövege elárul egyet s mást. A bélyeg melletti felirat: jobb szélen áll Zima sógorom (legalábbis én így olvastam). A lap jobb szélén az apró termetű fezes katona áll. Milyen értelemben nevezi sógornak? Tényleges családi kapcsolat miatt? Kétséges. Ugyanis a lap fő szövegében a levélíró arról számol be egy másik "K(edves) Sógorom"-nak, hogy most otthon van (mármint Pancsován, ahol a lapot feladta), és hogy hívja őt is haza (mármint a FJB 3 tábori postaszámán Mangold Albert egyéves önkéntest). Vagyis Mangold is sógora. Ha ilyen közeli családi kapcsolatban vannak, és ugyanannál az egységnél szolgálnak (FJB 3), akkor minek tábori posta lapon értesíteni egymást a szabadságról? Nap mint nap találkozhattak... Szóval, a levélíró szerintem annak ellenére nem a 3. tábori vadászzászlóalj katonája volt, hogy a lapot Pancsováról írta. Akihez címezte, Mangold egyéves önkéntes viszont biztosan pancsovai volt és a lap szerint a szóban forgó vadászzászlóaljnál szolgált. Mindebből az következik, hogy a képen látható katonákról mindössze annyit tudunk, hogy egyiküket, aki történetesen fezt visel, a levélíró Zima sógorként nevezte meg. A Zima név nekem szlávos, tehát viselője lehet valóban boszniai szerb. Mindebből viszont még semmi következtetés sem adódik a csapatra vonatkozóan...
M

magyaros17 2013.12.22. 15:32:23

Bocsánat, még egy dolog! A lapot Lippára küldte a feladó, tartalékos kiképző iskolába. Vagyis, a címzett is lehetett 3-as vadász, csak éppen vezénylésen Lippán tartózkodott. Ez magyarázza, hogy miért nem találkozott vele a lap feladója. Sajnos, a képen látható katonákra vonatkozóan ez sem árul el több információt...
M

NaVi1203 2013.12.22. 21:23:18

Szerintem "Zima sógor" a feladó, és Albert utólag írta rá a megjelölést. Ha az aláírt keresztnevet meg lehetne fejteni, talán előrébb lehetne lépni a feladó egységének megfejtésében.

Üdv.:NaVi

magyaros17 2013.12.22. 22:11:35

A megjegyzés valóban utólag kerülhetett a lapra. Ha a fezes Zima sógor küldte volna Mangold egyéves önkéntesnek Pancsováról, ez azt valószínűsítené, hogy bosnyákok is voltak ebbe a zászlóaljba vezényelve. Van nekem is néhány olyan képem, ahol fezes és feztelen monarchiás katonákat látni egymás társaságában. Én ezt mindig úgy értelmeztem, hogy a fezesek valamelyik bosnyák csapategység katonái, és vagy náluk szolgáló nem muzulmán katonák vannak tábori sapkában, vagy kevert csoportot látunk (pl. a 3. bosnyák ezred, amelynek az állomáshelye Budapesten volt, magyar sorezredekkel volt egy hadosztályba beosztva, ahol ilyen vegyes felvételek készülhettek). Arra még nem gondoltam, hogy bosnyák katonákat vezényeltek volna mondjuk magyarországi gyalogezredekhez...
M

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2013.12.23. 00:31:42

@NaVi1203: Szerintem "Guszti", azaz Gusztáv a név. Ha a feltevésed helyes, akkor Zima Gusztáv a lap küldője. Ezt a logikát követve, ha a számára a lap szövege alapján Pancsova az otthon, ahol épp tartózkodik, s ahonnan ír a sógorának, akkor ő onnan vonult valamelyik bosnyák alakulatba.

@magyaros17: a fenti logika alapján a pancsovai illetőségű, egymással magyarul levelező Mangold Albert és Zima Gusztáv, akik sógorok voltak, egyaránt bosnyák alakulatokban szolgáltak. Elképzelhető, hogy boszniai születésűek voltak és ezért sorozták őket bosnyák alakulatba? Vagy milyen egyéb okból? Jó kis monarchiás történet kerekedett egy fotólap alapján! :)

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2013.12.23. 00:40:05

@magyaros17: Bocs korrigálok, csak Zima Gusztáv szolgálhatott bosnyák alakulatban, hisz a sógoráról láttuk, hogy a 3-as vadászoknál.

NaVi1203 2013.12.23. 09:34:08

Az is lehet, hogy a Zima valójában egy becenév, vagy a vezetéknév rövidítése.
Tegnap kutakodtam a Krameriusban, de sajnos nem találtam semmit. Olyan személyt kerestem, aki Gusztáv és/vagy boszniai alakulatban szolgált és/vagy Torontál vm.-i. Egy századost találtam aki a BH IR 1.-ben szolgált és Torontál vm-i, de neki szerb keresztneve van és bár az 1918as veszteséglistán szerepel, már 1916-ban elesett ( legalábbis, ha jól értettem). Zima Gusztáv/Gustav egy darab se volt. Egy hivatásos Zimányi Gusztávot találtam ugyan, de ő jóval idősebb volt.
A kutakodás során találtam olyan példát, hogy cseh közlegény szolgált bosnyák alakulatnál.

NaVi1203 2013.12.23. 09:40:37

A cseh példával csak azt akartam érzékeltetni, hogy egészen messziről is kerültek katonák a bosnyák egységekhez, bár az is lehet, hogy ez a csehek tekintetében a háború végi megbízhatatlanságuk eredménye volt...

Üdv.: NaVi

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2013.12.23. 09:51:43

@NaVi1203: Ez a fajta keveredés, a csehektől függetlenül, elég általános volt. A hadihelyzet függvényében oda vezényelték a menetalakulatokat, ahol épp nagyobb szükség volt rájuk. A bosnyákok esetén a nyelvi, vallási különbség mellett az öltözetük, felszerelésük egyedisége is "színezte" a dolgot.

A cseheket egyébként rendszeresen bekeverték mindenhová. A szegedi 46-osok is kaptak belőlük 1916 tavaszán a Doberdón. Kókay László is megörökítette. Ebben a posztban pl. egy hozzájuk beosztott cseh katonával megesett vicces történetről számol be: nagyhaboru.blog.hu/2013/10/21/_megkapom_ha_isten_segit_szabadsagomat_az_erettsegi_letetelere

magyaros17 2013.12.23. 11:45:54

Igen, izgalmas a nyomozás! Én továbbra is úgy vélem, hogy a Zima becenév valamilyen szláv névből adódhat. Mivel a lap szerint biztos, hogy a jobb szélső fezes katona Zima, ezért úgy gondolnám, hogy ő boszniai szerb lehet. Viszont akkor aligha ő a lap küldője, mert valahogy nehezen tudom elképzelni, hogy egy boszniai szerb katona hogyan tudna olyan jól magyarul írni, ahogyan ez a lap szövegén látszik? Sok tábori lap szövegének ismeretében én úgy gondolom, hogy a lap írója magyar anyanyelvű volt és érettségizett, akár a címzett egyéves önkéntes. Lehet, hogy iskolatársak voltak például... Zima sógor viszont egy a háború során megismert, valahogy a lap írójával összebarátkozott boszniai szerb katona lehet. Ami a keveredést illeti, persze, minden lehetséges, hiszen még az 1920-as Rongyos Gárdában is voltak bosnyákok (boszniaiak). Megfontolandó még a kép alapján feltételezhető életkor is. A jobb oldalon álló magasabbik fezes tűnik 18-19 évesnek, ami egyéves önkéntesünk korosztálya, az alacsony, ha szakaszvezető is, legalább 30 éves szerintem. Egy harminc éves nem magyar anyanyelvű szakaszvezető (nyilván nem érettségizett) szerintem nem írhatott ilyen jó helyesírással.
M

MTi 2013.12.23. 18:42:59

@magyaros17: @PintérTamás: @NaVi1203: a bánáti/bánsági - főleg Pancsova, Versec, Fehértemplom, de Nagybecskerek és Nagykikinda is - altisztek/tisztek beosztása a bosányák/boszniai alakulatokhoz annál is inkább indokolt volt, mert ezek a területek vegyes nemzetiségűek - magyar-szerb-román-német - voltak, és az itt élő lakosság ismerte/beszélte a "szomszéd" nyelvét. Adott esetben a szerbül is beszélő magyar/sváb nemzetiségű altiszt viszonylag könnyen megértette magát a zömében csak a délszláv nyelvet - a boszniai szerb/horvát/bosnyák nyelv nagyon hasonló, ha nagyon leegyszerűsítjük/sarkítjuk akkor egytelen nyelv különböző dialektusai (ezt magam is megtapasztaltam testközelből és gyakorlatilag mindháromat beszélem, de legalábbis nem tudnak eladni :-D) - beszélő legénységgel.

rezignált 2014.11.04. 19:06:03

Egy korabeli hadifogolynapló 1914 szeptember 1-i bejegyzése szerint a magyar katonák a bosnyák fegyvertársakat "sógor"-nak titulálták. Részlet a naplóból: "... a 3. bosnyák ezred. Utóbbiakról sok szép dolgot hallottunk. Mesés vitézséggel harcolnak. Beszélik, hogy nem úgynevezett ugrásokban mennek az ellenségre, azaz egy-egy darabot teljes erőből futva, azután beásva magukat, majd ismét előrerohanva, mint azt katonáéknál tanítják, hanem a legnagyobb golyózáporban is szép csendesen ballagnak előre, és keleti flegmájukból csak akkor jönnek ki, ha így az ellenséghez kerülve kézitusára kerül a sor, amikor puskatussal szokták elintézni az ügyet. A szerbet rettentően gyűlölik. Bennünket szeretnek, de találkozáskor a mi bakáink se mulasztják el soha a „Szervusz, sógor!” köszöntést, amit ők barátságos vigyorgással viszonoznak, megvillogtatva hófehér fogaikat."

magyarmoszlim 2014.12.30. 18:04:59

1914-ig, a háború kitöréséig valóban csak négy gyalogezred volt a K.u.K keretein belül, de már 1914-tól folyamatosan több ezredet, ill. vadász zászlóaljat állítottak fel. Részben önállót, részben a már meglévő ezredek átalakításaival, kibővítésével.
1894 januárjában alakították meg az első önálló bosnyák ezredeket.
A 3. ezred 3 zászlóalja Budapesten, a Nádor laktanyában teljesített szolgálatot.
A többiek Bécsben, Grazban és Triesztben szolgáltak.1914-ben Johann Brenner volt az ezred parancsnok. A 4. század (I. zászlóalj) parancsnoka magyar volt: Rudolf von Sváby kapitány.A 3. ezred hős bosnyák katonái más bosnyákokkal együtt szinte minden fronton szolgáltak. Két tisztjük kapott Máris Terézia Rendet. A BH 4. sz. tábori vadász zászlóaljról maradt fenn a legtöbb hadijelentés.Ajánlom hozzá a megjelent könyvemet, illetve a 2015-re tervezett folytatását.

2015.01.07. 22:21:48

Sziasztok!
És Komjádi Béla úszóbajnok hogyan került a bosnyákok közé?
www.nemzetisport.hu/vizilabda/20030307/hol_tartanank_nelkule

wraith42 2015.04.21. 14:52:48

A tisztek és tisztjelölteket nem nemzetiségi alapon osztották be, bár valamennyire biztosan figyelembe vették. A nyelvismeret számított, nyilván ismerni kellett a vezénylési nyelvet (közös hadsereg: német, honvédség: magyar vagy horvát) illetve az ezredben beszélt nyelvek közül valamelyiket.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása