Csákó, bojt és magyarnadrág – bakák Békéscsabáról

2013.04.12. 06:36 :: BálintFerenc

A fénykép és ami mögötte van 1.

A hozzánk érkező levelek jó részében olvasóink az iránt érdeklődnek, hogy az általuk küldött fotón milyen egyenruhát viselnek a rajta szereplő személyek, és milyen egyéb információt lehet még ez alapján a fényképből kiolvasni. Miután úgy tűnik az ilyen „képfejtésekre” nagy igény van, elhatároztuk, hogy új sorozatot indítunk, amelynek gondozását Bálint Ferenc, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa vállalta. Az új sorozat első darabja az itt következő poszt.

 

Szabó Ignác olvasónk az alábbi csoportképpel kapcsolatban keresett meg bennünket.

  

A következőket írja:

"Ha esetleg tudnának néhány információt a képen látható alakulatról, rangokról vagy egyéb más dolgot, nagyon megköszönném.

A fénykép egy 30cm X 35cm méretű paszpartura van felragasztva, a mérete: 23,3cm X 16.8 cm, a kép jobb alsó sarkában korabeli bélyegzővel:

Békés Gy.
udv. fényképész
Békéscsaba

A hátoldalán levő grafitceruzás felirat olvashatatlan.

A kérdésem a következő:
Lehetnek esetleg huszárok? a sujtásos nadrág és a császári címeres övcsat miatt gondolom ill. két eltérő öltözetű katona is van a képen...”

BF: Nem huszárok, hanem a közös hadsereg egyik magyar gyalogezredének katonái, ezt a címeres övcsat egyértelműen jelzi (a huszárok nem hordtak címeres derékszíjat). A zsinóros nadrág az ún. magyarnadrág, amit a magyarországi kiegészítésű gyalogos alakulatok a 18. századtól a világháborúig viseltek, lényegében változatlan formában.

  

A két szélső katona fején csákó van, ezt ekkoriban a gyalogság csak díszelgéskor, vagy őrszolgálatban viselte. Egyébként tábori sapkát hordtak, amint a legtöbben a fotón. A fehér kötényes illető valószínűleg szakács.

A jobb szélen egy tizedes van (két csillag a galléron), néhány őrvezető (egy csillag) látható még a fotón, mindenki más rendfokozat nélküli gyalogos.

  

„Mit jelentenek a bojtok az egyenruhán?”

BF: Úgynevezett lövészbojtok, meghatározott lőeredmény eléréséhez kötött lövészkitüntetés.

  

„Ha az udvari fényképész békéscsabai illetőségű volt, akkor a kép békéscsabai katonákat ábrázolhat? Vagy több helyen is dolgoztak az udvari fényképészek?
Ebben csak az sántít hogy tudomásommal Békéscsabán nem volt huszárezred, viszont itt Szegeden, ahol a képet is vettem a 3. huszárezred volt, és a ma is meglévő épület néz ki így ahogy a képen.”

BF: Békéscsabán a 101. közös gyalogezred egy zászlóalja állomásozott, az alakulatot egyébként a város környékéről sorozták. Az ezred kénsárga hajtókát viselt. A képen lévő hajtókák sötét színűnek tűnnek, azonban erre van magyarázat: a korabeli fotótechnika egyik jellegzetessége, hogy a sárga színek sötétbarna tónusban jelennek meg az előhívott képen. Ez a jelenség jól megfigyelhető a nadrág zsinórzatán (ami fekete-sárga) és a jobb szélen álló tizedes csákóján lévő paszománysávon (ugyancsak sárga).

A 101. gyalogezred díszegyenruha-színsémája A 101. gyalogezred díszegyenruha-színsémája
(Forrás: mlorenz.at)

Mindazonáltal lehetnek egy másik, ideiglenesen ott-tartózkodó csapat katonái is, ebben a kérdésben nem lehet teljes bizonyosságot szerezni.

Az épületekből egyébként általában nem lehet a helyszínre következtetni, mert a monarchiás laktanyák zöme típustervek alapján épült.

A kép valószínűleg 1908 előtt készült.

2 komment

Címkék: fényképelemzés

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr25217861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wraith42 2013.04.12. 08:57:36

A középen ülő tizedesek közül a jobb oldali szerintem már csukaszürke tábori sapkát visel. Valami miatt nekem úgy rémlik, hogy a csukaszürke tábori sapkát már egész korán (1902-03) körül bevezették, de lehet hogy rosszul emlékszem és csak 1908-ban rendszeresítették a többi csukaszürke cikkel együtt.
Mindenesetre a kérdéses időszakban (~1903-1908) csak a 101-esek IV. zászlóalja állomásozott Békéscsabán.

BálintFerenc · http://nagyhaboru.blog.hu 2013.04.15. 07:57:43

@Ren42: Azon a sapkán eléggé látszik, hogy privát darab, szerintem ennyi lehet a magyarázat az eltérő színre. A csukaszürke sapkát 1908-ban vezették be a többi cikkel együtt.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Adó 1%

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása