Egy népfölkelő Érsekcsanádról

2013.01.18. 07:37 :: Babos Krisztina

Arcok a Nagy Háborúból 8.

A Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegyei Érsekcsanád első világháborúban elesett fiainak száma a kutatás mai állása szerint 59 fő volt. Közéjük tartozott a község történetével foglalkozó Kozma Róbert orosz fronton eltűnt ükapja, Horváth Mihály is.

 

Érsekcsanádról Borovszky Samu (1910) azt írja, hogy 453 házzal és 1856, túlnyomórészt református lakossal rendelkezik. „Postája helyben van, távírója Sükösd, vasúti és hajóállomása Baja.“ Lakosai többsége magyar; egyike azon településeknek, ahova a török hódoltság megszűnésével magyarok költöztek.

Érsekcsanád mai térképen Érsekcsanád mai térképen
(forrás: wikipédia)

1878-ban, amikor Horváth Mihály született, még Csanádnak hívták a községet. Mihály már érett, családos férfi volt, amikor elvitték a frontra. Feleségét és két kisgyermekét, Juliannát és Mihályt hagyta hátra. Hadiútjáról keveset tudunk: Mihály fia csak annyit mesélt dédunokájának, hogy apja az orosz fronton tűnt el, de a halálról hivatalos értesítést nem kaptak. (Erről napjainkban a bécsi kirendeltség sem talált dokumentumot.) Ifjabb Horváth Mihály (1911-2001) a családi sírkőre édesapja halálozási idejéhez az 1918-as évszámot vésette. Az apa egyszer volt itthon szabadságon, akkor fiának hozott néhány kisebb ajándékot. Lehetséges, hogy az alábbi fénykép is ekkor került haza, de az is lehet, hogy postán érkezett. A fotó mindig ott függött ifjabb Mihály ágya fölött, amikor 2001-ben meghalt, mellé temették.

Horváth Mihály (1878. augusztus 24. - ?) Horváth Mihály (1878. augusztus 24. - ?)

És akkor most jöhet a további nyomozás, találgatás. A fénykép alapján többet elmondani, ha lehet. A szerkesztőség a maga részéről a következőt tenné hozzá: az egyenruha minden bizonnyal régebbi típus, valószínű, hogy sötétkék vagy fekete színű lehetett. Kutatásaink során nem egyszer találkoztunk azzal az adattal, hogy a népfölkelőket (35 év felettiek) a régi egyenruhákban küldték ki a frontra. Horváth Mihály – kora alapján is – majdnem biztos, hogy népfölkelő alakulatba került. Hogy vajon melyikbe, azt a rá vonatkozó források nélkül nehéz lenne megmondani, valószínű, hogy valamelyik budapesti honvéd gyalogezredhez hívták be. A felvétel talán a frontra szállítás előtt készült (sajnos a fotón nem szerepel szöveg, hogy hol), miután már megkapták a fegyvert, és talán kimenő alkalmával, szuronnyal az oldalán vetette le magát a városban a fényképésznél. Érdekes, hogy a községben ismert egy hasonló fotó, amin egy másik, Horváth Mihállyal nagyjából egykorú katona, Paprika István szerepel, aki ugyanazt az egyenruhát viseli és szinte biztosra vehető, hogy a fénykép ugyanabban a műteremben készült (Paprika István a felvételen feleségével szerepel). Nagyon is lehetséges, hogy egyszerre vonultak be, és egyfelé vezetett az útjuk is. Sajnos a leszármazottak Paprika Istvánról sem tudnak többet, csak annyit, hogy 1916-ban vesztette életét az orosz fronton.

Paprika István feleségével, Cs. Felső Juliannával Paprika István Csanádon született 1877. augusztus 10-én, a család szerint az orosz fronton halt meg 1916-ban. A képen feleségével, Cs. Felső Juliannával örökíttette meg magát

Érsekcsanádon ma két emlékmű is őrzi a két világháborúban elesettek névsorát. 1938-ban állították a katolikus hívek a templom előtti keresztet, amire a Nagy Háborúban elesett katolikus katonák nevét vésték. Ezen szerepel Horváth Mihály neve is.

 (forrás: ersekcsanad.fw.hu)

A másik egy emlékoszlop a két háborúban elesettek neveivel, amit a községi önkormányzat emelt 1991-ben, és a községháza előtt áll. Paprika István és 18 további név egyik emlékművön sem szerepel.

 (forrás: ersekcsanad.fw.hu)

Update: Horváth Mihály halálának körülményei 2015. áprilisában a Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár jóvoltából Kozma Róbert és a Nagy Háború Blog számára is ismertté váltak. A levéltár értékes digitalizálási programja keretében dolgozza fel az első világháborús holttányilvánítási aktákat, amelyek között megtalálták Horváth Mihályét is. Felesége vallomásából a következők derülnek ki: Horváth Mihály 1914 végén vonult be és a 20. honvéd gyalogezred 3. századában szolgált. 1916 őszén orosz hadifogságba került és 1918 tavaszán halt meg egy kórházban, az egyik visszaemlékező tanú szerint 3700 társával együtt éhínségben. Szkobelev város közelében temették el.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr435024419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Markgraf · http://www.legiobrigetio.com 2013.01.18. 14:43:44

A kép igen-igen érdekes, ugyanis Horváth Mihály szerintem egy 1885 M csendőr legénységi dolmányt visel.
Ez és a karszalag azt jelentheti, hogy a csendőrség megerősítésére vezényelt népfelkelőként teljesített szolgálatot.
Érdemes lenne megnézni az öv csatját egy jobb felbontású képen.

MTi 2013.01.18. 17:59:38

Én - a bajai? - levéltárban mindenképpen utánanéznék Érsekcsanád településre vonatkozó 1920-1945 közötti hadigondozási iratoknak: szinte hihetetlen, hogy az özvegy - mégha férje "csak" eltünt is - két kisgyerekkel ne fordult volna segélyért. Persze, aztán vagy kapott, vagy nem, de a kérvényezési űrlapon valamilyen adatokat férjére vonatkozóan csak kellett közölnie (azért az asszony bizonyára tudhatta legalább azt, hogy hol-merre szolgál a férje!).

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2013.01.19. 17:17:44

A település sorozási körzetek szempontjából 1912-ig a budapesti 1-es honvéd és a közös 38-as gyalogezredhez tartozott. Ezt követően a közös ezred mellett az 1-es honvéd helyett a budapesti 30-as honvéd gyalogezredhez kerültek az innen sorozottak, s a honvéd ezred népfelkelő párjához a háború idején a népfelkelő korúak. Horváth Mihály a háború kitörésekor a maga 36 évével már idősebb katonának számított, s valószínűleg népfelkelői szolgálatra rendelték be. Hogy pontosan hová, melyik alakulatba került, azt további adatok hiányában nagyon nehéz megállapítani. Ebben sajnos az egyenruha sem segít...

joni firpo 2013.01.20. 13:41:28

@Markgraf: Markgraf kollégánál a pont! Nem csak a csendőr-dolmány (kisebb gombok és hármaskarika az ujjakon), hanem a pantalló is mutatja csendőr voltát, hiszen, ha honvéd gyalogos lenne, szűk magyarnadrágot kellene viselnie. Az övcsatja - különös módon - mintha közös lenne? De alig látni - megérne egy nagyítást, a karszalaggal együtt.

Babos Krisztina · http://nagyhaboru.blog.hu 2013.01.20. 17:01:46

Köszönet az észrevételekért. Írtam Kozma Róbertnek, remélem, tud küldeni nagyobb felbontású képet, amin jobban látható az övcsat és a karszalag.

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2013.01.20. 17:32:20

@Markgraf: @joni firpo: Köszönet az információkért, amit közben Dr. Baczoni Tamás őrnagy úr, egyenruha szakértő, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főmuzeológusa is megerősített a számunkra. A levelében megerősítette, hogy ez valóban csendőr dolmány. "A színe sötétzöld, buzérvörös zsinórozással. Háború alatti időpontra utal a kép azon vonatkozása is, hogy a díszdolmányhoz tábori sapkát hord az előírásos tollas csendőrkalap helyett." - írta a levelében. Ő is javasolta a derékszíj-csat és a karszalag nagyítását, hátha kiderül még róluk valami.

Nem tudom, hogy Kozma Róbert olvasónk tud-e jobb minőségű képet küldeni a számunkra, hisz az eredeti fotót eltemették az ükapjával együtt...

Minden esetre az immár igazoltnak látszó háború alatti csendőrségi egyenruha viselet új perspektívákat is behoz a kutatásba.

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2013.01.25. 00:44:10

A csendőrségi egyenruha tényét Ságvári György egyenruha szakértő is megerősítette a számunkra, akit korábban szintén megkerestünk a kérdéssel. Válasza szerint ez volt a csendőrség hivatalos egyenruhája. Ezt írta még a számunkra: "A csendőröket is bevonultatták a háború alatt és egyébként nagyobb gyakorlatokra, rendfenntartó alakulatnak a háború előtt is, amolyan tábori csendőr szerepkörben. Teljesen szabályos szolgálati ruhában van, karján ezt jelzi a karszalag."

Az információk alapján joggal gondolhatnánk azt, hogy Horváth Mihály akár csendőr is lehetett. Ennek az emléke azonban nem élt a családban.

Baczoni Tamás, aki hozzánk hasonlóan bevallottan nem járatos a csendőrség kiegészítésében, a ruházat viselésével kapcsolatos kérdésünkre megjegyezte: "ha az illető koránál fogva népfölkelő volt, akkor bőven elképzelhető, hogy a mindig létszámhiánnyal küzdő tábori csendőrséget népfölkelőkkel is feltöltötték. Ebben az esetben pedig az is valószínű, hogy az általános egyenruha-hiány miatt a raktárakban »fekvő« békeruházati készletekkel látták el őket, jóllehet papíron ilyen egyenruhát valóban csak a »hivatásos« csendőrök hordhattak volna."

Az egyenruha azért sem biztos, hogy megnyugtató választ adhat a kérdéseinkre, mert a fotóműtermekben sok esetben abban vetették le magukat a kuncsaftok, ami mint a fotózásokhoz használt kellék az adott helyen épp rendelkezésre állt, vagy ha nagyobb volt a készlet, amiben legjobban feszíthettek. Az mondjuk egy kicsit bizarr lenne, ha valaki épp csendőrnek akar öltözni...

Spekulációinkra igazi választ egy korabeli irat előkerülése adhatna!

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2013.01.25. 01:01:30

Egyik korábbi posztunkból egy példa, amikor az 1915-ben Meránban lábadozó 76-os soproni közös gyalogezredbeli Békési (Bizzer) Ferencet a fényképész a helyben "szokásos" császárvadász "jelmezben" és keretben örökítette meg az utókornak: nagyhaboru.blog.hu/2011/10/19/peresztegtol_taskentig_es_vissza

Babos Krisztina · http://nagyhaboru.blog.hu 2013.01.25. 23:28:03

Időközben megkaptuk a képeket, Horváth Mihály fotója nem sokkal nagyobb, az övcsat nem tudom mennyire kivehető. Paprika István leszármazottai hozzájárultak a róla készült felvétel közléséhez, ezért ezt most pótlólag feltettük - ez szerencsére elég jó felbontású, jobban látszanak rajta a részletek.

Köszönünk minden értékes hozzászólást. Ha a képen látható személyekről kevés biztos dolgot is állíthatunk, az egyenruháról sok érdekes információ kiderült.

BálintFerenc · http://nagyhaboru.blog.hu 2013.01.26. 10:35:04

@Natasa Gajdarova: Paprika István derekán egy 1911 M legénységi derékszíj van, amit a Honvédség számára rendszeresítettek.

Ami még érdekes, bár ez sajnos a képekből nem fog kiderülni: mindkettőjük dolmányára egy kis jelvény van feltűzve.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása