Kiképzésen Makláry Zoltánnal

2012.12.07. 07:00 :: Babos Krisztina

Arcok a Nagy Háborúból 6.

Eiler Nándor édesapja, Eiler Henrik (1896-1975) a budapesti 1. honvéd gyalogezredben szolgált az olasz, majd az orosz fronton. A harctérre indulás előtt, a kiképzésen együtt vett részt az akkor színinövendék Makláry Zoltánnal.

 

A képen a budapesti 1. Honvéd Gyalogezred katonáinak egy csoportja, kiképzés után. 1915 július elején indultak az olasz frontra Cillin és Laibachon keresztül, Görz irányába. Utána a Doberdói fennsíkon levő, sziklába vágott lövészárkokba kerültek. A képen alul, a tiszt jobb lábánál, apám Eiler Henrik. Feljebb a tiszt jobb vállánál Makláry Zoltán, a híres színész látható. Makláry Zoltánnal csak a kemény kiképzésen voltak együtt, ő nem került ki velük a frontra. Mindenki, így a tisztek is kedvelték a vidám, jó humorú színinövendék Makláryt. Apámék rengeteget kacarásztak a szövegén. (Őt valószínűleg nem pofozták úgy a kiképzők mint apámékat.) A képen a tiszt úr mellett ül a két kiképző. Sokan elestek az itt látható katonák közül. Apám sebesülése után az orosz frontra került, a Bruszilov-offenzíva idején.

A középen álló tiszt jobb vállánál Makláry Zoltán, jobb lábánál pedig Eiler Henrik A középen álló tiszt jobb vállánál Makláry Zoltán, jobb lábánál pedig Eiler Henrik

1918-ban készült az alábbi kép. Eiler Henrik (álló sor, balról a második) ekkor egy szegedi ezredben szolgált. A galíciai állásharcokban vett részt. Majd 1918-ban bevonultak Ukrajnába. Egészen Jekaterinoszlávig (Dnyepropetrovszk) nyomultak előre. Később, mint megszálló alakulat voltak Dél-Ukrajnában. 1918 decemberében tértek haza.

Az álló sorban balról a második Eiler Henrik Az álló sorban balról a második Eiler Henrik

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr104952149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ignác Szabó 2014.11.10. 19:55:17

hiteles és karakteres színész volt Makláry Zoltán

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása