Akinek a kutyája jelezte a halálhírét

2011.01.04. 07:25 :: Nagy Háború szerkesztőség

Történetek a Jakabffy család múltjából 1.

Jakabffy Gábor Béla olvasónk a Nagy Háború idejéből származó, családi vonatkozású történeteket küldött számunkra, amiket örömmel teszünk közzé. A most elsőként közreadott kis történet szájhagyomány útján maradt fenn a család emlékezetében.

Nagyszüleim a Nagy Háború idején Tordán éltek 13 gyermekükkel, ahol szálloda és étterem üzemeltetésén kívül fuvarvállalkozást is vittek. Igen elfoglalt üzleti életük ellenére azért gondoskodtak arról, hogy a gyerekek az akkori kornak megfelelő szigorú nevelésben részesüljenek. Jakabffy Árpád fiuk Gátalján született 1898. február 14-én. Az I. világháború kitörésekor önként jelentkezett a hadseregbe. A cs. és kir. temesvári 61. gyalogezred 8. századába osztották be, ahol rövid időn belül zászlós rangig vitte. Tőrrel az oldalán készült díszegyenruhás katonai képét a család nagyon sokáig őrizte. (A kép sajnos nincs a birtokomban.)

Életkép kutyával Életkép kutyával

Árpád nagybátyámnak volt egy német juhász kutyája, akit kölyök kora óta nevelt. Gazdáját hűségesen kísérte a nap minden percében, míg az be nem vonult. Árpád egységét az olasz frontra vezényelték. Kutyája a szülői házban egy reggel szakadatlan nyüszítéssel adta tudtára a családnak, hogy kifinomult állati ösztöne megérezte a tragédiát. Attól fogva nem ivott, nem evett. Pár hétre rá a tábori posta is megérkezett a szomorú hírrel. Jakabffy Árpád hősi halált halt a hazáért. Elesett tűzharcban 1917. július 12-én a Fajti-Hribnél. Az ezrednek az osztrák Tengermelléken (Küstenland) lévő, Sezanához tartozó lipai temetőjében temették el. Mindössze 19 éves volt.

A 61-esek temetője Lipánál korabeli felvételen A 61-esek temetője Lipánál korabeli felvételen

Szólj hozzá!

Címkék: kutya temesvári 61–es gyalogezred jakabffy lipai temető fajti–hrib

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr492555618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Kiadványaink

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

Nincs aktuális programajánló.

Utazás

Dér Zoltán visszaemlékezései

Kiállítás

Kiállítások az I. világháborúról

Adó 1%

Művészek a háborúban 

süti beállítások módosítása