Utolsó kommentek:

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2018.07.19. 21:34:43

A cikk első olvasása, majd szerkesztése közben is eszembe jutott Imre Gábor sok-sok a témához kapcsolódó története. Azon is gondolkodtam, hogy esetleg szerkesztőként egyet-egyet belinkelve ezekre is felhívom a figyelmet, de végül másképp döntöttem, mert azok inkább a túlélőkről szólnak, míg a cikk a halottakról, akik egyszerre hősi halottak és eltakarítandó hullák...

Itt azonban még sem tudom megállni, hogy legalább egyet, az egyik legerősebbet, ide ne idézzem, hátha valaki nem olvasta. Ezek a sorai mindig megráznak, akárhányszor olvasom. A túlélők is meghaltak kicsit a Doberdón, legalábbis a lelkük elveszett...

"Mi, élők pedig még gondolkozni is elfelejtettünk. Valahogyan olyanformán érezhettük magunkat, mint halálraítéltek a siralomházban, akik még nem tudják bizonyosan, mikor jön az ítéletvégrehajtó. A döbbenetes és soha nem szűnő félelem és rettegés levegője feküdt Doberdón. Ránehezedett a lelkekre annyira, hogy már magunkkal sem igen törődtünk. Némelyek még az ösztönös bujkáló testtartással mozogtak, és cipelték az igát, de voltak sokan, akik már teljesen megfeledkeztek a szükséges óvatosságról. S a sors csodálatosan többnyire a legfélénkebbeket szemelte ki a következő áldozatnak.

Sajnos akkor nem volt erőm leírni részletesen a velünk történteket és a bennünk lefolyó tragédiát, így nem tudom már a távlat ködéből kellően érzékeltetni, hogyan foszlott cafatokká a lelkünk. Mert akik még imádkoztak, azok is csak öntudatlanul végezték azt, mert már nem voltak tisztában azzal sem, hogy hol van a Mindenható Úristen. Mert hiába néztek napok hosszat az égre, onnan csak pusztulás és halál jött rájuk..."

nagyhaboru.blog.hu/2015/12/14/_hogyan_foszlott_cafatokka_a_lelkunk

Bejegyzés: Temetetlen halottak és hullaeltakarító osztagok

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2018.07.18. 22:32:56

Önkénteseket keresünk a 2018. július 26-27-ei temető felújítási munkához!

Partnerszervezetünk, a posztban is említett, Kelet-Szlovákiában zajló első világháborús temetőfelújításokat végző homonnai központú Klub Vojenskej Histórie Beskydy idén ősszel szeretné befejezni a felújítást és átadni a temetőt. Ehhez minden segítő kézre szükségük van.

Július 25-én szerdán Egerből a támogatásunkkal dr. Bartók Béla állandó szerzőnk, az egri Eszterházy Károly Egyetem docense vezetésével indulnak néhányan, s az autóban még lenne hely. A feladat fizikai munkavégzés, lapátolás, kő- és kavicshordás, talajmunkák, sírok formázása, stb. Szállás a helyi művelődési házban. Matrac és hálózsák szükséges. Visszautazás július 28-án, szombaton.

Az esemény a Facebookon: www.facebook.com/events/266295733899295/

Döntően Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyei jelentkezőket keresünk, vagy aki tudja vállalni az Egerbe, vagy az M3-as vonalához a lejutást. Az érdeklődőket kérjük, hogy a szerkesztőségünkhöz címzett üzenetben jelentkezzen és adjanak meg telefonszámot a számunkra, s felvesszük velük a kapcsolatot!

Bejegyzés: Az első világháborús orosz front legnagyobb katonai temetőjének helyreállítása Velkőn (Vel’krop)

pasztorl92 2018.07.03. 19:45:30

Az ezred emlékműve -nem túl jó állapotban- a miskolci Hősök temetőjében van, ahova nehezebb bejutni, mint a Pentagonba. Nekem is csak hosszas telefonálás és ismerősök révén sikerült...

Bejegyzés: A stanislaui csatatéren 1917 nyarán - 1. rész

Hősök 2018.06.15. 16:47:58

Kedves Krisztina!
Ígéretemhez híven elküldtem a másolatát nagyapám, Rózsa Imre hazaszökése közben vezetett naplójáról. Érdeklődök, hogy megkapta-e?

Bejegyzés: Berezovkai hadifoglyok

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2018.06.01. 17:33:42

@nagyjo: A szerkesztőségi címünkre küldje el a fotót és megnézzük. A holttá nyilvánításra a lakóhely szerint illetékes járásbíróságon kerülhetett sor, de a halotti anyakönyvben szerepelnie kell a holttá nyilvánítás alapjául szolgáló bejegyzésnek.

Bejegyzés: A Nagy Háború írásban és képben blogról

nagyjo 2018.05.27. 17:52:49

Köszönöm Pintér Tamás válaszát. Még teljesen nem adtam fel, de kevés a reményem, hogy sikerrel járok. Ha elküldöm az említett fényképet, abból valamit ki lehet deríteni (melyik ezredben szolgálhatott)? Ha volt holttá nyilvánítási végzés, annak hol lehet utána nézni? A nagyapám házasságkötésénél ugyanis már néhaiként van feltüntetve az anyakönyvben, gondolom lehetett valami irat ebben az esetben, vagy csak bemondásra is rögzítették?

Hálás köszönettel!

Bejegyzés: A Nagy Háború írásban és képben blogról

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2018.05.26. 09:40:39

@nagyjo: Köszönjük az elismerő szavakat. Ha Bécsben nem találtak semmit, akkor máshol is kevés az esélye, hogy adatra bukkannak vele kapcsolatban, de soha sem lehetetlen. Itt a blogon is többen megtalálták már a felmenőiket.

Ezt a posztunkat ismeri?

nagyhaboru.blog.hu/2010/11/29/csaladfakutatas_a_hadtortenelmi_leveltarban

Érdemes még esetleg az ebben említett HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadtörténelmi Levéltárát is megkeresnie. E-mail cím: HIM.leveltar@hm-him.hu hadtortenelmi.leveltar@mail.militaria.hu

Bejegyzés: A Nagy Háború írásban és képben blogról

nagyjo 2018.05.22. 18:56:28

Tisztelt Szerkesztők!

Segítséget szeretnék kérni az I. világháborúban hősi halált halt apai nagyapámról, akiről csak annyi az információm, hogy valószínűleg 1918-ban esett el ( legalábbis egy 1916-ban készült fénykép hátulján ez a felirat). Már próbálkoztam a bécsi kirendeltségnél ( kb. 3 éve), de semmi nyomot nem találtak. Hol tudnék még kutakodni, érdeklődni? Nagyon jónak tartom az oldalt, nagy dicséret a szerkesztőknek, hogy életben tartják a régi elődeink, hőseink emlékét.

Mély Tisztelettel!
nagyjo

Bejegyzés: A Nagy Háború írásban és képben blogról

pasztorl92 2018.05.12. 14:14:07

A Szerző figyelmébe, szintén 1. honvéd gy.e.-beli katona története, aki szintén említi benne a román frontot:
moly.hu/konyvek/farkas-janos-bakanaplo-1881-1918

Bejegyzés: A három hadseregben szolgált dédapámról

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2018.05.12. 14:07:48

@bloggerman77: Nagyon érdekes történet! Szívesen látnánk a blogon is képekkel együtt, ha vannak!

Bejegyzés: A három hadseregben szolgált dédapámról

bloggerman77 2018.05.11. 11:02:55

A dédapám erődépítőként - tehát tulajdonképpen civilként került ki Przemyslbe (katonai egyenruhát hordott, de síma, uralkodói névjel nélküli gombokkal és sapkarózsa nélküli sapkával).
Ott fogságba eset és Turkesztánba került ahol viszonylagos jó körülmények között volt Taskentben. Az orosz forradalom után miután a cseh és román foglyok vadászni kezdtek rájuk, ezért több társával beállt a Vörös Hadseregbe. Itt egy csetepaté után elfogták a fehérek, és akkor még elengedték azzal, ha még egyszer elkapják, agyonlövik. "Mert ez az orosz emberek ügye, külföldiek ne avatkozzanak bele!- megjegyzéssel.
Ekkor pár társával átszökött Perzsiába, ott meg egy helyi hadúr ajánlotta fel, hogy vagy agyonlövik őket orosz kémként, vagy beállnak hozzá zsoldosnak... Innét is sikerült megszökni, elvergődtek Teheránig, ott a Monarchia követségén állományba vették, mint katonát! (Mint írtam civil erődépítő volt...)
Erre náhány nappal később bevonultak Iránba a angolok, a nagyapám ismét hadifogságba esett, csak ekkor már angolba.
Indiában, Bombay-ben volt fogolytáborban, innét engedték ki, és jutott el előbb hajóval Tarantóba, onnét vasúton haza, és Ostffyasszonyfán szerelték le.
1919-ben az északi hadjárat során egy hónapig a magyar Vörös Hadsereget erősítette, de a visszafoglalt Felvidék kiürítése után dezertált, és többet fegyvert nem fogott a kezébe.

Bejegyzés: A három hadseregben szolgált dédapámról

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2018.05.03. 21:54:21

@csorsza: Szerzőnk ezzel bizonyára épp úgy tisztában van...

A háború alatti irodalmi munkássága az, ami kevésbé ismert. A haditudósítói tevékenységét, s ezeket az írásait nem szabad a háború utáni politikai szerepe alapján megítélni.

Egyébként már itt a blogon is idéztünk tőle. Az Isonzó eposza komoly forrás értékkel bírt a számunkra is. A Doberdó mögötti pihenőtáborban, a Segeti táborban is járt, s nagyon szépen megörökítette az ottani tapasztalatait: „Mindenfelé magyar szó. Az ország minden tájszólása beszél itt magyarul. Debreceniek, székesfehérváriak, nagyváradiak, pestiek. Mintha egész Magyarország itt adott volna találkozót. A tábor beszél és beszéde: magyar szimfónia.”

Lásd: nagyhaboru.blog.hu/2015/07/02/elet_a_doberdoi_frontvonal_mogott_a_segeti_tabor

Azóta nyomtatásban is megjelent magyarul és szlovénül is.

Bejegyzés: Lemberg orosz hétköznapjaitól az Isonzó pokláig

PollmannFerenc 2018.04.12. 12:52:11

Én a "virágföld utáni" értelemben használtam::)))

Bejegyzés: Boroević Svetozar – tények és emlékezet

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Kiadványaink

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

Könyvajánló

A hadak útján 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Az ezredtulajdonosi rendszer

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Legutóbbi kommentek

Képregénypályázat

Kiállítás

Kiállítások az I. világháborúról

Programajánló

Nincs aktuális programajánló.

Adó 1%

Művészek a háborúban 

Utazás

húavéti emlékút