Utolsó kommentek:

Hungryhorse 2019.11.15. 17:43:03

Szegény öreg.
Ilyenekről - amiket túlélt, leírt - nem szólnak a könyvek, filmek, de még az öregeink se meséltek.

Isten nyugtassa őt a többi hőssel együtt!

Bejegyzés: Egy zászlótartó megpróbáltatásai a szerb fronton

bloggerman77 2019.11.14. 21:51:55

@Sigismundus: Nekem is ez ugrott be, hogy mennyire 19. századi jelenet volt így fennen lobogtatott zszlóval rohamozni

Bejegyzés: Egy zászlótartó megpróbáltatásai a szerb fronton

Sigismundus · http://csakugyirkalok.blog.hu/ 2019.11.14. 16:25:51

Egyrészt, tiszteletreméltó a kitartása ahogy a zászló mellett kitartott.

Másrészt, mintha egy ókori, középkori, újkori csataleírást olvasnék, ahol magasba tartott sassal/zászlóval rohamoztak.. Sokat olvastam arról hogy mennyire meglepte a régimódias OM hadsereget a modern kor háborúja, ez a történet azt hiszem egyike lehet ezeknek a meglepetéseknek.

Az meg, hogy a frontszázadok nem örültek a megjelenő zászlóhordónak, mert akkor ők rohamoztak, na az meg a katonavalóság.

Bejegyzés: Egy zászlótartó megpróbáltatásai a szerb fronton

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2019.11.13. 21:58:45

Gratulálok a szerzőnek. Engem meglepett a tábornokok ilyen nagy száma. Persze sosem gondolkoztam el komolyan ezen a mennyiségen, de már az első 3 rangosztály száma is elég nagy. Persze nagy hadsereg...

Akkor mennyi lehetett az oroszoknak?

Bejegyzés: „Harminc dekával több lett… Maradhat?”

PollmannFerenc 2019.11.13. 18:02:01

@PintérTamás: Így van... Remélhetőleg az illetékesek is meghallják a hangodat...

Bejegyzés: „Harminc dekával több lett… Maradhat?”

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2019.11.13. 12:00:31

@MTi: Alapmű és nem csak Magyarországon, hanem a témában nemzetközileg is. Érdemes lenne németül és angolul is kiadni, s persze legyen meg a teljes sorozat magyarul! :)

Bejegyzés: „Harminc dekával több lett… Maradhat?”

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2019.11.13. 09:48:40

@magyaros17: Nagyon sokféle népfelkelő alakulat létezett 1914-ben és sok megmaradt 1918-ig. A népfelkelő gyalogezredek száma a háború végére valóban a jelzett módon lecsökkent, de amelyek megmaradtak, például az említet 17-es és 29-es, önálló maradt végig, csak a hadiegészítésük lett közös a honvéd párjukéval. Egy idő után már a tényleges "népfelkelő korúakkal" szemben a honvédek lettek többségben a népfelkelő nevet viselő ezredekben is.

Itt 1914-ben, a háború kezdeti időszakában még a menetalakulatok kiküldésének és szakszerű beolvasztásának sem alakult ki az a rendszere, ami később majd gyakorlattá válik. Valószínűleg a Kemény doktor által is leírt és ehhez hasonló esetek keserű tapasztalata és ezek elkerülési szándéka vezet az egész rendszer átalakításához.

Bejegyzés: „Folyik a harc, hogy ebből a csapdából kimeneküljünk…”

magyaros17 2019.11.13. 08:37:03

@PintérTamás: A 17. és 29. népfölkelő ezred azon néhány egység közé tartozott, amelyek a háború végéig fennálltak. Már ez is mutatja a közös- és honvéd gyalogezredekkel azonos értékű alkalmazhatóságukat. A 16 majd 216 sorszámú honvéd (hegyi) dandárt alkották és Szerbia után az olasz fronton, majd Erdélyben harcoltak. 1918-ban még nyolc népfölkelő ezredet lehet látni a lajstromban, illetve jóval több zászlóaljat. Ezekhez jönnek hozzá a hadtáp zászlóaljak.
1915-ben szerintem azért olvasztották be a legtöbb népfölkelő ezredet honvéd gyalogezredekbe, mert a honvéd ezredek feltöltése is nehezen ment a nagy veszteségek miatt. A hadtáp zászlóaljak viszont megmaradtak.
M

Bejegyzés: „Folyik a harc, hogy ebből a csapdából kimeneküljünk…”

PollmannFerenc 2019.11.12. 20:03:09

@magyaros17: A fiatalok alkalmazására: a még nem sorköteles ifjak annak az évnek a kezdetétől, amikor a 19. évüket betöltötték, már a népfelkeléshez tartoztak.

Bejegyzés: „Folyik a harc, hogy ebből a csapdából kimeneküljünk…”

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2019.11.12. 18:05:32

A népfelkelő ezredek egy részét már 1914 nyarán, őszén bevetették a harcokban is. Például a később Breit irányítása alá kerülő - fentebb már említett - dandárba tartozó két népfelkelő ezred (székesfehérvári 17. és budapesti 29. népfelkelő ezredek) már szeptemberben komoly harcokat vívott a Drinánál.

A népfelkelő és a honvéd hadkiegészítést 1915 januárjában vonták össze, majd 1915 tavaszán teljesen átalakították a népfelkelő ezredeket.

Bejegyzés: „Folyik a harc, hogy ebből a csapdából kimeneküljünk…”

BartókBéla 2019.11.12. 17:53:41

Egyre izgalmasabbak ezek az emigránsokról szóló posztok. Ez is hozza a magas színvonalat. Szép munka volt, Laci!
Az 1918 szeptemberi saint mihiel-i csatában kb. 3000 (!!!) amerikai ágyú ontotta a tüzet a cs. és kir. 35. hadosztály Franciaországba szállított (magyar) katonáira. Állítólag 4 óra alatt kb. 1 400 000 lövést (?) adtak le.
Nagyon elképzelhető hogy éppen a nyugati fronton néztek egymással farkasszemet magyarok az amerikai zászló és az osztrák lobogó alatt!

Bejegyzés: „Magyar ember küldte az első amerikai ágyulövést a németek ellen” – egy újságcikk nyomában

BartókBéla 2019.11.12. 17:29:25

Gratulálok a szerzőnek.Nagyon szépen halad a kutatással. Csak így tovább!
By the way: Mr. Reinert fia- Rick Reinert (1925-2018) még sikeresebb grafikus sőt rajzfilkészítő művész lett. kiváló mesteri voltak, mert már 19 évesen William Hanna és Joseph Barbera (Foxi Maxi, Maci Laci, Frédi és Béni Magilla Gorilla alkotói) munkatársa volt egy Tom és Jerry szériában.Ő is szolgált 3 évig az amerikai hadseregben majd továbbtanult és visszatért Clevelandbe, ahol sikeres animációs céget alapított.Majdnem egy éve hunyt el 93 éves korában.

Bejegyzés: Egy rendhagyó harctéri napló Ohióból, avagy az olasz front egy amerikai karikaturista szemével

BálintFerenc · http://nagyhaboru.blog.hu 2019.11.12. 14:56:21

@magyaros17: Aggházy maga konkrétan népfölkelő alakulatot vezetett, amikor 1914 decemberében fogsága esett: a III/1. népfölkelő hadtápzászlóaljat.

Ezt írta: A parancsnokságom alatt állott a m.kir. III/1. népfelkelő hadtápzászlóalj, amely 3 századból mégpedig 20 tisztből és 811 főnyi legénységből [...] állott kb. 800 db Werndl puskával és szuronnyal (dec. 12-től 85 db 1888/90 M ismétlőpuskával is) felfegyverezve és avult, katonaival vegyes polgári(!) ruházattal és rögtönzött tábori eszközökkel felszerelve.

Szoleczky Emese Aggházy Kamil részvétele a Nagy Háborúban In: A Hadtörténeti Múzeum értesítője 15.

Bejegyzés: „Folyik a harc, hogy ebből a csapdából kimeneküljünk…”

magyaros17 2019.11.12. 14:49:35

A népfölkelő ezredek már a mozgósításkor felálltak és a hadrend szerint bevetésre kerültek. Gondolom, hogy változó volt hogy milyen feladatot kaptak, sokszor ezt az aktuális hadi helyzet döntötte el. A 11. népfölkelő ezredet például, amelyikben a dédapám harcolt, erősítésként rendelték a második lembergi csatában Przemyslből a frontra, ahol veszteségeik is voltak. Ami nekem furcsa a történetben az, hogy nem önálló egységként vetették be őket, hanem szétbontva, más ezredekhez csapva. Ekkor még azért nem esett szét a népfölkelés eredeti szerkezete. A másik, hogy gyerekeket vetettek be. Ez végképp fura, hiszen a népfelkelés az idősebb korosztályokkal vonult fel ekkor még legalábbis, a korhatárt is csak később szállították le, úgy gondolom.
A népfölkelésnek egy további alkalmazása a frontok mögöttes területeinek, fontos objektumoknak a védelme, biztosítása volt. Voltak építő századok is. De ezek nem frontvonalbeli bevetést jelentettek. De azt el tudom képzelni, hogy a front közelébe vezényelt biztosító vagy építési feladatokra szánt századokat elküldték a 3-as hegyi dandárhoz erősítésnek. A gyermek katonákat még ez sem magyarázza.
M

Bejegyzés: „Folyik a harc, hogy ebből a csapdából kimeneküljünk…”

György Somosi 2019.11.12. 14:18:24

@MTi: Az előző rész ismeretében (Dögöljenek meg) ez sajnos már nem meglepő...

Bejegyzés: „Folyik a harc, hogy ebből a csapdából kimeneküljünk…”

PollmannFerenc 2019.11.12. 11:55:20

"A Pancsova körüli kalamitások lezárulása után a 107. népfelkelő dandár még néhány hétig a front magyarországi oldalán maradt. Csak szeptember 28-án küldték 4 zászlóalját Breit vezérőrnagy parancsnoksága alatt Jarakra Alfred Krauss altábornagy kombinált hadtestének megerősítésére. A jaraki hídon a Száva túlpartjára azonban egyelőre csupán a parancsnok jutott át… Krauss tábornok ugyanis nem volt elragadtatva a népfelkelők érkezésétől, és csupán akkor engedte át a gyenge harcértékűnek tartott csapatokat, amikor Breit tábornok személyesen vállalt garanciát arra, hogy nem fog velük szégyent vallani. Később azután be kellett látnia, hogy elhamarkodottan becsülte le az idősebb korosztályokhoz tartozó katonákat, legalább is – ha hihetünk Breit beszámolójának – a 107. brigádbeliekben kellemesen kellett csalódni." Részlet a Breit-életrajzomból. Ez persze nem a drinai front...

Bejegyzés: „Folyik a harc, hogy ebből a csapdából kimeneküljünk…”

magyaros17 2019.11.12. 07:40:47

@BálintFerenc: A népfölkelők első vonalbeli alkalmazása a furcsa, nem az, hogy őket is mozgósították. Meg az is, hogy fiatalokról, gyerekekről beszél, már 1914 őszén. Nem tudom, hogy a sorozási korosztályok hogyan alakultak, nyilván ment szépen lejjebb, meg feljebb is a háború alatt, de hogy már 1914 októberében?
Egyébként pedig eredetileg a népfelkelés külön ezredekbe volt szervezve, nem volt az első vonalbeli ezredekhez így hozzácsapva. Ez ment nagyjából 1914 végéig, 15 elejéig, amikor aztán beállt ez a helyzet. Onnantól már nem töltötték fel a népfölkelő ezredek többségét, hanem besorolták őket a honvéd gyalogezredekhez. De akkor is a honvédekhez főszabályként, nem a közös ezredekhez.
Szóval, kicsit furcsa nekem ez, de persze abban a zűrzavarban minden lehetséges volt.
M

Bejegyzés: „Folyik a harc, hogy ebből a csapdából kimeneküljünk…”

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Úzvölgyi temető

Legutóbbi kommentek

Kiadványaink

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

Könyvajánló

Szentgál 

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Adó 1%

Művészek a háborúban 

Programajánló

Nincs aktuális programajánló.

Utazás

Dér Zoltán visszaemlékezései

Kiállítás

Kiállítások az I. világháborúról