„Csak egy hűséges szolgája urának”

2022.03.31. 07:00 :: Nagy Háború szerkesztőség

Báró Lehár Antal ezredes, a katona

Születésének 145. évfordulója alkalmából a Szülőföld Könyvkiadó gondozásában Jagadics Péter szerkesztésében jelent meg a Lehár Antal ezredes életét és írásait tartalmazó kötet. A könyv címét Lehár Antal saját maga által megfogalmazott gyászjelentésének mottója adta. – Hegedűs Elemér nyá. alezredes könyvismertetője.

 

A négy részből összetevődő, igényes kivitelű kötetben olvasható a méltatlanul elfelejtett ezredes életútja, az általa írt cs. és kir. 106. gyalogezred története, az 1919–1921-es évek közötti katonai tevékenységéről írt naplója, valamint kitüntetéseinek bemutatása.

Egy kimagasló tehetségű, bátor katonáról szól a könyv, számos eredeti, korabeli képpel illusztrálva. A kötet 2022-ben német és olasz nyelven is megjelenik. A különböző helyszíneken eddig megrendezett bemutatók nagy sikert arattak.

A kötet borítója A kötet borítója

Lehár Antal katonacsaládban született. Apja a cs. és kir. 51. gyalogezred zenekarának karnagya volt. Bátyja Ferenc, a neves zeneszerző. Katonák között nevelkedett, hadapródiskolát végzett. Beosztásaiban, a tiszti rendfokozatba való kinevezése után mindenkor magas szinten végezte feladatát. A cs. és kir. 83. gyalogezrednél századparancsnokként, a fegyver és lő-kiképzés során ért el kiváló eredményt, amelyről tanulmányt is készített. A királyhidai Lőiskolán a géppuskakiképzés tanáraként mesterien dolgozott.

A Lehár testvérek – részlet a kötetből A Lehár testvérek – részlet a kötetből

A Nagy Háború elején a m. kir. pozsonyi 13. népfelkelő gyalogezred III. zászlóaljának a parancsnokává nevezték ki. A rosszul, vagy egyáltalán nem kiképzett, hiányosan felszerelt katonákból hadrafogható, fegyelmezett zászlóaljat szervezett. 1914. szeptember 2-án az orosz fronton a Chodel pataki ütközetben ellenséges ágyú- és géppuskatűzben menetalakzatban vonultak a fenyegető ellenséges betörés helyszínére és védték meg a területet.

1918. március 3-án a cs. és kir. szombathelyi 83. gyalogezred III. és IV. zászlóaljából és a cs. és kir. soproni 76. gyalogezred III. zászlóaljából megalapították a 106. gyalogezredet. Az ezred parancsnokának Lehár Antal alezredest nevezték ki, aki május 1-jén megkapta az ezredesi rendfokozatot. Az ezred jelmondata: „Bátorság és Hűség”. Az ezred gyorsan bevethetővé vált, Lehár Antal és tisztjei kiváló kiképző, felkészítő munkát végeztek.

Olaszországban, a piavei ütközet során az ezred – élén Lehár Antal parancsnokkal –, átkelt a zajló folyón és elfoglalta a kijelölt állásokat. Tartotta azokat mindaddig, amíg a visszatérésre utasítást kapott. Az ezredparancsnok az utóvéd katonáival vonult vissza.

Katonai teljesítményeiért a császár és király a Tiszti Arany Vitézségi Érmet adományozta az ezredes számára, valamint a Mária Terézia Rend lovagjává emelte és megkapta a bárói címet. Mindkét kitüntetést IV. Károly személyesen tűzte fel mellére.

Lehár Antal és katonái emberségből is kitűnőre vizsgáztak. Az általuk megszállott olasz falvak lakosait is élelmezték, külön figyelmet fordítottak a gyermekekre, cukoradagjaikat átadták nekik.

A háború után folytatta katonai szolgálatát. Részt vett a Nemzeti Hadsereg szervezésében. Kinevezték a szombathelyi katonai körlet parancsnokának. Szerepet vállalt Nyugat-Magyarországon Mosontól Nagykanizsáig a rend helyreállításában. A Lehár Hadosztály adta a Budapestre bevonuló hadsereg zömét. Jelentős szerepük volt a román csapatok kiszorításában az ország területéről.

A hadvezetés 1921. áprilisban nyugállományba helyezte.

Csatlakozott IV. Károly restaurációs törekvéséhez. 1921. októberben a király tábornoknak léptette elő és kinevezte hadügyminiszternek. A kísérlet bukása után távoznia kellett Magyarországról. Sorsa haláláig tartó emigráció lett.

Lehár Antal ezredes síremléke – részlet a kötetből Lehár Antal ezredes síremléke – részlet a kötetből

A könyvet ajánlom mindazoknak, akiket érdekel az első világháború hőseinek, a Mária Terézia Renddel kitüntetettek élete; s az I. világháborús ezredek története a háborúban személyesen résztvevő tollából írva.

Jagadics Péter (szerk.): „Csak egy hűséges szolgája urának” – Báró Lehár Antal ezredes, a katona
Szülőföld Könyvkiadó, Szombathely, 2021. 256 oldal
ISBN: 978-615-6172-74-7
Ár: 3.990,- Ft

1 komment

Címkék: könyv Lehár Antal

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr217790782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hechtgrau 2022.04.03. 07:14:40

Köszönöm az ajánlást, megy a rendelés!
Nem tudom még, hogy említik-e a könyvben: vert helyzetből a 106-osoknak lett az egyik legszebb indulója.

www.youtube.com/watch?v=DwpBhMzyeoQ

Újonnan alakított ezredként alapból nem volt nekik, de az ezredes úr bátyja hamar kisegítette őket :)

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Adó 1%

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása