Kaverna „kedvező harcászati fekvéssel”

2019.06.26. 12:00 :: RózsafiJános

A 8a kaverna története a Monte San Michelén

Kutatásainknak is köszönhetően ma már egyre többen keresik fel a Doberdó-fennsíkot. Az egykori súlyos harcok központját, a Monte San Michele területét körbejárva több helyen látni sötéten tátongó, félig betemetődött, beomlott kavernabejáratot. Valamikor igen sok munkát követelt a megépítésük, és nagyon fontos volt a feladatuk, hiszen az élőerőt védeni kellett mindenáron. Ezek közül a 8a számon nyilvántartott kaverna történetét ismertetem, amely több érdekességet is tartogat.

Ha megvalósulnak azok a tervek, amelyek a 8a-hoz köthetők, akkor a Monte San Michelén nem egy kavernával, hanem a ma is látható Schönburg- és Lukachich-alagút mellett egy újabb alagúttal számolhatnánk. Lássuk, mit is lehet tudni a 8a kaverna történetéről.

Az egykori 8a kaverna helye műholdas felvételen Az egykori 8a kaverna helye műholdas felvételen

Az 1915 nyarán nagy veszteségekkel lezajlott harcok után már a kora őszi hónapokban elkezdődött a kavernák építése. Kisebb kavernákat fúrtak az első fővédelmi vonalban, nagyobbakat a mögöttük húzódó ún. „felvételi állásban”, valamint a második védővonalban. Kavernák épültek a dolinákban is. Ezek a sziklába vájt üregek némi védelmet adtak a tüzérségi tűz alatt, és bennük voltak elhelyezve a tartalékok, parancsnokságok, segélyhelyek, raktárak. A megépített kavernákat beszámozták. Tudható volt az is, hogy hány ember befogadására alkalmasak csendesebb napokban, valamint tűzcsapások alatt. A 8-as számú kaverna a 6. védelmi szakasz (Biene) mögötti ún. „Vérvölgyben” épült meg. (A 8a kavernáról és a „Vérvölgyben” végzett terepkutatásról további információk ebben a posztban olvashatók.)

A 8-as számú kaverna a „Vérvölgyben”, a 8a pedig a „Névtelen dolina” mellett volt A 8-as számú kaverna a „Vérvölgyben”, a 8a pedig a „Névtelen dolina” mellett volt
(Forrás: HM HIM Hadtörténelmi Levéltár)

A 8a kaverna építése csak 1916 februárjában kezdődött el, ezért a kavernák számsorában nem kapott önálló számot, hanem mint „alkaverna”, a 8-as számnak lett alárendelve. A 6. és a 7. védelmi szakasz találkozásának közelében építették meg, közel a felvételi álláshoz. Előtte a két védelmi szakasz találkozásánál egy ma is még jól látható géppuskafészek épült, egy kis kavernával a kezelők számára. Ez a fontos támpont is megkövetelte, hogy legyen mögötte egy nagyobb létszámú tartalékot befogadó, védett hely.

Egykori géppuskaállás maradványa a 6. és 7. védelmi szakasz találkozásánál Egykori géppuskaállás maradványa a 6. és 7. védelmi szakasz találkozásánál
(A szerző felvétele)

A 7. védelmi szakasz mögötti felvételi álláshoz vezető felvezető árkot a Monte San Michele keleti oldalán, a kezdődő lejtős tereprészen építették meg. Ez a 8a kaverna fúrásának kezdetekor előny volt, adott némi védelmet a munkások számára. Mint a korabeli felvételen is látható, a bejáratot igyekeztek homokzsákokkal is megerősíteni.

A 8a kaverna bejárata korabeli fotón... A 8a kaverna bejárata korabeli fotón...

..és a fénykép hátlapja ...és a fénykép hátlapja
(Forrás: MNL Veszprém Megyei Levéltára)

A kaverna továbbfúrására már 1916 májusában döntés született. Tervezett méretei: szélessége 300 cm, magassága 250 cm, a hosszát 22 méterre tervezték. A harci körülmények biztosan befolyásolták a munkavégzést, de 1916. június 26-án már 12–13 méter hosszú volt a kaverna.

A 8a kaverna meghosszabbításának terve A 8a kaverna meghosszabbításának terve
(Forrás: HM HIM Hadtörténelmi Levéltár)

Az 1916. júliusi súlyos harcok idején valószínűleg csökkent a kavernában végzett munka mennyisége, mert a következő híradás csak augusztus 1-én olvasható róla: „A dandár javasolja, hogy a 8a kaverna kedvező harcászati fekvése miatt a kaverna egy alagúttal legyen összekötve a B7 mögötti felvételi állással. Az alagút kaverna, ami még építendő, kb. 20 méter lenne. Így kb. fél zászlóalj elhelyezhető lenne.

Erre a munkára azonban már nem került sor, mert az 1916. augusztus 6-án kezdődő olasz offenzíva igen gyors sikereket ért el. Elfoglalták a Monte San Michelen húzódó fővédelmi vonalat, és a mögötte húzódó felvételi állást is. A 8a kavernát szintúgy. Augusztus 7-én 01 óra 25 perckor a m. kir. nagyváradi 4. honvéd gyalogezred parancsnoka, Kratochvil Károly ezredes parancsot kapott az ellenség által megszállt állások visszafoglalására. Rajnoga Ambrus őrnagy vezetésével a Halász- és a Szakács-század indult meg a 7. és a 8. védelmi szakasz visszafoglalására. A Halász-század 05 óra 14 perckor kezdődő támadásának célja a 8a kaverna visszafoglalása volt. Az ellenség szívósan védekezett, ezért a támadás elakadt, Halász főhadnagy megsebesült, Rajnoga őrnaggyal megszakadt az összeköttetés.

Reggel 6 órakor Kottán hadnagy vezetésével a 8. század kapott támadási parancsot, hogy foglalja vissza a 7. védelmi szakasz jobbszárnyát. A század két szakasza rajvonalban, két szakasz pedig a második vonalban felfejlődve indult támadásra. Az olasz tüzérség erős tűz alá vette őket, és a 8a kaverna körül elhelyezett olasz géppuska jelentős veszteségeket okozott. Kottán hadnagy is súlyosan megsebesült, ezért Marék hadapród vette át a századparancsnokságot, és folytatódott az előnyomulás. Ám a veszteségek olyan nagyok voltak, hogy a támadást be kellett szüntetni.

Augusztus 8-án a sötétség beálltával a Mayer-csoportba tartozó Ákos őrmester és járőrtársai kaptak parancsot a 8a kaverna felkutatására. A sötétben sikerült megközelíteniük a bejáratot és az ott állást foglaló olaszokat elűzni. Azok visszavonultak az elfoglalt felvételi állásba, és magukkal vitték a kavernánál használt géppuskájukat is.

Ennek a jelentésnek kézhez vétele után Marék hadnagy csoportja újra parancsot kapott a kaverna elfoglalására. Saját honvédjeivel és a cs. és kir. karánsebesi 43. gyalogezred 16. századának részeivel előnyomult, és megtámadta a felvételi állásba visszavonult ellenséget. Kézigránátharc kezdődött, és ez idő alatt Ákos őrmesteréknek sikerült bemenni a 8a kavernába, melyet üresen találtak. Mivel a támadó csoport jobbszárnyát olasz átkarolás fenyegette, vissza kellett vonulniuk.

A 8a kaverna utolsó visszafoglalási kísérlete az augusztus 9-én virradatkor kezdődő ellenséges támadáshoz köthető, amikor az olasz gyalogság nagy erőkkel megtámadta a Mayer-csoportot. Már 60 lépésnyire megközelítették a rajvonalat, amelyet heves puskatűz alá vettek. Aztán hirtelen visszafordultak, és visszafutottak. Marék hadapród ezt a pillanatot felhasználva támadásra indult honvédjeivel. A támadáshoz csatlakozott a Maurer-század is. Elérték a 8a kaverna bejáratát, és a közeli kúp felé is előretörtek. Mivel nem volt tüzérségi támogatásuk, és egy közeli dolinából már támadásra fejlődött fel az ellenség, a bátran előretörő csoportnak vissza kellett vonulni.

Itt lezáródik az egykori 8a kaverna története. 1916. augusztus 10-én megtörtént a Doberdó-fennsík kiürítése, olasz kézbe került a bő egy éven keresztül oly sok vérrel és szenvedéssel megvédett fennsík. A 8a számú kaverna is más szerepet kapott, s már nem a magyar alakulatok „kedvező harcászati fekvésű” műszaki létesítménye volt: nem épült újabb magyar alagút sem a Monte San Michelén… Az olaszok átalakították a bejáratát, de miután mára feltöltődött, napjainkban már csak két betonsáv látható.

Az egykori 8a kaverna ma még látható bejárata Az egykori 8a kaverna ma még látható bejárata
(A szerző felvétele)

Szólj hozzá!

Címkék: monte san michele doberdó kaverna doberdó–fennsík

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr8714912190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása