Tábori lelkészek Albániában

2019.05.24. 07:00 :: KajonÁrpád

Képek az asztalfiókból 1.

A Nagy Háború Blog működése során számtalanszor bebizonyosodott már, hogy egy-egy fotó is sok érdekességgel, újdonsággal és inspirációval szolgálhat az olvasóink számára, és új meg új bejegyzéseket eredményez. Kajon Árpád „asztalfiókjában” sok különleges kép lapul, amelyekről szívesen mesél is. Szerkesztőségünk – és reményeink szerint olvasóink – örömére kinyílik most ez az asztalfiók és péntekenként új képekkel és az ezekről nyerhető ismeretekkel elindul új rovatunk.

Tábori lelkészek

Tábori lelkészek

A képen nagyrészt tábori lelkészek láthatóak egy irodában. Őket könnyű arról felismerni, hogy a rendfokozati jelzéseik nem csillagok vagy rózsák a hajtókájukon, hanem paszománysávok a zubbony ujján.

A fotó hátán a következő felirat található: „Magyar tábori lelkészek Albániában jelentésüket adják le vezetőjüknek. Latzkovits Rezső tábori lelkész.”

De mégis mit kerestek magyar tábori lelkészek Albániában?

A háború elején, a Szerbia elleni két sikertelen támadás után a frontvonalak megmerevedtek, az osztrák-magyar csapatok nagy részét az orosz frontra csoportosították át. Ez a helyzet nem sokat változott egészen 1915 őszéig, Bulgária hadba lépéséig. Ekkor két irányból támadva (északról és keletről), bolgár és német csapatok segítségével, két hónap alatt sikerült Szerbiát elfoglalni.

Ezután 1916 elején sikerült elfoglalni Montenegrót és Albánia nagy részét. A központi hatalmak csapatai csak a görög határnál álltak meg, illetve Dél-Albánia egyes részeit olasz csapatok tartották megszállva. A következő két évben a frontvonalon osztrák–magyar, német és bolgár erők néztek szembe olasz, szerb, angol és francia csapatokkal.

Az osztrák–magyar erők a front nyugati szélén, az Adriai-tengernél képviseltették magukat, kb. 2 hadosztálynyi erővel. Ezek nagyrészt népfelkelő alakulatok voltak.

Latzkovics Rezsőről kevés adatot sikerült fellelni. A háború előtti életéről ennyit írnak egy 1917-es könyvben:

„Latzkovits Rezső, született Budapesten, 1884. december hó 14-én. A theológiai kurzusokat Váczon végezte. Pappá szentelték 1907. június 29-én s káplánkodott Kállón, Tápióbicskén, Tápiószelén, Nagykőrösön, Kiskúnmajsán, Soroksáron. Az 1914. évi háború kitörésekor bevonult tábori lelkésznek.” (Chobot Ferenc: A Váczi Egyházmegye történeti névtára. Második rész: A papság életadatai. Vác, 1917)

A háborús évekről csak annyi derült ki, hogy 1916 októberében megkapta a lelkészi érdemkereszt 2. osztályát a fehérvörös szalagon. A harctéren szerzett betegsége következtében 1917. szeptember 20-án Sebenicóban (horvátul Šibenik) hősi halált halt.

12 komment

Címkék: fotó fénykép tábori lelkész tábori lelkészet fényképelemzés

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr5214852956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.05.24. 12:53:23

Ezek a legjobb források! Valóban további kutatásra ösztönöznek.
Latzkovits atyáról azt lehetett gyorsan megtudni, hogy eszerint a váci katolikus püspökség papja volt, mert a háború kitörésétől a kecskeméti csapatkórházban szolgált, (pl.temetett) majd 1915 januárjában vezényelték a szerbiai frontra. A haláláról egy közvetett híradást olvastam, mert Csáky Károly váci püspök 1917.októberében 13. körlevelében emlékezett meg Latzkovits haláláról vagyis abban az évben hunyt el (talán Albániában maláriában?) Az 1917-es váci sematizmus még halála előtt néhány hónappal korábban jelenhetett meg.
Egyébként Latzkovits Rudolf néven is kereshető mert a német Rudolfot sokszor Rezsőként magyarosították:
Latzkovits Rudolf Geistl.VK.2. (am weißroten Bande) Weltpriester der Diözese Vácz (AOrt: Czeglédberczel. ErgBez.: Budapest) library.hungaricana.hu/hu/view/RanglistenHeeres_1917/?query=Latzkovits%20rudolf&pg=1316&layout=s

wraith42 2019.05.24. 13:27:03

@Hatvanas: Köszönöm a kiegészítéseket. Közben megtaláltam a halála időpontját, kiegészítem a cikket.

ld: www.ktp.hu/person/tartalekos-tabori-lelkeszek-1914-1950-kozott

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2019.05.24. 17:52:56

Frissítettük a cikket az új információkkal.

@wraith42 @Hatvanas: azt lenne még érdekes kideríteni, hogy a képen látható öt tábori lelkész közül vajon melyik is lehetett Latzkovits Rezső atya, aki ezek szerint a harctéren szerzett betegségben, élete 33. évében hunyt el? Ki lehet 33 éves a képen?

2019.05.25. 18:48:02

Mind az 5 vagy 6 férfi tábori lelkész? Mind egy magasabb egységhez tartoztak? Egyáltalán: azonos felekezetűek? Mit jelent egyikük gallérján a rangjelzés?
(Az albániai hadjárat nagyon egzotikus, mert a római katolikus vallású de irreguláris Mirdita törzs az osztrák-magyar csapatok oldalán harcolt.Talán ezért volt hangsúlyos a katolikus lelkészek jelenléte?)
Ignaz Trollmann von Lovcenberg XIX.hadteste lehet a kiindulópont, mert abban harcoltak magyar nyelvű népfelkelő alakulatok. Kérdés: milyen szinten működtek lelkészek Albániában? Ezredenként? Zászlóaljanként?

StencingerNorbert · http://nagyhaboru.blog.hu 2019.05.26. 15:47:09

Szerintem is a megoldást a csapatok meghatározása jelentheti. A szerző említi, „Az osztrák–magyar erők a front nyugati szélén, az Adriai-tengernél képviseltették magukat, kb. 2 hadosztálynyi erővel. Ezek nagyrészt népfelkelő alakulatok voltak.”
A magasabb szintű parancsnokságokon is szolgáltak tábori lelkészek, de akik igazán sokat tettek a katonák lelki- és hitéletéért, azok az egyházi személyek voltak, akik a hadosztály-parancsnokságokon, tábori és tartalékkórházakban, megerősített helyeken, vártörzsekben és ezredeknél folytattak lelkipásztori tevékenységet. A hadosztályoknál két tábori lelkész szolgált, akik közül az egyik minden esetben római katolikus volt, míg társa felekezete attól függött, hogy az alakulat állományának tagjai között mely vallás volt a legelterjedtebb.
Abban az esetben, ha valamely hadosztálynál két katolikus tábori lelkész volt beosztva, úgy a rangidős feladata volt a lelkészi szolgálat vezetése mellett a hadosztálylelkészet irányítása és az anyakönyvek vezetése is. Ha a hadosztálynál egy katolikus mellett egyéb más felekezethez tartozó egyházi személy szolgált, akkor mindegyikük önállóan vezette felekezetének lelkészi hivatalát.
Ha a hadosztály kötelékébe tartozó dandárt, vagy az ezredtől egy zászlóaljat nagyobb távolságra vagy hosszabb időre elszólította a szolgálat, egy erre a feladatra kijelölt lelkész az alakulattal tartott. Ugyanakkor a tábori és tartalékkórházakban minden esetben szolgált tábori lelkész, csakúgy, mint a megerődített helyeken vagy vártörzsekben.
A fénykép hátulján olvasható: „Magyar tábori lelkészek Albániában jelentésüket adják le vezetőjüknek.” Ezek alapján elképzelhetőnek tartom, hogy a hadosztálynál szolgáló tábori lelkésznek tesznek jelentést az ezrednél, ha van függetlenített zászlóalj az itt harcoló csapatok között, akkor a zászlóaljnál, esetleg tábori kórházakban, vártörzsekben szolgáló tábori lelkészek.
Ha pontosan meghatározhatók a csapatok, amit sajnos én nem tudok, akkor fennmaradt anyagaikban közelebb juthatunk a megoldáshoz.

StencingerNorbert · http://nagyhaboru.blog.hu 2019.05.26. 15:51:00

@wraith42: @PintérTamás: Köszönöm a képet! Szerintem a jobb szélen álló lelkész Latzkovits Rezső.

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2019.05.27. 17:50:58

@StencingerNorbert: A képen látható 5 tábori lelkész közül a kora alapján én is a jobb szélen álló személyre tippeltem.

wraith42 2019.05.27. 20:30:19

Érdeklődtem a Katolikus Tábori Püspökségnél is, de sajnos azt a választ kaptam, hogy Budapest ostromakor a KTP irattára nagyrészt megsemmisült és nem maradtak fent iratok a tábori lelkészekről :(

wraith42 2019.05.28. 22:14:24

Ebből amennyire ki tudtam deríteni, leginkább a 210. és 211. dandárok voltak magyarok, a többiek inkább osztrákok. Ez a kettő az alábbi egységekből állt a fenti időpontban:

• 210. népfelkelő gyalogdandár (1916 februárjában alakult Schiess tábornok csoportjából)
o 2/IV.
o 3/III. és IV.
o 5/II.
o 7/II
o 19/II.
o 28/I. népfelkelő gyalogzászlóaljak (korábban népfelkelő hadtápzászlóaljak)
o ¼ 4. népfelkelő huszárosztály
o 1., 3., 4. és 5. sz. 9 cm-es ágyúgyüteg

• 211. népfelkelő gyalogdandár (1916 februárjában alakult Streith tábornok csoportjából)
o ¼ határvadász század
o 4/IV.
o 20/II.
o 26/I.
o 31/I. népfelkelő gyalogzászlóaljak (korábban népfelkelő hadtápzászlóaljak)
o ¼ 1. népfelkelő huszárosztály
o 7. hegyi tüzérezred 1 ágyúsütege
o 6. hegyi tüzérezred 1 tarackosütege

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása