„Fegyver helyett imára kulcsolódtak a kezek”

2017.12.22. 12:31 :: StencingerNorbert

A 17-es népfelkelők utolsó háborús karácsonya

1917. december 24. A negyedik háborús szentestét töltötték milliók távol az otthontól, szeretteiktől. Nem volt ez másképp a magyar királyi székesfehérvári 17. népfelkelő gyalogezred esetében sem, akik Gyimesbükk térségében állomásoztak, és a fegyverszüneti tárgyalások után joggal reménykedtek, hogy ez lesz az utolsó háborús karácsonyuk…

 

„November 1-én érkezik meg Gyimesbükkre az augusztus 22-e óta kikülönítve volt II. zászlóalj az Ojtozi szorosból, s ott mint hadseregtartalék helyezkedik el. Ezen a napon vonult be szabadságról Urváry ezredes is és újból átvette az ezred parancsnokságát.” – emlékezik a két világégés között megjelent emlékalbum a magyar királyi székesfehérvári 17. népfelkelő gyalogezred 1917 novemberi helyzetéről. Mivel az alakulat I. és III. zászlóalja már korábban megérkezett a térségbe, immár a teljes ezred a Gyimesi-szorosnál szolgált.

A magyar királyi 17. népfelkelő gyalogezred alakulatainak helyzete, 1917 november-decemberA magyar királyi 17. népfelkelő gyalogezred alakulatainak helyzete, 1917 november-december (Forrás: A m. kir. székesfehérvári 17-ik honvéd gyalog- és népfelkelőezredek története. Szerk. márkosfalvi Sipos Gyula) 

A szemben álló orosz csapatokkal a helyzet ekkor már meglehetősen békés volt: egy alkalommal – december 10-én – a Camuga-völgyben állomásozó csapataiktól egy zászlóalj parancsnoka öt tiszt kíséretében átment a magyar állások előtt található műszaki akadályokhoz, hogy az időközben hivatalossá vált fegyverszüneti egyezményt közösen ünnepeljék az ezredtörzzsel. Másnap az ezredparancsnok több századparancsnoka kíséretében viszonozta az orosz tisztek látogatását, akik ebéddel várták az egykori ellenséget. A békés körülmények között végre reális esélye volt annak, hogy a lehetőségekhez mérten zavartalan, nyugodt légkörben készülődjenek a szeretet ünnepére a sok megpróbáltatáson átesett népfelkelők.

Barátkozás az orosz fronton Barátkozás az orosz fronton
(NHKA)

„December 20-áig teljes nyugalomban marad az ezred állásaiban, amikor az I. és II. zászlóalj elhagyta azt, s Gyimes, Gyimesbükk és Tarhavaspatakán szállásolták el. A III. zászlóalj állásban maradt, s a biztosító szolgálatot az ezred egész vonalában ellátta. 1917. december 24-én, a szentkarácsony estét, ezen helyzetben ünnepli az ezred. Az I. és II. zászlóalj karácsonyfája a Gyimesbükki pályaudvar fölött a hegyoldalban állott, egy 6—8 méter magas élő ősfenyő, melynél a két zászlóalj tisztjei és legénysége gyülekezett, élükön Urváry ezredes ezredparancsnokkal. Weszelowszky tábori lelkész beszéde közben apró villanykörték gyulladtak ki, amelynek hatása alatt gyönyörűséges templommá varázsolódott meghatódott népfelkelőink szívében a Gyimesi szoros. Senki meghatottabb szívvel nem énekelte még a Himnuszt, mint ahogyan karácsonyesti áhítattal a csukaszürke sereg a Gyimesi hegyoldalban énekelte. A III. zászlóalj fenn a Mt. Palosu 1189-es kupon ünnepli a szentestét.

Gyimesbükki vasútállomás Gyimesbükki vasútállomás
(Forrás: vasutallomasok.hu)

Amikor a sötétség beállt, a legmagasabb fenyőfán kigyúltak a villanylámpák. Alighogy felhangzott a magyarok éneke, az oroszok elhagyva állásaikat, hosszú sorokban jöttek, s ők is körülállták a Palosui karácsonyfát. Leomlottak a negyedféléves ellenségeskedések elszigetelő falai. Fegyver helyett imára kulcsolódtak a kezek, s együtt énekelte a magyar és orosz a karácsonyi éneket.

Ünnepség után az ezred tisztjei a gyimesbükki pályaudvaron közös vacsorán vettek részt, a legénységnek ugyancsak kiadós ünnepi étkezése volt. Éjfélkor az egész ezred részére misét tartott a lelkész.”

Karácsonyi képeslap a háborús időkből Karácsonyi képeslap a háborús időkből
(NHKA)

Szólj hozzá!

Címkék: karácsony orosz front 1917 frontbarátkozás Gyimesbükk

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr1313518275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása