Egy mezőnyárádi első világháborús kőkereszt története

2015.05.29. 07:27 :: PásztorLevente

Pásztor Levente olvasónk több évtizeden keresztül naponta többször is elsétált egy kőkereszt előtt lakóhelyén, a Borsod megyei Mezőnyárádon. Mindig is tudta, hogy ott van, de valahogy sohasem fordult meg a fejében, hogy meg kellene közelebbről néznie. Erre nemrég viszont sor került és sikerült a kereszt történetét, valamint egy rövidre szabott élet utolsó éveit is feltárnia.

 

A Szent István király út 114. szám előtt álló kereszt egy I. világháborúban hősi halált halt fiatalemberről, az 1894-ben született Munkácsy Józsefről emlékezik meg. Állíttatója Munkácsy Józsefné, a fiatalember édesanyja.

 

Munkácsy József a kassai 34. közös gyalogezrednél szolgált népfelkelő gyalogosként, tehát a Vilmos bakák hírnevét öregbítette. (Aki esetleg járt már Szikszó felé, az a 3-as főút mellett láthatott egy monumentális Turul madaras emlékművet, ami ennek az ezrednek állít emléket.) A 34-esek anyaezrede a háború kezdetétől az oroszok ellen harcolt. Munkácsy József háborúja 1915. március 25-ig tartott, ez idő tájt ezrede az Északkeleti-Kárpátokban, az akkori magyar határ térségében küzdött, Meggyfalu közelében.

 

Valószínűleg ezen a környéken esett hadifogságba, ahonnan a távoli Rzsev táborába került. Későbbi sorsáról feljegyzés nem található egészen 1916. március 28-ig. Ekkor távol hazájától egy orosz egészségügyi intézményben, tüdőgümőkór betegség következtében hunyt el. Másnap egy ismeretlen kórház temetőjében helyezték örök nyugalomra.

 

Az emlékkereszt felirata: „Az Isten dicsőségére állítatta Özv. Munkácsy Józsefné és fia hősi halált halt 1916 márciusán élt 22 évet béke hanvaira.” A feliratot tartalmazó tábla alatt jobbra a készítő neve olvasható: K[észítette:] Vig Imre és Vig Gábor Szomolya.

Érdekesség, hogy a településnek még egy Munkácsy József nevű első világháborús hősi halottja van. A kereszten lévő felirat is segített a két különböző személy beazonosításához.

Első és második világháborús emlékmű a mezőnyárádi temetőben Első és második világháborús emlékmű a mezőnyárádi temetőben

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr237499930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pasztorl92 2015.08.18. 10:13:42

http://www.hadisir.hu/hadisir/?bejegyzesek=adatlap&id=894545374903827944&p*=10&*=0

A hadisir.hu Hősök Arcképcsarnokába is felkerült Munkácsy József! Bátorítok mindenkit, hogy bővítsük az arcképcsarnokot!
üdv. PL.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása