Képes úti beszámoló a Col di Lana híres csúcsáról

2014.09.10. 07:21 :: Nagy Háború szerkesztőség

Több évvel ezelőtt kitűzött célunk lett, egyik barátommal, hogy minden nyáron bejárjuk a Nagy Háború magashegyi frontszakaszainak egy-egy részét, és végig fényképezzük a még fellelhető nyomokat, emléktáblákat. Így választottuk ki tavaly nyáron a híres Col di Lana (2462 m) csúcsot és ikerhegyét a Cima Siefet (2424 m), a Dél-Tiroli Dolomitokban. A csúcs a Keleti Dolomitok egyik legszebb körpanorámájával rendelkezik. Nem hiába szállta meg rögtön a háború elején az osztrák–magyar hadsereg és telepített rá tüzérséget.

 

A hegyet olyan emblematikus csúcsok veszik körül mint a Marmolada (3343 m), Tofana di Rozes (3225 m), Piz Boé (3152 m), hogy csak a legnagyobbakat említsem. Így szép időben biztosak lehetünk a csodálatos panorámában, havas hegycsúcsokkal és színpompás alpesi virágok millióival.

A hegyről teljes rálátásunk van a háború idején stratégiai fontosságú Valparola- és Falzarego-hágókra is.

Túránkat mi a 2192 m magas Valparola-hágó parkolójából indítottuk. Érdemes már a hágó és környezetére is rászánni 2-3 órát. Bőven tartogat már ez is sok-sok itt maradt emléket a Nagy Háborúból. Az első szembetűnő a hágóban 1897–1900 között épített hatalmas Tre Sassi erőd, mely ma szépen berendezett I. világháborús múzeum. Az erőd mellett indul a sziklás túraút a 2571 m magas Settsass-csúcsra, mely igazi I. világháborús „csemege”. Tele-tele van számtalan osztrák–magyar kavernával, lövészárokkal, alagutakkal a hegy gyomrában. A szemfülesek még ma is találhatnak srapnel-golyókat a kövek között! Elővigyázatossággal jól bejárható. Vigyünk elemlámpát!

A parkolótól leereszkedtünk a kis tópartra, mely terület szintén tele van a néhai katonai barakkok hol jobban, hol kevésbé romos épületromjaival és futóárkokkal.

A túra nem megerőltető, 4-5 óra alatt oda-vissza kényelmesen megjárható. Az ösvény jól jelzett, és végig színpompás alpesi rétek, fenyvesek között vezet. Egy-egy kanyarulatából fel-fel tűnik valamely újabb mesébe illő hegycsúcs.

A Col di Lanahoz érve rögtön szembeötlő a ma is jól látható cikk-cakkos lövészárok, mely a hegy teljes gerincén végigfut, egészen fel a csúcsig. Ha ebben haladunk többfelé találunk leágazásokat, kavernákat benne.

1915-16-ban 12 gyalogos és 14 hegyivadász (Alpini) olasz század sorozatosan véres rohamokkal támadta a csúcsot, mindhiába. Ekkor ragadt rá az olasz katonák körében a „Col di Sangue”, azaz a „Vérhegy” elnevezés, és került bele több korabeli olasz katonadalba is. A sorozatos kudarcokat látva fogalmazódott meg egy merőben új módszerrel, az aknahadviseléssel való próbálkozás.

Az olaszok több hónapnyi kézi erővel ásott alagutat építettek a védők árkai alá, majd feltöltötték robbanóanyaggal. 1916. április 17-ére készültek el, ekkor támadást színleltek, hogy minél több osztrák–magyar védő tartózkodjon a védelmi árkokban, majd éjjel 11 óra 25 perckor megnyíltak a pokol kapui, felrobbantották az állásokat.

A robbantás idején a csúcsot a 2. tiroli császárvadász ezred (Kaiserjäger) II. zászlóaljának 6. százada védte Anton von Tschurtschenthaler főhadnagy parancsnoksága alatt.

A csúcs közelében ma is jól látszik, az 1916. április 17-ei olasz aknarobbantás helyszíne. Az 5000 kg robbanóanyaggal történt robbantásban, több mint 200 osztrák–magyar katona vesztette életét. A robbantás oly nagyerejű volt, hogy teljesen átrajzolta a hegy arculatát, a csúcs nyugati oldala leszakadt a mélybe, ezzel a csúcs feladásra került.

A monarchia védői a hegy néhány 10 m-re lévő ikercsúcsára húzódtak vissza, a Cima Siefre (2424 m). Azt sikerült is megtartani a háború végéig.

A két csúcs közötti út gyakorlottabbaknak ajánlott, mert igen kitett, tériszonyosoknak nem ajánlott, segítségképpen egy drótkötélbe kapaszkodhatunk (via ferrata).

Balra a Col di Lana, jobbra a Cima Sief, háttérben a Marmolada gleccser Balra a Col di Lana, jobbra a Cima Sief, háttérben a Marmolada gleccser

A Valparola-hágó A Valparola-hágó

Settsass-csúcs, balra a Tre Sassi erőd a hágóban Settsass-csúcs, balra a Tre Sassi erőd a hágóban

Az ösvény kanyarulatában felűnik a Marmolada gleccser Az ösvény kanyarulatában felűnik a Marmolada gleccser

Kicsit később a Sella-csoport Piz Boé csúcsa is ránk köszön Kicsit később a Sella-csoport Piz Boé csúcsa is ránk köszön

A Col di Lana éles gerince a lövészárkokkal A Col di Lana éles gerince a lövészárkokkal

Lövészárok a Sella-csoport panorámájával Lövészárok a Sella-csoport panorámájával

Árkok és kaverna a gerincen Árkok és kaverna a gerincen

Visszapillantva az ösvényre Visszapillantva az ösvényre

A kép közepén lévő hágóból indultunk, jobb oldalt a Mt. Tofana di Rozes A kép közepén lévő hágóból indultunk, jobb oldalt a Mt. Tofana di Rozes

Emléktáblák a csúcson Emléktáblák a csúcson
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre.
     

Átjáró a Col di Lana és Cima Sief között Átjáró a Col di Lana és Cima Sief között

Az aknarobbantás helyszíne Az aknarobbantás helyszíne
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre.
   

A monarchia ellenaknája (ami nem volt hatásos) A monarchia ellenaknája (ami nem volt hatásos)

A monarchia ellenaknája A monarchia ellenaknája

Col di Lana pengegerince a lövészárkokkal Col di Lana pengegerince a lövészárkokkal

Encián a lövészárok szélén Encián a lövészárok szélén

A Valparola-hágót őrző Tre Sassi erőd a csúcsról A Valparola-hágót őrző Tre Sassi erőd a csúcsról

Kilátás a Lagazuoi és Nuvolau csúcsai és a Cinque Torri felé, középen a Settsass csúcsa Kilátás a Lagazuoi és Nuvolau csúcsai és a Cinque Torri felé, középen a Settsass csúcsa

A cikk szerzője Hadnagy Attila

6 komment

Címkék: dél–tirol

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr576679333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gily0607 2014.09.10. 19:33:40

Káprázatos! Nemhiába mondták a katonák, hogy milyen csodálatos helyen, milyen szörnyűségek történnek.

Vargabetű 2014.09.12. 09:23:05

Gratulálok a túrához, meg az időjáráshoz is. A felsorolt és a képeken látható hegyek többségén jártam, milyen kár, hogy erre a gerincre nem jutott idő annak idején. Ha nem vagyok tolakodó, akkor megkérhetnélek, hogy privátban küldj légy szíves egy imélt. Esetleg részt lehetne-e vennem valamelyik jövőbeli túrán? Utoljára 2011-ben jártam harctéri túrán...
Üdv:Vargabetű
keselyarcu@gmail.com

David Bowman 2014.09.22. 12:04:56

Érdekelne a többi robbantás is. Micsoda hanyagság, hogy nem készült filmfelvétel róla.

David Bowman 2015.11.17. 17:58:11

Itt pedig egy jó osztrák film az ügyről, magyar felirattal:
www.youtube.com/watch?v=VmFJrBTADcA

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása