Tematikus történelmi oldalak az interneten – Az első világháború példája

2014.02.14. 06:55 :: Nagy Háború szerkesztőség

Beszámoló a kerekasztal-beszélgetésről

Idén emlékezünk meg az első világháború kitörésének 100. évfordulójáról. Ennek keretében a Doktoranduszok Országos Szövetsége Történelem- és Politikatudományi Osztálya (DOSz TEPO) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Doktorandusz Önkormányzata (ELTE BTK DÖK) szervezésében 2014. január 29-én az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán megrendezésre került a DOSZ-Café című programsorozat második kerekasztal-beszélgetése, Tematikus történelmi oldalak az interneten – Az első világháború példája címmel.

 

A rendezvényt Dr. Orlovszky Géza (egyetemi docens, tanszékvezető, dékánhelyettes, ETE BTK) nyitotta meg. Néhány perces beszédében kitért arra, hogy milyen nagy szükség is van a Doktorandusz Önkormányzat jelenlétére és működésére, amelynek bizonyítéka a nagyszerű rendezvények sorozata. Kiemelte, hogy nagyon fontos a professzorok és diákok együttműködése: szükség van olyan tudományos műhelyekre, amelyek ezt a gyakorlatban is megvalósítják, ezért nagy öröm a DOSZ-Café rendezvénysorozat megvalósulása is. A dékán-helyettes úr szerint a történelmi kérdések és problémák aktív érdeklődést, olykor indulatokat váltanak ki. A jobb és minőségi kommunikáció érdekében új kommunikációs formákat és csatornákat kell kialakítani a közvéleménnyel – ezért is nagyon érdekes a mostani kerekasztal témája.

A rendezvényt dr. Orlovszky Géza nyitotta meg A rendezvényt dr. Orlovszky Géza nyitotta meg

Az est moderátori szerepét Szőts Zoltán Oszkár (elnök, DOSz TEPO és ELTE BTK DÖK, PhD-hallgató, ELTE BTK Történelemtudományi Doktori Iskola, tudományos kutató, Országos Széchényi Könyvtár) töltötte be. A rendezvény során több kérdést is feltett a vendégelőadóknak, így Dr. Balázs Eszternek (főiskolai docens, Kodolányi János Főiskola, Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék), ifj. Dr. Bertényi Ivánnak (tudományos főmunkatárs, Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézete, egyetemi adjunktus, ELTE BTK, Művelődéstörténeti Tanszék), Csunderlik Péternek (szerkesztő, Első Világháború - a 100. Évfordulós Page, PhD-hallgató, ELTE BTK Történelemtudományi Doktori Iskola) és Pintér Tamásnak (kuratóriumi elnök, Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány, szerkesztő, Nagy Háború blog, PhD-hallgató, Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kar Történelemtudományi Doktori Iskola), akik sokoldalúan és érdekes példákkal szemléltetve válaszoltak a feltett kérdésekre és felvetésekre.

A kerekasztal-beszélgetés moderátora, Szőts Zoltán Oszkár A kerekasztal-beszélgetés moderátora, Szőts Zoltán Oszkár

A meghívott vendégek általánosságban egyetértettek abban, hogy az online történelmi oldalakban rengeteg lehetőség van. A kérdés csupán az, hogy él-e ezzel a szakma? A történészeknek komoly felelőssége van abban, hogy a kutatási eredmények eljussanak a széles közönséghez. Csunderlik Péter hozzátette, hogy olyan figyelemfelkeltő érdekességekre van szükség, amelyek segítségével könnyebb megjegyezni az adott tényt. Ifj. Bertényi Iván ezzel kapcsolatban hangsúlyozta azt, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyni a tudományos tartalom megőrzését: vagyis az említett „hordozóanyagokat” csak akkor lehet igazán használni, ha tudományosan alá lehet támasztani azokat. A puszta figyelemfelkeltés nem megfelelő és elegendő indok, amit mutat, hogy a tudományosságra való törekvés érdekében az online felületek szerkesztői igyekeznek kiszűrni a nem helytálló, pontatlan információkat.

Pintér Tamás kitért arra, hogy a történettudománynak nem szabad elmennie a mellett, hogy a világ előre halad, vagyis sok esetben a televízió és a különböző dokumentumfilmek szerepét az internetes oldalak és a blogok töltik be illetve adaptálják a televíziózás és a mozi jellegzetességeit (filmrészlet egy blogon stb.). Ehhez tudni kell alkalmazkodni, hiszen ezeket az oldalakat ma már egyre többen olvassák – a történésznek pedig élni kellene ezzel a lehetőséggel. Hozzátette azt is, hogy egy blog lehet műhely illetve fórum, de ez önmagában nagyon kevés: kiadványokat, konferenciákat kell szervezni. Ezek megvalósításához azonban pénzbeli forrásokra van szükség, amelyeknek az előteremtése sok esetben nem egyszerű.

A galéria megnyitásához kattintson a képre! A galéria megnyitásához kattintson a képre!                    

Hogy a történettudományi szakma mit szól mindehhez, az egy teljesen más kérdés. Ifj. Bertényi Iván szerint az internetes fórum válogatja, hogy mennyire használható fel tudományos és oktatási célokra. A színvonal sok blog esetében jónak mondható, de csak akkor lehet igazán megmondani a használhatóság mértékét, ha az adott blogot valaki rendszeresen olvassa. Bertényi Iván úgy véli, hogy az oldalaknak egyre nagyobb előnye, hogy a különböző típusú dokumentumokat, egyéb forrásokat és publikációkat el lehet érni és nem utolsó sorban a történettudományhoz kapcsolódó rendezvények, események népszerűsítésére is kiválóan alkalmasak. Ugyanakkor azt a negatívumot is meg kell említeni, hogy a magyar internetes oldalak sok esetben elég szegényes tartalommal bírnak más országokéhoz képest. Balázs Eszter ehhez hozzátette, hogy nagyon fontos lenne, ha egyre többen és többen publikálnák angolul a kutatási eredményeiket, méghozzá azon okból, hogy mindezek a nemzetközi tudományosság és szélesebb közönség számára is elérhetővé váljanak.

A beszélgetőtársak egyetértettek abban, hogy az elkövetkezendő évek újabb és újabb tudományos eredményeket hoznak magukkal, már csak azért is, mert folyamatos a törekvés a tudományos körökben, hiszen az új nemzetközi hírek megjelenése reakciót kell hogy kiváltson a hazai tudomány világában.

Összességében megállapíthatjuk, hogy a rendezvény egy újszerű, hasznos és egyben megkerülhetetlen fórumát jelenti a XXI. századi történelem- és politikatudománynak.

A színes és érdekes kerekasztal-beszélgetés sikerességét mutatja, hogy a hallgatóság nagy számban képviseltette magát a rendezvényen.

Reméljük, még sok ilyen DOSZ-Café megrendezésére kerül sor a jövőben is!

Budapest, 2014.02.04.

Madarász Anita

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr75813622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2014.02.14. 22:16:45

Jól sikerült este volt! Köszönet a szervezőknek!

További fotók a Doktoranduszok Országos Szövetsége Történelem- és Politikatudományi Osztálya Facebook oldaláról:

www.facebook.com/media/set/?set=a.633657386683595.1073741835.548181388564529&type=1

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Adó 1%

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása