Őseik nyomában jártak az adonyi kistérségi általános iskolások

2012.05.28. 17:35 :: Nagy Háború szerkesztőség

2012. május 22-én 15 órától az adonyi Szent István Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményben került sor a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány (NHKA) által Őseink nyomában címmel az adonyi kistérségi általános iskolák részére szervezett hadtörténelmi vetélkedő döntőjére. Adonyból, Iváncsáról, Perkátáról és Pusztaszabolcsról tíz háromfős csapat mérte össze az első világháborúról szerzett tudását a három írásbeli fordulóban, s közülük az öt legjobb eredményt elérő vívta a mindent eldöntő szóbeli „összecsapást”.

A Kozma Miklós nevét viselő csapat által a vetélkedőre készített plakát A Kozma Miklós nevét viselő csapat által a vetélkedőre készített plakát

Az NHKA az első világháború kutatásával foglalkozó civilszervezet, amely a hadtörténelmi vonatkozású közlemények mellett a személyes háborús sorsokat, a „magántörténelmet” is bemutató internetes oldalt, a Nagy Háború Blogot üzemelteti. A vetélkedő szervezése az internetes oldalon keresztül zajlott, a csapatok itt kapták meg a feladataikat, a válaszok jó része a blogon is összegyűjthető volt, s a csapatok itt értesültek az eredményekről is.

Az adonyi versenyzők prezentációjukban családi vonatkozású személyes hadiutakat is ismertettek. A zsűri élénken figyel Az adonyi versenyzők prezentációjukban családi vonatkozású személyes hadiutakat is ismertettek. A zsűri élénken figyel

A döntőre a versenyzőknek helytörténeti gyűjtőmunkával és saját kezűleg alkotott első világháborús plakáttal is készülniük kellett. A kutatómunka eredményeként sok érdekes családi történet, írott és tárgyi emlék is bemutatásra került, de a Székesfehérvárra bevonult katonák sorsán keresztül a két városi ezred, a 17-es honvéd és a 69-es közös gyalogezred hadiútja is megismerhető volt. Az alapítvány tagjaiból, Pintér Tamásból és Takács Róbertből, a pákozdi Katonai Emlékpark vezetőjéből, dr. Görög István ezredesből és Adony város polgármesteréből, Rogyecz Péterből álló zsűrinek nehéz dolga volt, amikor a tartalmas előadásokat és a szép plakátokat értékelnie kellett. A bemutatót a versenyzők korabeli katonadalok előadásával is kiegészíthették, ami plusz pontot jelentett a számukra. Mindegyik csapat élt is ezzel a lehetőséggel.

Perkátaiak a Nagy Háborúban - a Schlieffen nevet viselő csapat tagjai tablón is szemléltették a gyűjtésük eredményeit Perkátaiak a Nagy Háborúban - a Schlieffen csapat tagjai tablón szemléltették gyűjtésük eredményeit

Az alapítvány kurátora, Stencinger Norbert hadtörténész által vezetett, személyes kutatási élményekkel színesített vetélkedő során a csapatok „villámháborúban”, a korábbi írásbeli feladatok alapján összeállított villámkérdésekben és az első világháborús katonai ruházat és felszerelés ismeretében is összemérték a tudásukat. Az utóbbi minél tökéletesebb megismertetésében az NHKA által az alkalomra meghívott, korhű ruhába öltözött, teljes rohamfelszereléssel ellátott hagyományőrző bemutatója is a csapatok segítségére volt.

Hagyományőrző bemutatóra figyelnek a csapatok és a zsűri Hagyományőrző bemutatóra figyelnek a csapatok és a zsűri

A vetélkedő győztese a Kozma Miklós nevű adonyi csapat lett, amelynek a tagjai Bálinth Bence, Stanczel Balázs és Szűrös Kristóf voltak. Őket a pusztaszabolcsi Casus Belli, majd a perkátai Schlieffen csapat követte. Holtversenyben a negyedik helyezést érte el a pusztaszabolcsi Őszi Rózsák és a perkátai Központi hatalmak csapata.

Az NHKA kuratóriumának adonyi helytörténész tagja, Rózsafi János által kezdeményezett vetélkedő döntőjének minden résztvevője oklevelet kapott és könyvjutalomban részesült. A versenyzőket az Adonyért Alapítvány is helytörténeti kiadványokkal jutalmazta, míg az első helyezett csapat Görög István ezredes jóvoltából meghívást kapott a Katonai Emlékparkba.

Pintér Tamás, az NHKA kuratóriumának elnöke zárszavában a versenyzőket a megkezdett család- és helytörténeti kutatások folytatására biztatta, amelyek eredményeit a Nagy Háború Blogon is be kívánják majd mutatni.

2 komment

Címkék: vetélkedő

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr164551137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gily0607 2012.06.09. 20:49:12

De jó, hogy vannak ilyen lelkes fiatalok... és vannak, akik fel tudják lelkesíteni őket :)

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2012.06.10. 00:46:06

@gily0607: Igyekszünk, s valóban nagyon lelkesek voltak!

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Adó 1%

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása