„Ma majdnem 100 sebesült ment át a kezemen”

2012.04.09. 07:28 :: PintérTamás

Dr. Kemény Gyula ezredorvos naplója az olasz frontról – 5. rész

Életsorsok hirtelen változása, személyes és családi tragédiák sora villan fel a napló mai fejezetéből. Kemény doktornak orvosként és bajtársként is sok munkája akad. A Krn-ről indított és balul végződött támadást követően a segélyhely átalakul műtővé. A Sleme mögött dandártartalékban sincs nyugalmuk.

 

[1915.] június 6., este van. Nagy hideg estefelé, hát még éjjel. Már a harmadik napja, hogy a mi 15. és 16. századaink az 58. és 91. pár századával leszorult a völgybe. Támadást csináltak s most nem tudnak feljönni. Ahogy valaki kidugja a fejét rögtön gépfegyver és puska fogadja. Rettenetes helyzet. A sebesültek két-három nap múlva tudnak felmászni. Hogy ki vannak éhezve. Hogy néznek ki. A kenyerünk itt van, de senki sem meri levinni. Ma majdnem 100 sebesült ment át a kezemen. A lövések nagy része szerencsés, kis fokú sérülések. De van halálos is elég. Az 58-nál van sok súlyos ágyúsérülés. Egyiknek egész lábát leamputálta a gránát. Kevesen vagyunk itt, de az hagyján volna, a fő baj az ágyúhiány. Egyes sebesültek szerint a 15. és 16. század már fogoly, 50 ember éjjel felszökött, felmászott valahogy. E századnak igen sok a sebesültje is.

Sebesültszállítás az olasz fronton Sebesültszállítás az olasz fronton
(Forrás: Vasárnapi Újság, 1915)

Június 7-én hétfőn arra a kellemes meglepetésre ébredtünk, hogy a 15. és 16. század feljött az egérfogóból. Maga a 15. század több mint 70 embert veszített. Veszett helyzet volt. Az 58-tól igen súlyos sebesültek érkeztek, mind ágyúsérülések, egynek ma leamputáltam a bal lábát boka felett. Egészen bűzlött már, elpusztul, ha úgy maradt volna a reglama szerint. Cseh gyerek a 91-től. Mikor elvitték kalapját emelgetve még messziről is köszönte. Szólni alig tudott. Egy liternyi teát, kávét elfogyasztott a műtét alatt.

Reggel itt a parancs, hogy a zászlóalj visszamegy a régi helyére, a Sleme csúcs mögé. 9-kor délelőtt indulunk, de nem a múltkori rettenetes úton megyünk, hanem Duple planinán keresztül, de ez az út is helyenként életveszélyes. Irgalmatlanul elfáradva érkezünk este 9-kor a rendeltetési helyünkre, mint ú.n. dandártartalék, Nova planinára. Öt házból áll ez a hely teljesen modernül berendezett tejcsarnok féle, sajtkészítő hely. Itt hálunk. Egész éjjel esik.

A napló eseményeinek helyszíne a Google Maps műholdas térképen A napló eseményeinek helyszíne a Google Maps műholdas térképen

9-én reggel rettenetes dörejekre ébredünk. Felettünk 200 lépésre robbannak az ellenség 15 centiméteres gránátjai. Minden percben várjuk, hogy belénk üt. Ha csak 1 centiméterrel jobbra céloznak, oda vagyunk. Irtózatos dörrenések, lövik a Sleme csúcs mögötti részt, ahol biztosan éreztük eddig magunkat.

Úgy 10 óra körül egy gránátdarab fején találja Orbán Károly őrvezetőt, még Bilekből jön velünk, feleséges ember. Most itt hörög mellettünk, mindent megpróbálok vele. Zsebében egy elavult erszény, benne papírba csomagolva van 10 korona. A szerencsétlen tán érezte szomorú sorsát, mert a papírra, amibe a 10 korona be van csomagolva a következők vannak írva: „Orbán István Bihar megye, Tenke, Árpád u. házszám 515. fija Orbán Károly. Kedves barátom írd meg haza a szüleimnek, feleségem Orbán Zsuzsika.”

A Sleme gerince, háttérben a Sleme planina és a Rdeči Rob délről a Mrzli Vrh oldalából napjainkban A Sleme gerince, háttérben a Sleme planina és a Rdeči Rob délről a Mrzli Vrh oldalából napjainkban (A képet Lippai Péter készítette a Magyar Hadtudományi Társaság Csata- és Hadszíntérkutató Szakosztályának 2003. júliusi terepbejárása alkalmával)

Most én lettem ez a kedves barátom. A társai szerint mindig csak a gránáttól félt, ez is lett a vége. A zsebében levelezőlapok a feleségétől. Egyiken írja, hogy ők otthon egészségesek, csak kár, hogy az ünnepeken ő /:a férj:/ hiányzott, hogy a gyermek nagyon rossz, nem akar aludni, csak dalolni stb. Ma már az anya sírni, s a gyermek tovább is boldog tudatlanságában dalolni fog, míg apja elnémulva örökre itt nyugszik az olasz határon a Sleme csúcs tövében, közel oda, ahol halálos sérülését a bal halántékán kapta.

Érdekesen szomorú volt Sandró György /:Kardó, Bihar megye:/ halála. 31-én az első ütközetünknél, amikor igen nagy ágyú- és puskagolyótűzbe került a 16. század, a szerencsétlennek megzavarodott az elméje s elkezdett futkosni a legnagyobb tűzben, de baja nem történt, pedig az ellenfél látta, ahogy hadonászva, kiabálva szabadon szaladgált. 2-án mentünk azon a rettenetes éjjeli marschon fel a hegyre, poggyászunk visszamaradt s ennek az őrzésére maradt vissza a szerencsétlen. Már teljesen le volt csillapodva. Beült egy házba biztos helyre. Ide intézték a támadást az olaszok, itt esett el Rizetti alezredes is, de Sandrón is újra kitört a félelem okozta elmezavar s eközben egy srapnel agyonütötte.

A Sleme planina házai (ahol Sandró György elesett), a Sleme gerince és háttérben a Mrzli Vrh hegytömbje napjainkban. A fotó északról a Rdeči Rob oldalából, Rizetti elezredes halálának helyéről készült. A Sleme planina házai (ahol Sandró György elesett), a Sleme gerince és háttérben a Mrzli Vrh hegytömbje napjainkban. A fotó északról a Rdeči Rob oldalából, Rizetti alezredes halálának helyéről készült. (A képet Négyesi Lajos készítette a Magyar Hadtudományi Társaság Csata- és Hadszíntérkutató Szakosztályának 2002. augusztusi kutatótábora alkalmával)

Némelyik egyáltalán nem halálos lövés halálossá lesz, mert vagy dum-dum vagy mi nekünk új dolog, az olasz a különben nagyon humánus vékony acélhengerű golyóját kiveszi a réz hüvelyből és fordítva dugja vissza, tehát a golyónak lapos vége éri a testet. A dum-dum és a megfordított golyókon kívül súlyossá teszik a sérüléseket a sziklákon gyakran keletkezett gellerek. A dum-dum csinálja a legborzalmasabb sérüléseket a gránátok után.

Az olasz hadseregben 1891-ben rendszeresített Mannlicher Carcano puska 6,5 mm-es 6 lövedékes töltőléccel Az olasz hadseregben 1891-ben rendszeresített Mannlicher Carcano puska 6,5 mm-es hat lövedékes töltőléccel (Forrás: flickr.com/photos/hansderegt)

Itt az értesítés, hogy hadosztálytartalék leszünk. Meddig tarthat ez az állapot. Visszamegyünk a Mrzli Vrh mögé, oda ahol már egyszer voltunk. A 46-osok fedezékeiben vagyunk. Gyönyörű nap június 10-én.

Előző rész: „Zöld, tollas civil kalapjuk a leglehetetlenebb helyen tűnik fel”

Következő rész: „a legveszélyesebb helyre, a Mrzli Vrhre fel”

18 komment

Címkék: isonzó krn rizetti alezredes szegedi 46/iii. zászlóalj dr. kemény gyula nagyváradi 37/iv. zászlóalj 3. hegyidandár sleme nova planina

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr84372259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RózsafiJános · http://nagyhaboru.blog.hu 2012.04.10. 12:48:11

A magyar csapatok között már a harcok kezdetekor elterjedt az a hír, hogy az olaszok dum-dum lövedéket használnak. A védelmi szakaszok parancsnokai azért, hogy megismerjék a valóságot, a zsákmányolt fegyvereket és lőszereket a hadvezetőség által kijelölt vizsgálati helyekre küldték. A vizsgálat eredményét a 39. honvéd gyalogdandár parancsnokság 1915. június 15-én kiadott "Eligazítás" 15. pontja alapján ismertetem:
"Hivatkozással a VI/9-i Eligazítás 3. pontjára, kihirdettetik, hogy az állítólagos dum-dum lövedék a nyílvántartó iroda által tartatott lövéspróbán mint nem népjog ellenes, hanem mint egy sörét töltény ismertetett el. Ezen töltény csak annyiban különbözik a közönséges olasz gyalogsági tölténytől, hogy az acélburkolat a lövedék csúcsánál le van tompítva és amely egyes, a lövedék hossztengelyével párhuzamosan futó nyílást mutat. Ezen sörét töltény néhány lépésre a torkolattól sörét lövést képez és egy tiszta védelmi töltény.
Minden egyes olasz gyalogosnál nagyszámú ilyen lövedék van. Arra az esetre, ha olasz fogolynál és sebesülteknél kétségkívül dum-dum lövedék találtatik, az előbbi pontokban említett határozványok érvényesülnek."

freiwilliger 2012.04.10. 13:30:58

@RózsafiJános: Ez elég nehezen értelmezhető. Akkor mi volt a dum-dum, ha ezt sörétnek nevezte a vizsgálat? Hogyan volt letompítva a vizsgált lövedék, "gyárilag", vagy "s.k." a legénység által? Miben különbözhettek akkor ezek a vizsgáltak a "kétségkívül dum-dum lövedék"-től? S egyébként meg söréttel csak úgy lehetett lődözni egymásra?

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2012.04.10. 22:28:04

2002-2003-ban többször bejártuk ezt a környéket s akkor nem is gondoltuk, hogy a szegedi 46/III-as zászlóalj emlékein kívül a hely mennyi magyar vonatkozással bír még. Kemény Gyula naplója kellett hozzá. Sandró György halálának helyszínén, a Sleme planinán a fenti fotón is jól látható épületek egyikének, a bal sarokban található tejüzemnek a padlásán laktunk a 2002-es nyári táborunk során. (Minden éjjel valami állatka szaladgált a tetőn fölöttünk.) Kemény Gyula korábban is többször említette már ezt a területet, s itt volt elhelyezve a málhájuk, amikor megmászták a Krn-t, ahol a miénk is, amikor a környéket jártuk... Ezen a területen játszódott le a 46/III-asok 1915. június 2-ai, Négyesi Lajos által részletesen bemutatott tragikus csatája az alpinikkel, s a domboldalon esett el Rizetti alezredes is, akinek az emléktáblája ma is ott áll fenn a hegyoldalban. Lajos könyvébe be is került a fotója. Festői vidék tele tragikus emlékkel.

Kiß B. 2012.04.10. 22:29:25

@freiwilliger: Szerintem az idézet nem teljes, itt csak egyféle átalakított töltényről értekezik az idézet, de többfélére utal. A legénység alakítgatta át ezeket a lövedékeket, de nem volt célszerű, mert akiket dum-dum lőszerekkel elfogtak, azok sok jóra nem számíthattak a mieink réstzéről. Ahogy a képen is látszik, a hat és feles Carcanóknak hosszú, egyszerűen alakítható lövedéke volt, ez sokkal könnyben alakítható, mint pl. a mieink 8 milis 1895 mintájú Steyr-Mannlichereinek lövedékei.

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2012.04.10. 22:55:56

@-kraci-: @RózsafiJános: Valami szerintem is mintha hiányozna az eligazítás szövegéből, vagy talán ez volt a korábbiban, de majd Jánosunk kideríti! :)

Arról mit gondoltok, hogy fordítva visszahelyezni a lövedéket a hüvelybe? Kemény többször írja, s Hary József is említi ezt a megoldást. Hogyan lehetséges ez? Ha a legénység kézzel alakítgatta át, akkor vissza tudta a hüvelyszájat olyan szorosan zárni, hogy működőképes maradjon? Vagy egy jó olasz fegyvermester képes volt rá, s ő szerelte ezeket? S ha igen, akkor mennyire változott meg a röppályája egy ilyen megbuherált lövedéknek, mennyire lehetett pontosan lőni vele? Kellene egy fegyvermester, vagy egy jó múzeumi szakember, aki választ tudna adni...

Kiß B. 2012.04.11. 10:02:22

@PintérTamás: Szerencsére van ilyen, Hatala András kollégám segítségével azt hiszem sikerült a kérdés végére járni.
A Carcano lövedékeket minden továbi nélkül ki lehetett húzni a hüvelyből, és meg lehetett fordítani azt. Nem kellett hozzá fegyvermester, egy fogó bőségesen elég volt hozzá, ez pedig minden alakulatnál akadt. Íme egy fotó ebből az állapotból: www.flickr.com/photos/79004128@N08/7067001511/sizes/m/in/photostream/
Természetesen a ballisztikája nagyon megváltozott a megfordított lövedéknek, hiszen így tulajdonképpe nyitott, félköpnyes lövedékké vált. Száz méteren belül talán még lehetett vele nagyjából pontosan lőni, nagyobb tábolságokon viszont már biztos, hogy pontatlanná tette a lövést. Valószívübb azonban, hogy inkább csak fogóval lecsípték a lövedékek hegyét, vagy lefürészelték azt. Ebben az esetben arra kellett figyelni, hogy ne teljes keresztmetszetben tegyék meg azt, mert a leszakadó köpenydarab megszorulhatott a csőben, és a következő lövésnél ez komoly veszélyt jelenthetett a lövészre.
A következő képen a töltőlécben a két baloldali töltényben meg van fordítva a lövedék, a többi normál állapotban van. www.flickr.com/photos/79004128@N08/6920921956/in/photostream
A János által hivatkozott eligazítás nem a fűrészelt, lecsípett vagy megfordított (tehát dum-dum) lövedékre vonatkozik, hanem a Carcano egy másik tölténytípusára. Az ún. "őrlövedék" szemre nem sokkal különbözik a normáltól, viszont jóval hosszabb és osztott a belső magja, amiben hat-hét ólompogácsa helyezkedik el egymás mögött, amit a köpeny fog csak össze. A köpeny gyárilag négy felé van hasítva, ami a fegyver elsütésekor a huzagolással érintkezve már a csőben leszakad a lövedékről, így a torkolatot már önállóan hagyják el azt az ólompogácsák. Ezért a sörétes minősítés. Ezt az őrség használta, védekező-fegyverként. Kevésbé pontos, mint a normál lövedék, viszont nagyobb a "szórása".

Érdekessége a Carcanónak, hogy Lee Harvey Oswald ey ilyen fegyverrel végzett John Fitzgerald Kennedy-vel.

A képeken látható töltények a HM HIM Löszergyűjteményéből származnak.

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2012.04.11. 10:39:31

@-kraci-: Köszönjük a "nyomozást" és a szakszerű, képekkel is illusztrált hozzászólást neked és rajtad keresztül Hatala András kollégádnak is! Esetleg születhetne a témáról, ezekről a fegyverekről, lövedéktípusokról,s a korabeli nemzetközi jogot érintő használati szabályaikról egy vendégposzt, vagy akár több is, amit nagy örömmel vennénk!

Ez az eligazításban említett sörétes lövedék akkor hasonló lehetett, mint a tüzérségnél a kartács, amit ott is a védekezésnél, közvetlen veszély esetén vetettek be.

janos900 2012.04.11. 18:34:55

Nem semmi! 20 eve olvasok hadtortenelmet, de errol a megforditott loszerrol, meg sose hallottam. Koszonet az informacioert! Erdekes lenne megtudni, hogy hasznaltak-e ezt a trukkot a 1939-45 kozott, ha jol tudom a fegyver ugyanaz volt mindket haboruban, gondolom hasznaltak. Eleg sok angolszasz konyvet olvastam a sivatagi harcokrol, de senki sem emlitette,vagy ellenuk nem hasznaltak ezt az olaszok.

A naploreszt olvasva, az jutott eszembe, hogy ezek a harcok legalabb olyan pokoliak lehettek mint a nyugati frontos Passchendaele szakaszon, ott gyakorlatilag mocsarban harcoltak, itt meg minuszokba, meg hoba a hegyoldalba.

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2012.04.12. 21:53:24

@janos900: Köszönjük és örülünk, hogy erre is jó volt a blogunk! :)

Nem szeretném a következő részeket előrevetíteni, de annyit elmondhatok, hogy a helyzet drámaisága az eddigiekhez képest csak fokozódni fog, különösen, amikor újra felmennek a Krn-re. S ugyanez volt később a Monte Santón, amit Kemény doktor barátja, Hary József írt le nagyon részletesen, s akkor a Doberdóról, majd a Komeni-fennsíkról, vagy a Monte San Gabrielléről nem is beszéltünk. Azt gondolom, hogy az olasz front Isonzó melletti időszaka, s különösen az említett helyszínek a nyugati front legpokolibb helyeivel vetekedtek, ha még nem borzasztóbbak voltak.

freiwilliger 2012.04.15. 17:18:05

@-kraci- @PintérTamás: : Köszönet mindenkinek a magyarázatért! Valóban jó lenne ezekről a lőszerekről egy poszt. Az is érdekes kérdés még, hogy ilyen sörétre emlékeztető őrlövedéket alkalmaztak-e más hadseregek is, illetve ez a lövedék megfordítás mennyire volt tényleg csak az olaszokra jellemző?

RózsafiJános · http://nagyhaboru.blog.hu 2012.04.19. 07:47:44

Örülök, hogy az "Eligazítás" magyarázata így megmozgatta olvasóinkat. Nagyon sok jelentésben, visszaemlékezésben olvashatunk arról, hogy a harcoló felek igen nagy figyelmet fordítottak arra, hogy az ellefél milyen fegyverekkel, adott esetben milyen lőszerrel harcol. A frontot váltó 20. honvéd hadosztály katonái is ezt tették, amikor 1915. május végén az új ellenséggel megkezdték a harcot. Mivel nem rendelkezem megfelelő tudással a korabeli lőszerek világában, én is segítséget kértem az "Eligazításban" szereplő lőszerről. Kelemen Ferenctől, aki a Monarchia hadiiparát kutatja, a következő választ kaptam, amelyet bemásolok ide:
"Közben úgy látom megérkezett a helyes válasz.
Az András féle válasz helytálló. Ilyen jellegű "Őr-töltény" a saját csapatainknál is létezett 8 mm-es mannlicher kaliberben.
A lövedék megfordítása nem egyedi eset. A franciák előszeretettel alkalmazták a 8 mm-es Lebel puskájukhoz rendszeresített "Balle D" tömör bronz lövedékekkel.
Remélem azért tudtam segíteni!"
Megköszönöm Feri válaszát, és mindazokét, akik vették a fáradságot, és utána néztek a dolgoknak!
Ez a közös kutatómunka valószínüleg sokak számára nyújtott új ismereteket!

freiwilliger 2012.04.19. 17:12:56

@RózsafiJános: Köszönöm, a beidézett válasz tulajdonképp részben az én kérdéseimre is választ adott.

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2012.04.19. 22:44:14

@RózsafiJános: Én is köszönöm Jánosnak, hogy megosztotta ezt velünk!

A dum-dum lövedékekről egyébként a blogon korábban esett már szó. Az olaszok mellett az oroszok is alkalmaztak ilyeneket. (S valószínűleg minden hadsereg...) Sárközy Gergely is említette, hogy dum-dummal lőtték őket a laborcfői csatában: nagyhaboru.blog.hu/2011/06/06/b_sarkozy_gergely_visszaemlekezese_23_resz

Rákerestem József főherceg visszaemlékezéseiben, s 1915. május 8-án ő is megemlíti az esetet. A történet érdekessége még a dum-dum lövedékek hatásának a rendkívül naturális leírása, amit teljes terjedelemben emiatt itt most nem is idézek, s az a felháborodás, amit ez okozott: "Sűrű erdővel benőtt szakadék mellett, hol tegnap a főtámadásra rendelt csapatok feljöttek, az ütközetvonatok mellett ellovagolok és egy kis fennsíkra érek, mely nyeregszerűen a Weretyszów főgerincéből északnyugatra húzódik s talán annál 40-50 méterrel alacsonyabb. Bozótos kis erdőparcellák vannak ott rétekkel váltakozva. Itt hajtatott végre a 20. honvédhadosztály főtámadása. Sok halott fekszik, többnyire széjjel-vagy átlőtt fejjel, szájuk nyitva van, szemeik kifejezéstelenek és kocsonyásan üvegesek, arcuk viaszsárga és eltorzult tagjaik görcsbe húzva. Egyiknek fegyvere lövésre készen archoz van emelve, mutatóujja a billentyűre téve, éppen el akarta sütni puskáját. Szegény gyermek!... Az orosz dum-dum golyó fejének hátsó felét elszakította. [...] Kissé odébb 15 halott honvédet pillantok meg. Midőn tovább lovagolok, látom, hogy 49-en vannak [...] megdermedve viaszsárgán itt hevernek. Többnyire dum-dum lövedékek... Csak úgy forr bennem a felindulás és csak nehezen tudom visszafojtani tomboló haragomat."

A látvány a VII. hadtest parancsnokának segédtisztjét, Eisner-Bubna alezredest is nagyon feldühíti. A később a Doberdón inkább a hűvös higgadtságáról ismert osztrák tiszt teljesen kikel magából: "nem bír magán uralkodni és elkezd szitkozódni és lármázni: Kérem császári Fenségedet nekem megengedni, hogy ezen orosz kutyákból, azaz orosz foglyok közül, annyit agyonlövethessek, ahány halottunk dum-dum lövéssel fekszik itt!"

József főherceg végül megakadályozza a bosszúállást, s lenyugtatja az alezredest...

freiwilliger 2012.04.20. 16:03:30

@PintérTamás: Hát azért ez is elég durva, milyen lehet, ami kimaradt... Szegény honvédek! :(

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2012.04.20. 23:32:43

@freiwilliger: Sokkal durvább részek maradtak ki, akit érdekel megkeresheti: 1. kötet 644. oldal. Kemény doktornál is lesznek majd közel hasonlók. Sajnos ez is a háború velejárója.

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2018.07.22. 23:47:02

A posztban megörökített egyik történet, Orbán Károly őrvezető halála, nyomozásra ösztönözte a Szabad Föld újságíróját, Balogh Gézát, aki meg is írta ennek az eredményét: www.szabadfold.hu/aktualis/level_haza

Mindig örömmel tapasztaljuk a blog hatását! :)

(Köszönjük Bálint Ferencnek, hogy felhívta a cikkre a figyelmünket!)

csorsza 2019.08.03. 22:14:18

@PintérTamás: Minden benne van ebben a cikkben Erdély, az erdélyi magyarok sorsáról...

csorsza 2019.08.03. 22:15:29

Tegnapelőtt másztam meg a Mrzli vrh-t, sokkal job b így újraolvasni ezt a naplót (is)...

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Adó 1%

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása