Telt ház előtt Szolnokon

2011.12.02. 00:11 :: PintérTamás

2011. november 29-én Szolnokon jártunk. Ezúttal a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltár meghívásának tettünk eleget és a Levéltári esték rendezvénysorozat keretében beszéltünk a doberdói kutatásainkról. Az est kezdetére a Szolnoki Főiskola Campusának 122-es terme színültig megtelt, s csak pótszékek segítségével jutott hely a 120-130 fős hallgatóságnak. Előbb Dr. Fülöp Tamás igazgató úr köszöntötte a megjelenteket, majd Skype kapcsolaton keresztül először Giorgio Tribotti úrral került sor egy beszélgetésre, akinek a nagyapja 1917-ben esett hadifogságba az Isonzónál, majd Szolnokra került s a következő évben ott hunyt el. A blogunkkal is kapcsolatban álló olasz úrral Bojtos Gábor, az est moderátora alakított ki korábban kapcsolatot a levéltár részéről és nyújtott neki segítséget a nagyapjával kapcsolatos információk megszerzéséhez.

Dr. Fülöp Tamás megmutatja Giorgio Tribottinak a hallgatóságot

A megindító „videokonferenciát” követően mi következtünk. Én az előadásomban az olasz front létrejöttéről és az Isonzónál, valamint a Doberdón folyt harcok kialakulásáról és jellegéről beszéltem a hallgatóságnak, megemlítve a budapesti 29-es népfelkelő gyalogezred doberdói jelenlétét is, amelynek soraiban akár a jelenlévők ősei is harcolhattak az első világháború során, mivel az alakulat hadkiegészítési területe erre a megyére is kiterjedt.

Stencinger Norbert ehhez kapcsolódóan a népfelkelésről és a Doberdón harcolt két népfelkelő gyalogezred, a székesfehérvári 17-es és a már említett 29-es kezdeti doberdói harcairól tartott előadást. Nem feledkezett meg a két ezredet összefogó 16. hegyidandár parancsnokáról, Bánlaky (Breit) Józsefről sem, aki az irányítása alá tartozó katonai egység 2. isonzói csata idején tanúsított hősies helytállásáért kapta meg a doberdói előnevet.

Rózsafi János az előadásában a helyszíni kutatásaink módszertanát mutatta be néhány példán keresztül, kiemelve a megelőző levéltári kutatások jelentőségét. Előadásában kitért annak a barlangnak a felkutatására is a 70-es magaslat környékén, ahol valamikor a 29-es népfelkelők is gyakran megfordultak.

A főiskolástól az idősebb korosztályig összegyűlt nagyszámú közönség számunkra nagy örömet jelentett, reméljük a számukra is ilyen élménnyel szolgáltak az általunk elmondottak.

A Szolnok Tévé beszámolója az estről:

Szólj hozzá!

Címkék: előadás szolnok jász–nagykun–szolnok megyei levéltár

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr183430387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása