A limanovai csata, az elfeledett „magyar győzelem”

2011.11.28. 13:00 :: Nagy Háború szerkesztőség

Minden érdeklődőt szeretettel várunk jövő csütörtökön az alapítványunk által szervezett előadóestre. Részletek a mellékelt plakáton.

Az előadás plakátja 

3 komment

Címkék: előadás limanova

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr673417903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BaurNándor 2011.12.14. 16:48:56

Tisztelt szervezők!

Egy kicsit késve, de nagy köszönet ezért a rendkívüli (csütörtöki) estéért!
Egyben szeretném egy kicsit, így útólag is kiegészíteni a limanowai történetet. A jablonice hágón teljes odaadással küzdő huszárokon kívül, a másik főszerep a Kárpátokból meginduló Szurmay-csoporté volt, amely beavatkozásával eldöntötte, hogy az oroszok számára elkerülhetetlenné vált a visszavonulás. Szurmay egy bravúros, kettős menetben indítja meg csapatait Limanowa irányába, akik a méteres hóban teljes erejükből igyekeztek elérni a sorsdöntő csatateret. Szurmay Sándor 1914. november 25-én érkezik Nagybereznára, miután Boroevic az egész ung-völgyi hadseregparancsnokságot rá ruházza, s ahol merész haditervet választ a ,,nyakig beásott" oroszok ellen és már négy nap múlva győzelmet jelenthet. Szurmay saját kérésére került a legszorongattatottabb frontszakaszra, egyenesen a hadügyminisztériumból. Semmiféle fronttapasztalattal nem rendelkezik ekkor, mégis győzelmet győzelemre halmoz, sorra fölszabadítva a vereckei, uzsoki, toronyai és kőrösmezői hágókat, mellékesen a nagyobb magyar városokat is, mint Bártfa. Szurmay teljesítménye a későbbi harcok során is kiemelkedő, amelynek elismerése képpen 1917-ben hadügyminiszter lesz.

Ennyit szerettem volna elmondani.
Üdv! És további jó, sikeres munkát!

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2011.12.14. 22:29:48

@BaurNándor: Köszönöm az előadók nevében is, miként az utólagos hozzászólást is!

Ahogy ezt ott is elmondtam, szeretnénk majd folytatni a limanovai csata kutatását, egyéb aspektusokból történő bemutatását. Sok-sok kérdésről érdemes lenne még beszélni. Ilyen pl. a honvéd gyalogezredek szerepe a csatában, vagy épp Szurmayé és a csoportjáé, de a még ki nem vesézett többi huszárezred történetét is fel kellene tárni. A csata után kezdődő kultuszról is épp hogy csak szó esett, annak számtalan megnyilvánulása volt már a háború idején is. Vagy hogyan él, él-e egyáltalán a csata emléke a többi érintett országban? Szóval téma van még bőven hasonló rendezvényekre, s úgy tűnik, hogy érdeklődés is. Igyekszünk jövőre egy hasonlót, vagy még nagyobbat szervezni ugyanígy az évforduló környékén. Várjuk az előadók jelentkezését! :)

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása