A "Katonaőseink nyomában" bemutatója Székesfehérváron

2011.05.22. 15:01 :: PintérTamás

A Magyar Honvédelem Napja alkalmából 2011. május 19-én Székesfehérváron is bemutatásra került a tavaly indult székesfehérvári-nagyváradi közös kutatásunk lezárásaként megjelent brosúra. A bemutatóra Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága és a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete rendezésében, a Hiemer-ház patinás épületének dísztermében került sor.

A megjelenteket Görög István ezredes, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör (HTBK) Székesfehérvári Szervezete alelnöke köszöntötte, majd beszámolt a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával az elmúlt egy év során közösen végzett munkáról. Ezt követően Biró Rozália, Nagyvárad magyar alpolgármestere beszélt a civil szervezetek által elindított közös kutatási együttműködésről, ami Szent István és Szent László városainak egymásra találását eredményezte. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere és egyúttal a HTBK Székesfehérvári Szervezetének elnöke is méltatta a közös emlékezés jelentőségét, amely elindította a két város együttműködését is.

Ezt követően hárman tartottunk vetítéssel kísért rövid előadásokat. A sort a brosúra szerkesztőjeként én kezdtem a kiadvány tartalmi ismertetésével és a Doberdó-fennsík, mint a 4-es nagyváradi és 17-es székesfehérvári honvédek közös szenvedése és helytállása helyszínének a bemutatásával. Stencinger Norbert a doberdói harcok kezdetéről és a székesfehérvári 17-es honvédek ezrednapjáról beszélt, bemutatva, hogy a később ünnepnappá vált 1915. július 18-ai haditettet a fehérváriak a nagyváradiak segítségével hajtották végre.

Rózsafi János a 95 évvel ezelőtt, 1916 májusában a Monte San Michelén vívott aknaharcok történetéből ragadott ki két epizódot. A rendezvényt Görög István ezredes zárta be, kifejezve reményét, hogy a civil szervezetek együttműködése, a két város múltjának közös kutatása a jövőben is folytatódik. A rendezvényen nagy számban megjelent érdeklődő közönség tagjai mindannyian kaptak a döntően Nagyváradon és az erdélyi Bihar megyében ingyenes terjesztésre kerülő kiadványból.

Szólj hozzá!

Címkék: könyvbemutató

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr592923760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Adó 1%

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása