Egy szabadkai hangszerkészítő a Nagy Háborúban

2010.11.18. 07:11 :: Nagy Háború szerkesztőség

Kudlik Károly (1893-1979)

Az itt következő fotókat és a családi hagyományban fennmaradt anekdotát Arnold Ernő olvasónk bocsátotta rendelkezésünkre. Arnold Ernő évek óta kutatja családja történetét, amelynek során számos adatot, fotót és dokumentumot gyűjtött össze. Érdekes anyagot küldött számunkra több családtagjáról is, ezeket a közeljövőben közzétesszük itt a blogon. Egyúttal biztatjuk többi olvasónkat is, hogy küldjenek szerkesztőségünkbe családi történeteket, fotókat, amelyek gazdagíthatják közös emlékezetünket.

Arnold Ernő anyai nagybátyja, Kudlik Károly 1893-ban született Szabadkán. Édesapja, Kudlik Ádám hangszerkészítő mester volt. Károly követte édesapja mesterségét, és kitanulta a hangszerkészítést: először apja műhelyében volt tanonc (1908-tól), majd 1910-ben szakvizsgát tett, s ugyanebben az évben tapasztalatszerzés céljából Budapestre ment, ahol különböző hangszerüzemekben és bútorgyárakban dolgozott.

Kudlik Károly szüleivel és húgával a háború előtti „boldog békeidőkben” Kudlik Károly (jobb szélen) és húga szüleik ezüstlakodalmán
a háború előtti „boldog békeidőkben”

A háború kitörését követően, 1914-ben bevonult katonának, és a szabadkai m. kir. 6. honvéd gyalogezredben teljesített szolgálatot.

Kudlik Károly és barátja, Tirányi Mihály 1914. november 19-én Kudlik Károly és barátja, Tirányi Mihály 1914. november 19-én. A fotó valószínűleg a bevonulás alkalmából készült.

1915 januárjában megsebesült, és súlyos sérüléseit előbb Dél-Tirolban, majd a budapesti tartalékkórházban kezelték. Minderről a bécsi Hadilevéltárból előkerült kórházi felvételi lapja tanúskodik.

Kudlik Károly kórházi felvételi lapja Kudlik Károly kórházi felvételi lapja

Együtt a családdal Együtt a családdal. A felvétel 1915 júniusában készült, miután Károly felgyógyult sebesüléséből.

Károly és Rózsi húga ruhát cseréltek Egy érdekes kép a hagyatékból, ami ugyancsak 1915 júniusában készült: Károly és Rózsi húga ruhát cseréltek.

Károly sebesüléséről fennmaradt egy családi anekdota is, amit most Arnold Ernőtől idézünk: „Károly megírta édesanyjának a történteket. Éppen fekvőállásban voltak, amikor a lövés érte. Minden bizonnyal ennek a testhelyzetnek köszönheti életét. Ugyanis a golyó valahol a lapockái között fúródott a testébe. Ami érdekes, akkor (azonnal) észre sem vette, hanem később, amikor valamilyen csorgást észlelt a hátán. Bajtársai megnézték, akkor közölték vele, hogy mi történt. Tehát a golyó bemenetelét megállapították. Igen ám, de hova lett a golyó, illetve hol jött ki? Ahogyan nagybátyám leírta, tüzetesen átvizsgálták, még a fenekébe is benéztek, de azon túl más kimeneteli nyílást nem találtak. Amikor ezt nagyanyám elolvasta, sírva mondta, hogy: »Ejnye, ez a Karcsi, még most is kedve van viccelődni!« Később, amikor már itthon volt, megvizsgálták röntgenen és meg is találták a golyót, de az orvosok úgy vélekedtek, hogy jobb nem bántani. Nem tudom pontosan mikor, de talán tíz év elmúltával a szervezet lassan kilökte magából a golyót, és nagybácsim deréktáján a bőr alatt jelentkezett. Kisebb sebészeti beavatkozással el is távolították. Nagybácsim évekig a zsebóraláncán viselte a golyót. Sajnos nem tudom mi lett a sorsa.”

Ismeretlen helyen és időben készült felvétel Kudlik Károlyról Ismeretlen helyen és időben készült felvétel Kudlik Károlyról

Kudlik Károly végigharcolta a háborút, majd orosz hadifogságba került. Hazatérte után megnősült és két fia született. 1926-ban átvette édesapja hangszerkészítő üzemét, amely az évek során folyamatosan bővült. Az itt gyártott hangszerek rendkívül keresettek voltak, tamburái és nagybőgői még ma is zenészek és gyűjtők megbecsült hangszerei.

A Kudlik-család a háború után A Kudlik-család a háború után
(Kudlik Károly a jobb szélen áll, előtte felesége és két kisfia)

A fenti kép bal oldalán Id. Arnold Ernő, olvasónk édesapja és annak családja látható. Károly és Ernő barátok voltak, Ernő szintén végigharcolta a Nagy Háborút. Tőle számos dokumentum és frontról küldött levelezőlap maradt fenn. Az ő történetét is olvashatjátok majd a tábori posta rovatban.

1 komment

Címkék: szabadka kudlik károly arnold ernő

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr102452747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

madaraszzsofi 2010.11.18. 13:42:56

Nagyon jól visszaidézi a poszt a kor hangulatát. Szívesen olvasnék még sok ilyen írást!

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása