Nagyon szomorú volt ekkor már az általános helyzet

2010.11.08. 07:29 :: RózsafiJános

Borbély Kálmán tüzér főhadnagy hadiútja – 14. rész

Az olasz fronton a piavei támadás idején

1918 tavaszáig voltam a volhíniai fronton. Ekkor megkaptam a három hónapos tanulmányi szabadságot, és hazajöttem. Március, április és május hónapban hallgattam le a III. évemet az egyetemen. Sikeresen vizsgáztam az adott tárgyakból. A tanulmányi szabadságról már az olasz frontra kellett bevonulnom, mivel az üteget is oda helyezték át, a Conrad-hadseregcsoporthoz, a Hétközség-felföldhöz. Nagyon szomorú volt ekkor már az általános helyzet.

Hegyoldalban táborozó katonák az olasz fronton Hegyoldalban táborozó katonák az olasz fronton, 1918. június
(Ormos: Magyarország története. Világháború és forradalmak című kötetből)

Nem csak a hátországban volt rossz a hangulat, hanem a fronton is. Nagyok voltak a veszteségek, rendkívül rossz volt az élelmezés, a lőszerellátás. Sokszor a hadműveleti helyzet miatt nem jutott el a katonákhoz a lőszer, az élelem. Az emberek teljesen lerongyolódtak. Láttam olyan esetet, amikor dróttal volt a bakancs a katona lábán átkötve. Láttam olyat is, hogy az angol repülők ruhákat dobtak le, mellette állt a szöveg, hogy „Előbb öltözzetek fel, utána gyertek el háborúzni!” Ellenséges röpiratokat is dobáltak. Sok volt ekkor már a szökés is. Mindenki tudta, hogy milyen veszteségeink vannak. Láttam olyan honvéd ezredet lejönni a Hétközség-felföldről, amely éppen csak kitett egy zászlóaljat.

A piavei hadszíntér A piavei hadszíntér
(Bencze Lászó: A Piave front című kötetéből)

Mi az Astico-folyó partján, Volt Fordin község szőlőjében voltunk állásban. Az üteg hat darab 14 mintájú 10 centiméteres tábori tarackból állt. Itt voltunk akkor is, amikor a piavei csata volt. Mindenki arról beszélt, hogy június 15. körül támadni fogunk, de a pontos időpontot az utolsó pillanatban tudtuk meg. Megkaptuk az utasítást, hogyan állítsuk be a lövési tervet, de nem engedték belőni a célpontokat. Lőszert is csak úgy kaptunk, hogy a saját szekereink mentek el érte, és hozták el. Háromféle lőszert tudtak hozni: a 13,5 kg-os srapnelgránátot, a 16 kg-os aknagránátot, amely inkább erődítések lövésére volt használatos, valamint gázgránátokat.

Mi a völgyben voltunk, a frontvonal fent húzódott a hegyekben, 3000 méter magasan. Velünk szemben angolok voltak. Egy meghatározott részt, egy platót kellett lőnünk. Július 15-re virradó éjfél után megkaptuk a parancsot, hogy kezdjük meg a lövési programot. Ekkor első tisztje voltam az ütegnek, ez az ütegparancsnok helyettesét jelentette. Három szakaszparancsnokom volt, ezek látták el a szakaszok dolgát és a megfigyelést, felderítést.

Éjfélkor magamhoz hívtam az első szakasz parancsnokát, és mondtam neki, hogy vezesse le ezt a lövési programot, mert lefekszem, hogy a holnapi programhoz friss legyek. Hát ez így is történt.

Reggel 5 órakor felébredtem, és felhívtam a helyettes ütegparancsnokot Czoher Frigyes tartalékos főhadnagyot (az ütegparancsnok Ädler Erik von Grundl szabadságon volt), hogy mi a helyzet. Fent volt ugyanis a figyelőben. Ő azt válaszolta, hogy rossz volt a belövésünk, de alig lát valamit, mert olyan nagy köd van. Ilyen ködben biztosan nem lesz előnyomulás. Mondtam neki, hogy mivel nem engedték belőni a terepet, ne hogy eláruljuk magunkat, nem is csodálkozom a rossz lövések miatt. Aztán ellaposodtak a dolgok, maradt minden a régiben.

Átkelés a Piavén Átkelés a Piavén

A nagy piavei veszteséget csak később tudtuk meg újságokból és más helyekről. Mi a Conrad-hadseregcsoporthoz tartoztunk, és neki az volt a naiv gondolata, hogy az olaszokat vissza kell a hegyekből nyomni, és le kell jutni a síkságra. De ekkor már nagyon rosszul állt a hadsereg lőszerrel és élelemmel. Ezt a támadást meg kellett csinálnunk, hogy lekössük a szembenálló angol, olasz erőket, hogy így is segítsünk a németeknek.

2 komment

Címkék: borbély kálmán piave 10 cm–es tábori tarack ädler erik von grundl kapitány 1918. június volt fordin község czoher frigyes főhadnagy astico–folyó conrad–hadseregcsoport hétközség–fennsík

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr712432639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ROBIKING 2010.12.02. 12:16:10

Ajánlom figyelmetekbe a következő kis Híradó részletet:

filmhiradok.nava.hu/index.php

Nem feltétlenül ide való, de mivel általános, szerintem bárhova betehető.
A videót nézve eszembe jut József Főherceg emlékiratai, melyben azt írja, hogy az otthon maradt egészséges, erős, de valamely "oknál" fogva hadkötelezettség alól felmentett férfiak kint lennének a fronton, akkor elsöpörnénk az egész világot. Egy rohammal. Lövészárok harc nélkül.
És ez a videó 1918. szeptemberében készült. Mikor az Olasz fronton ezrével haltak a Magyarok. Otthon meg ilyen-olyan sportverseny, strandolás, mintha totális béke lenne. Tudom, hogy az embereknek elegük volt a háborúból, a nélkülözésből és a front otthontól nagyon távol volt, nem érezték át kellőképpen, de akkor is több százezer Magyar harcolt, kiknek otthon volt a családja. Vagy ez csak a Média irányítása? Valami szépet, nyugodt, magabiztos dolgot mutatni a tömegnek?
Elgondolkodtató....

ROBIKING 2010.12.02. 12:18:11

Bocsánat a linkért, most nézem, hogy csak a honlapot nyitja meg. Az említett videó az 1918-as dátum alatti második, szeptemberi videó.
:-)

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása