A debreceni 39-esek véres harcai 1915 tavaszán Szálnoknál

2015.03.04. 08:19 :: RózsafiJános

100 éve az osztrák–magyar csapatok véres harcokat vívtak a Kárpátokban a Magyar Királyság területére betört orosz erőkkel. A debreceni 3-as honvédek 1915 februári tragédiájáról nemrég olvashattunk. Egy hónappal később a cívis város másik háziezrede, a közös 39-es is rendkívül súlyos küzdelmet folytatott a térségben…

Szólj hozzá!

Címkék: korumkó debreceni 39–es gyalogezred velkő szálnok

1919 első hónapjai a fővárosban

2015.03.02. 07:31 :: Nagy Háború szerkesztőség

Dér Zoltán diákkori emlékei a háborús évekből – 7. rész

1919 februárjában Zoltánt ismét Budapesten találjuk. A mai epizódból képet kapunk a főváros élelmezésének nehézségeiről, a kollégisták sanyarú étrendjéről, valamint a mindeközben zajló politikai eseményekről: a Károlyi-kormány lemondásáról, majd a Tanácsköztársaság kikiáltásáról.

Szólj hozzá!

Címkék: tanácsköztársaság dér zoltán

A magyar királyi 20. honvéd gyaloghadosztály 1914. évi vesztesége

2015.02.27. 07:00 :: RózsafiJános

Az 1914. évi harcok során hamar bebizonyosodott, hogy az orosz hadsereg számbeli fölénye ellenében nem elég az osztrák–magyar csapatoktól a győzelemhez elvárt bátorság és a szívós kitartás. Az itt harcoló alakulatok súlyos veszteségeket szenvedtek a háború első hónapjaiban. Posztunkban a magyar királyi 20. honvéd gyaloghadosztály veszteségét mutatjuk be, amely ez időszak alatt halottban, sebesültben, betegben és hadifogolyban a frontra vonult állományának két és félszeresét elveszítette.

Szólj hozzá!

Címkék: 20–as honvédhadosztály

Két temetés a debreceni Honvédtemetőben

2015.02.25. 06:57 :: Nagy Háború szerkesztőség

Száz évvel ezelőtt, 1915 januárjában Debrecenben újból megnyitották az egykori 1848-as Honvédtemetőt, ahová a közeli katonai kórházban elhunyt frontharcosokat kezdték eltemetni. Az első két temetésre 1915 januárjában és februárjában került sor, pompás katonai tiszteletadással.

3 komment

Temesvár a szerbek kezén

2015.02.23. 07:13 :: Nagy Háború szerkesztőség

Dér Zoltán diákkori emlékei a háborús évekből – 6. rész

1918 novemberében, a fegyverszüneti egyezmény aláírását követően Temesvárt a szerbek, illetve a francia gyarmati hadsereg szállja meg. A közbiztonság meglehetősen rossz, a városlakók ennek ellenére megpróbálják fenntartani társasági életüket, még a farsangot is megünneplik. Lassan elkezdődik a következő szemeszter, és Dér Zoltánnak vissza kellene térnie Budapestre: előbb azonban át kell jutnia a demarkációs vonalon.

Szólj hozzá!

Címkék: dér zoltán

A kecske volt a fontosabb

2015.02.20. 07:17 :: Gordana Söveges Lipovsek

Egy kiskatona története az 1. világháborúban

Az 1892-ben Alsólendván született Toplak Ferencet a háború kitörésekor, tanulmányai közben sorozták be a császári és királyi 2. bosnyák gyalogezredbe. Galíciában megsebesült, s hadifogságba esett. Hadirokkantként került haza. 50 évvel később írta meg háborús történetét, ami 2010-ben Lendván nyomtatásban is megjelent.

Szólj hozzá!

Címkék: könyv

Szövetségesből ellenség

2015.02.18. 07:00 :: StencingerNorbert

Avagy támadás helyett védekezés, védekezés helyett támadás

1915. május 23-án Olaszország hadat üzent az Osztrák–Magyar Monarchiának. Ezzel a lépéssel végérvényesen eldőlt az, hogy az egykori szövetséges nemcsak kibújik korábban vállalt kötelezettsége alól, hanem a továbbiakban az ellenséges tábort erősíti. A felek már hosszú évek óta rendelkeztek tervekkel egy egymással vívandó fegyveres konfliktus esetére. Igaz, nem olyanokkal, amelyek végül a háborúban megvalósultak…

2 komment

Címkék: haditerv conrad von hötzendorf luigi cadorna

„Igaz-e, hogy a gaz Tisza Istvánt kiterítették?”

2015.02.16. 07:05 :: Nagy Háború szerkesztőség

Dér Zoltán diákkori emlékei a háborús évekből – 5. rész

1918 késő őszén zavaros állapotok uralkodnak az országban. Az egyetemista Dér Zoltán és édesanyja rokonlátogatásra indul a Dunántúlra. A vonatok zsúfoltsága és bizonytalan közlekedése, valamint a rossz közbiztonság miatt az utazás időnként kalandosra fordul. Mindeközben Zoltán öccse, Pista a hajmáskéri katonai táborban tartózkodik, ahol leszerelését várja. Ehhez azonban szüksége van egyetemi indexére – így főhősünk ismét útnak indul Budapestről, hogy eljuttassa testvérének a szükséges dokumentumot. A Dér család mai epizódján keresztül bepillantást nyerünk a korabeli közhangulatba.

1 komment

Címkék: tisza istván dér zoltán

Egy püspökladányi család hagyatéka a Nagy Háborúból

2015.02.13. 06:28 :: Nagy Háború szerkesztőség

Minden család életére jelentős hatást gyakorolt az első világháború. Ezt bizonyítja az a különleges családi hagyaték is, amelyet a Püspökladány Anno helytörténeti oldallal együttműködve, s egyszerre mutatunk be. A történetet és a képeket Megyaszai Szilvia, az oldal alapító szerkesztője osztotta meg velünk, a fotók elemzését állandó szerzőnk, Bálint Ferenc végezte el. A fényképek a Püspökladány Anno honlap I. világháborús helyi gyűjtőmunkája során kerültek napvilágra.

1 komment

Sacro egoismo

2015.02.11. 07:12 :: BartókBéla

Olaszország belépése az első világháborúba

Antonio Salandra miniszterelnök 1914 januárjában megfogalmazta, hogy mit vár el a római külügyminisztérium tisztviselőitől: kizárólagos és korlátlan rajongást a haza iránt, szent önzést Olaszországért („sacro egoismo per l’Italia”), amely azt jelentette, hogy a külpolitikában egyedül csak a nemzet céljai számítanak, a szövetségi hűségnek semmi értelme nincs. Ez lett az első világháború előtt, közben és azután is Itália külpolitikai doktrínája.

1 komment

Címkék: olasz front

Programajánló

A Nézőpontok című kiállítás megnyitója a Göcseji Múzeumban

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…
 

Az osztrák–magyar katonák felszerelése és az egyenruha változásai az I. világháborúban

Könyv

Nézőpontok

Olasz front

Olasz front 

Isonzó Expressz

Isonzó Expressz 2015 

Zene

Nagy arany, nagy ezüst
 

Saját kiadványaink

Merénylet Szarajevóban

Felhívások

Legutóbbi kommentek