„A temetőkben egyre szaporodtak a sírok”

2015.01.26. 07:06 :: Nagy Háború szerkesztőség

Dér Zoltán diákkori emlékei a háborús évekből – 2. rész

Sebesültszállító vonatok, hadifoglyok, újsághírek, mindennapi tragédiák, bevonuló osztálytársak, fronton elesett ismerősök és barátok. A mai epizód nagyon jól érzékelteti, mi és hogyan jut el a front borzalmaiból a békés vidéki városba, és azt, hogy a napló szerzőjének életét miként érinti a háború.

Szólj hozzá!

Címkék: temesvár dér zoltán

Az osztrák–magyar katonák felszerelése és az egyenruha változásai az I. világháborúban

2015.01.23. 11:04 :: BálintFerenc

Az első világháború kezdetén viselt osztrák–magyar egyenruhák a háború négy éve alatt számos változáson mentek keresztül. Az itt következő posztban röviden bemutatjuk ezeket a változásokat, valamint a Monarchia katonáinak a háború idején rendszeresített felszerelését. Azok számára, akiket mélyebben érdekel a téma, Műhely rovatunkban hamarosan hosszabb tanulmány formájában tesszük közzé az itt leírtakat.

2 komment

Címkék: egyenruha

„Az én viseletem, Habán Jánosé”

2015.01.21. 07:14 :: Kerényi Éva

Egy megsárgult hadifogolynapló története

Gömöri hadinapló-sorozatunkat folytatva ezúttal egy Rimaszombat melletti kicsiny falu, mára a város részévé vált Rimatamásfalva községbe barangolunk el, ahol egykor Habán János (1889-1967) gazdálkodó élt családja körében. A besztercebányai 16. honvéd gyalogezredbe sorozott katona nem akármilyen emléket hagyott hátra az utókornak.

Szólj hozzá!

Címkék: hadifogság

„Az 1914. év nyara nagy változást hozott eddigi kellemes életünkbe”

2015.01.19. 06:40 :: Nagy Háború szerkesztőség

Dér Zoltán diákkori emlékei a háborús évekből – 1. rész

A háború és következményei – ahogy egy középiskolás, majd egyetemista ifjú megélte: ezt az alcímet is adhattuk volna a ma induló sorozatnak. A frontvonalból visszatérünk most a hátországba, és egy temesvári diák 1914-1920 közötti emlékeit tesszük közé 16 részben. A szerző, Dér Zoltán később a soproni Széchényi István Gimnázium megbecsült tanáregyénisége volt több évtizeden keresztül. Emlékének ápolását, önéletírásának megjelentetését volt tanítványai viselik szívükön.

1 komment

Címkék: sopron dér zoltán

Isonzó Expressz 2015

2015.01.14. 06:41 :: Nagy Háború szerkesztőség

Különvonat a Karszt-vasúton az első világháborús olasz front déli szakaszára

Kétezer-tizenötben szélesen körvonalazódó nemzeti, sőt, nemzetközi összefogással nyilvános különvonat indul Szlovéniába, a száz évvel ezelőtt megnyílt első világháborús olasz front déli szakaszára. Doberdó, Isonzó, Görz, Caporetto, mind-mind máig ismerősen csengő nevek – ezeket a helyszíneket keressük majd fel vasúton, az Isonzó Expresszel. A tervezett utazás kapcsán a Karszt-vasút történetét ismerhetjük meg T. Hámori Ferenc írásából.

Szólj hozzá!

Címkék: isonzó expressz

Sírhalom az Isonzó folyónál az olasz fronton

2015.01.12. 06:43 :: Nagy Háború szerkesztőség

Kovács György háborús naplója – 34. rész

Kovács György háborús naplója több, általa a fronton írt verset is tartalmaz. Mára egyet választottunk ezek közül, amely egyúttal lezárása is forrásközlés-sorozatunknak.
 
 
 

Szólj hozzá!

Címkék: kovács györgy budapesti 30–as honvéd gyalogezred pécsi 19–es honvéd gyalogezred

Egy elfeledett gyűjtemény

2015.01.09. 06:58 :: StencingerNorbert

Szőts Zoltán Oszkár: Az Országos Széchényi Könyvtár egykori első világháborús gyűjteménye

Az Országos Széchényi Könyvtárban 1914 augusztusában létrehoztak egy első világháborús gyűjteményt, amelynek jelentőségét jól mutatja, hogy a gyűjtés befejezésekor a kollekció több mint 176 ezer könyvtári egységből állt. Ezeknek a dokumentumoknak a nagy része máig hozzáférhető az intézményben. Többek között erre is felhívja a figyelmet Szőts Zoltán Oszkár hiánypótló munkája, amely a könyvtár és a gyűjtemény történetét ismerteti meg az érdeklődőkkel.

Szólj hozzá!

Címkék: könyv recenzió

„Torontál vármegye mindenkor büszke lehet hős fiaira”

2015.01.07. 06:31 :: MolnárTibor

A cs. és kir. nagybecskereki 29. gyalogezred küzdelmei 1914-ben

Torontál vármegye székhelyének, Nagybecskereknek volt büszke háziezrede a Laudon báró nevét viselő cs. és kir. 29. gyalogezred. A bánáti magyar-német-román-szerb katonákból álló alakulat parancsnoka 1914 őszén a megyei törvényhatóságot is tájékoztatta az ezred harcairól, amelyet a Torontál című napilap is leközölt.

11 komment

„Hej, pedig, de kár öldösni egymást…”

2015.01.05. 06:52 :: Nagy Háború szerkesztőség

Kovács György háborús naplója – 33. rész

Kovács György háborús naplója az eddig közreadott történeteken kívül még néhány verset és sok különálló, különböző időpontban és helyszínen készült képet tartalmaz hosszabb-rövidebb kommentárokkal. Ma az eredeti sorrend szerint haladva az érdekesebb képekből és a hozzájuk fűzött szövegekből közlünk egy válogatást.
 
 
 

Szólj hozzá!

Címkék: kovács györgy budapesti 30–as honvéd gyalogezred pécsi 19–es honvéd gyalogezred

Toldy Miklós az I. világháborúban

2015.01.03. 07:44 :: Nagy Háború szerkesztőség

A katonák ellátásáért felelő hadtáp tisztek minden bizonnyal ritkábban kerültek olyan helyzetbe, hogy az ellenséggel szemtől szembe találtatva valódi haditettre ragadtassák magukat. De háborúban minden megtörténhet: nem csak az első vonalban harcolók, a front közvetlen közelében dolgozók is állandó életveszélyben vannak. A román tábornokot elfogó, majd tettéért vaskoronarendet kiérdemlő mohácsi adótiszt történetét Adorján László olvasónktól kaptuk.

5 komment

Történelemverseny

Középiskolás történelem verseny

Programajánló

 Vágyakozás a lövészárkokból Gondolatban mindig ott leszek kiállítás Békéscsabán Nézőpontok

Isonzó Expressz

Isonzó Expressz 2015 

Zene

Nagy arany, nagy ezüst
 

Könyv

Irodalmi magazin

Saját kiadványaink

Merénylet Szarajevóban

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…
 

A 26-os gyalogezred felvonulása és tűzkeresztsége

Felhívások

Legutóbbi kommentek