A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Közösség

„Disneyland” helyett hagyomány

2014.09.03. 07:27 :: Natasa Gajdarova

Az új első világháborús kiállítás a bécsi Hadtörténeti Múzeumban

A centenárium alkalmából a bécsi Hadtörténeti Múzeum (Heeresgeschichtliches Museum) is megújította első világháborús állandó kiállítását. A 3,8 millió eurós projekt keretében a korábbi 1000 nm-es kiállítóteret egy galériaszint beépítésével 1400 nm-re növelték, a kiállított tárgyak számát pedig megduplázták, így most mintegy 2 ezer tárgyat lehet megtekinteni. Az átépítés sokkal jobb kiállítást eredményezett, de elmondhatjuk, hogy a patinás intézményt nem „fertőzték meg” sem a modern kiállítás-technikai áramlatok, sem a Nagy Háború újszerű megközelítési koncepciói sem.

Szólj hozzá!

Címkék: kiállítás

„Doberdó, az az átkozott hely…”

2014.09.01. 11:58 :: Nagy Háború szerkesztőség

Kovács György háborús naplója – 15. rész

Népi mesemondónk mai hátborzongató története ismét a Doberdó-fennsíkon játszódik. 1918-ban, két évvel az ottani harcok után, újra eljut a helyszínre, s az egyik katonatársával felkeresi a korábbi küzdelmeik helyét, ami feleleveníti benne a rémséges emlékeket…
 
 

Szólj hozzá!

Címkék: kovács györgy doberdó budapesti 30–as honvéd gyalogezred pécsi 19–es honvéd gyalogezred

„Gondolataim haza szállnak…”

2014.08.29. 14:09 :: Kerényi Éva

Szemelvények Haynik Géza lapszerkesztő orosz hadifogolytáborban írt naplójából

A rimaszombati Gömör–Kishonti Múzeum kiállítótermében 2014. május 16. és szeptember 30. között látogatható „A Nagy Háború. Rimaszombat az I. világháborúban” c. tárlat, amely az első nagy világégés gömöri vonatkozású eseményeit és emlékeit eleveníti fel. A kiállított háborús propagandatermékek, hadi relikviák, harcászati eszközök, korabeli fényképek és dokumentumok között nem kisebb figyelmet érdemel egy vékony, első ránézésre alig pár oldalas, könnyen zsebre vágható szürke füzetecske. „Szerzője” Csősz Géza néven vetette gondolatait és élményeit eme naplószerűen írt jegyzettömbbe, orosz hadifogsága alatt. Rövid tanulmányozás és némi háttérismeret után azonban hamar kiderült, a frontnapló valódi szerzője Haynik Géza, rimaszombati lapszerkesztő.

Szólj hozzá!

Címkék: hadifogság hadifogoly

A 26-os gyalogezred felvonulása és tűzkeresztsége

2014.08.27. 11:51 :: Miklós Tamás

Száz éve ezekben a napokban zajlott az osztrák–magyar győzelemmel végződő kraśniki csata, amelynek során az esztergomi 26-os közös gyalogezred átesett a tűzkeresztségen. Az ezred történetének e sikeres, ám súlyos veszteségeket követelő fejezetéről szól az alábbi bejegyzés.
 

1 komment

Címkék: esztergomi 26–os közös gyalogezred

A Kapul hegyén, Kirlibabánál

2014.08.25. 07:10 :: Nagy Háború szerkesztőség

Kovács György háborús naplója – 14. rész

Mai izgalmas történetünk Kirlibabánál játszódik a bukovinai orosz fronton, amiből megismerhetjük hősünk egyik bátor és önfeláldozó cselekedetét, amivel a kis ezüst vitézségi érmet is kiérdemelte.
 
 
 

2 komment

Címkék: kovács györgy budapesti 30–as honvéd gyalogezred pécsi 19–es honvéd gyalogezred

A gorodoki lovasroham orosz szemtanúja

2014.08.20. 16:04 :: Nagy Háború szerkesztőség

1914. augusztus 17-én Gorodoknál a Monarchia huszárait lovasrohamra vezényelték az őket felkészülten váró orosz állások ellen. A hősies, de értelmetlen akcióban, az orosz tüzérségtől és géppuskáktól kaszálva, majd pedig a visszavonulás során a támadásban résztvevő 5. honvéd lovashadosztály 50%-os veszteséget szenvedett. J. Sz. Tihockij orosz századparancsnok részese volt az eseményeknek, amiről a két háború között rövid könyvecskét jelentetett meg.

23 komment

Címkék: Gorodok

A halottrabló

2014.08.18. 08:59 :: Nagy Háború szerkesztőség

Kovács György háborús naplója – 13. rész

Ahol sok a temetetlen halott, ott előbb utóbb megjelennek a hullarablók is… Cifrább a helyzet, ha mindez a háború idején a két állás között történik. Hősünk mai történetéből egy ilyen katona esetét ismerhetjük meg az olasz frontról.
 
 
 

1 komment

Címkék: kovács györgy budapesti 30–as honvéd gyalogezred pécsi 19–es honvéd gyalogezred

Az osztrák-magyar hadsereg egyenruhái 1914-ben

2014.08.14. 11:59 :: BálintFerenc

Az Osztrák-Magyar Monarchia haderejének egyenruháiról írni nem éppen könnyű feladat. Több száz év és számtalan háború tapasztalatai, újításai, népek hagyományai, korok ízlése és divatja formálta, alakította ki azt az öltözeti rendszert, amiben dédapáink a frontra indultak 1914-ben.
 
 

Szólj hozzá!

Címkék: egyenruha

A levágott fejek

2014.08.11. 07:03 :: Nagy Háború szerkesztőség

Kovács György háborús naplója – 12. rész

Hősünk mai rendkívüli története 1916 nyarán Galíciában játszódik a Bruszilov-offenzíva idején. Apa és fiai misztikus, már-már horrorisztikus, ugyanakkor mélyen megrázó és megdöbbentő háborús története következik csak erős idegzetűeknek!
 
 

9 komment

Címkék: kovács györgy bruszilov offenzíva budapesti 30–as honvéd gyalogezred pécsi 19–es honvéd gyalogezred

Örömünnep és sörhiány

2014.08.06. 13:20 :: KukkonkaJudit

Szeged a háború kezdeti napjaiban

1914. július 28-a, a Nagy Háború kirobbanása megváltoztatta Szeged békés hétköznapi életét is. A kezdetben örömünnepet ülő lakosságnak hamarosan szembesülnie kellett a mindennapokat átszövő háború jelenségével.
 
 

Szólj hozzá!

Címkék: szeged korabeli sajtó

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…
 

Az osztrák-magyar hadsereg egyenruhái 1914-ben

Programajánló

Első világháborús kiállítások Noszvajon Hazatérnek

Felhívások

Legutóbbi kommentek