„Még a jó Isten is könnyezett ezen a nyomorúságon”

2016.09.26. 07:03 :: VeresEmese

Barcasági csángók visszaemlékezései menekülésükre 1.

Új sorozatot indítunk a mai nap. Az 1916-os román hadba lépés 100. évfordulóján az erdélyi román betörés elől menekülő barcasági csángók visszaemlékezéseiből adunk közre néhány részletet. A sorozat első négy része Balogh György, a Brassó vármegyei barcaújfalui bíró és a vele együtt menekülő lakosok hol megrázó, hol vidám története…

Szólj hozzá!

Címkék: csángók barcaság román betörés

Honvéd őrmester díszruhában

2016.09.23. 06:32 :: BálintFerenc

Az alábbiakban a szerző egy kaposvári műteremben készült egészalakos katonaportrét vesz górcső alá. Nemcsak az egyenruha sajátosságait ismerhetjük meg, hanem azt is, hogyan datálható a fotó, illetve mit tudhatunk meg a kép alapján az egyenruha viselőjéről.
 
 

3 komment

Címkék: távírász pécsi 19–es honvéd gyalogezred fényképelemzés

Kézdivásárhely román kézen

2016.09.21. 07:17 :: MolnárTibor

Az Osztrák–Magyar Monarchia ellen 1916. augusztus 27-én megindított román támadás már annak első napján elérte Háromszék vármegyét. Az agresszió következtében menekültek tömegei keltek útra nyugati irányban. Közülük többen eljutottak a 650 km-re fekvő Szabadkáig, ahol a Bácskai Hírlap újságíróinak mondták el élményeiket.

1 komment

Címkék: kézdivásárhely román betörés

„A legeszesebb lény az ember, néha a legnagyobb állat”

2016.09.19. 08:45 :: PintérTamás

Vágovits Gyula harctéri visszaemlékezése – 27. rész

slovensky

Tüzérünk visszaemlékezésének legvégén a harctéri létfenntartási- és életösztönről elmélkedik, s a vad embernek megismert rohamista katonákról is kifejti a véleményét. Végezetül megállapítja: „bellum interdicendum omnio, – vagyis – a háborút teljesen el kell tiltani…” 
 

Szólj hozzá!

Címkék: vágovits gyula

„Nagy célokat tűztem ki magam elé…”

2016.09.16. 14:59 :: Nagy Háború szerkesztőség

Mihályfalusi dr. Forgon Mihály 10-es honvéd századparancsnok rövid háborús útja

Gömörmihályfalva kis település a történeti Gömör megyében; a Vály-völgyben terül el, lakossága 100 fő körül mozog. A település egyik lakója, Forgon Andor, a falu híres szülöttje, a Nagy Háborúban elesett dr. Forgon Mihály emlékére egy szobát rendezett be, ahol megismerkedhetünk a településsel és a doktor munkásságával, életének történetével.

Szólj hozzá!

Címkék: miskolci 10–es honvéd gyalogezred Tarnów Forgon Mihály Gömörmihályfalva

„Ne késsetek harangok, siessetek csatába…”

2016.09.14. 06:57 :: ToporIstván

Debreceni harangok a Nagy Háborúban

Az Osztrák–Magyar Monarchia fémszükségletét már a háború kirobbanása előtt is csak importból tudta kielégíteni. Kivételt ez alól az alumínium jelentett. A háború kitörésével a hadiipar szükségletei ezért megkövetelték minden fontos fém és fémötvözet begyűjtését. A hadipar számára legfontosabb fém, a réz beszerzése különösen nehéz helyzetet teremtett. Ugyanis a Monarchia rézszükségletének csak 7,8 %-át tudta megtermelni. A hiányzó rézmennyiséget elsősorban az USA-ból szerezte be. A háború kirobbanását követően azonban az amerikai behozatal az antant blokádja miatt nem volt lehetséges.

Szólj hozzá!

Címkék: debrecen harang rekvirálás fémgyűjtés

Amiről a katonai krónikák nem tesznek említést

2016.09.12. 06:40 :: PintérTamás

Vágovits Gyula harctéri visszaemlékezése – 26. rész

slovensky

Tüzérünk a harctéri élményei mellett fontosnak érzi, hogy a háború alatt általa megismert vidékek lakosságának az életéről, szokásairól és erkölcsi felfogásáról is megemlékezzen. Erdélyben rendkívüli módon meglepte a szexuális élettel kapcsolatos általános gondolkodás és a nők erkölcsi felfogása…
 

Szólj hozzá!

Címkék: vágovits gyula

A Holmár család az első világháborúban

2016.09.09. 07:21 :: Nagy Háború szerkesztőség

Az 1914–1918 között zajló első világháború több millió hősi halottat követelt. Voltak, akiket kitüntettek és életben maradtak, de voltak olyanok is, akik nem tudtak hazatérni szeretteikhez. Közéjük tartoztak az 1715-ben Magyarországra települt, német eredetű Holmár család férfi tagjai is. A családnak a Fejér megyei Rácalmáson és a Tolna megyei Dunaföldváron élő tagjai közül nyolcan fordultak meg a nagy háború különböző frontjain.

Szólj hozzá!

Szent György orosz vitézei

2016.09.07. 07:18 :: BartókBéla

A cirkuszi hadijátékok, amelyek Franciaországból származtak és a híres csaták újrajátszását jelentették, rengeteg szereplőt és állatot mozgattak meg, ezért nagy sikert aratva születtek újjá Oroszországban a Nagy Háború idején. Az első ilyen hadijátékot már az 1877–1878-as orosz-török háború után bemutatták, amikor több mint 100 gyalogos és lovas katona szerepelt a cirkuszban robbanások és füst közepette, de híres volt az 1380. évi kulikovói csata újrajátszása is. A nézők nemzeti büszkeségét növelték ezek az előadások, és ez folytatódott 1914 őszén is.

Szólj hozzá!

Címkék: cirkusz kozákok

„Vége lett mindennek”

2016.09.05. 07:15 :: PintérTamás

Vágovits Gyula harctéri visszaemlékezése – 25. rész

slovensky

Az Érsekújváron laktanya-ügyeletes szolgálatot ellátó tüzérünket 1918 őszén eléri a spanyolnátha járvány, amit szerencsésen átvészel. A betegágyban telnek napjai az őszirózsás forradalom alatt. 1918. november 14-én fegyelmezetten tér haza a tüzérezred a frontról. Négy év katonai szolgálatot követően Vágovits Gyula 1919. március 20-án tér vissza a polgári életbe…

Szólj hozzá!

Címkék: érsekújvár spanyolnátha vágovits gyula

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Könyv

Művészek a háborúban 

Saját kiadványaink

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Olasz front

Olasz front 

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

I. világháborús hadifogolytábor Esztergom-Kenyérmezőn

Legutóbbi kommentek

Képregénypályázat

Kiállítás

Kiállítások az I. világháborúról

Programajánló

Nincs aktuális programajánló.

Utazás

Nincs aktuális ajánló.