Égig érő platánok

2015.09.04. 06:49 :: Nagy Háború szerkesztőség

Cserépváralja kis település a Bükkben, számos beszámolót, történetet írtak már az itt található nevezetességekről, a kaptárkövekről, vagy a Cserépvár romjairól. Ez a poszt ezektől eltér, a temetőben lévő platánfák történetét hivatott bemutatni! A Nagy Háborúban a cserépváraljai férfiak tucatjai indultak el a frontra, huszonketten közülük sohasem térhettek haza. A világháború végeztével a település közösségének összefogása révén huszonkettő platánt ültetettek a temetőbe, hogy hirdessék az elesett fiúk, apák helytállását és őrizzék emléküket. Az egyik fa, az egyik katona történetét sikerült felkutatnom, ezt öntöm most sorokba és adom közre.

Szólj hozzá!

Lamping József építészmérnök tevékenysége az első világháború alatt

2015.09.02. 07:23 :: Nagy Háború szerkesztőség

100 éve a kárpáti harcok elmúltával számtalan katonai temető létesült a Felvidéken. Ezeknek a sírkerteknek a kialakításában az első világháború idején meghatározó szerepe volt Lamping Józsefnek. Idén szeptembertől Kaposváron iskola viseli a város neves építészének a nevét, ahol kiállítás is bemutatja a munkásságát. Életművének kutatója, H. Molnár Katalin segítségével ebből az alkalomból ismerhetjük meg a tevékenységét.

1 komment

Rémálom a Doberdó tengelyén

2015.08.31. 06:39 :: PintérTamás

Imre Gábor kadét doberdói naplója – 15. rész

Mindenütt vér és gőzölgő halálmocsárba fulladó emberek, avagy miről álmodik egy civilben művészember a Doberdón? Hősünk százada 1915 júliusának közepén tartalékba kerül és szerencsésen kimarad az újabb borzalmakból. Imre Gábort azonban az addig átéltek és a mások által elmondottak hatására is rémálmok gyötrik, amiből egy eldördülő 30 és feles ébreszti fel…

Szólj hozzá!

Címkék: imre gábor

„Egy percig sem inogtak meg”

2015.08.27. 07:11 :: StencingerNorbert

A székesfehérvári 17-es népfelkelők harcai a 2. isonzói csatában

A 2. isonzói csata napjaiban lezajlott harcok a debreceni 3-as és a székesfehérvári 17-es honvéd, valamint a budapesti 29-es népfelkelő gyalogezredek hadiútjának fontos és emlékezetes állomását jelentik. Ugyanez igaz a székesfehérvári 17. népfelkelő gyalogezredre is, amely – az idősebb generációkkal soraiban – 1915 július–augusztusában szintén a Doberdó–fennsíkon harcolt, és hatalmas veszteségek mellett védte állásait a túlerőben támadó olasz alakulatokkal szemben.

Szólj hozzá!

Címkék: székesfehérvári 17–es népfelkelő gyalogezred breit józsef népfelkelők 16–os hegyi dandár

Diana sósborszesz és a pórul járt fegyvermester

2015.08.24. 06:44 :: PintérTamás

Imre Gábor kadét doberdói naplója – 14. rész

San Giovanniban nyugodtan telnek a következő napok, de mindenki érzi, hogy ez az állapot nem tarthat örökké, hisz fölöttük a Doberdón dübörögnek a fegyverek. A legénység jobb híján Triesztből egy kocsirakomány Dianát rendel. Még időben, mert megérkezik a váltás és Jamianóhoz kerül a század, ahol a fronttól szabadulni akaró egyik fegyvermester lábon lövi magát, de pórul jár…

Szólj hozzá!

Címkék: imre gábor

A budapesti 29-es népfelkelő gyalogezred a 2. isonzói csatában – 2/2. rész

2015.08.20. 11:01 :: PintérTamás

A zúgolódva kitartó népfelkelők

Az 1915. július 18-án kezdődő 2. isonzói csatában rendkívül súlyos veszteségeket szenvedtek a Doberdó-fennsíkot védő csapatok. A szerb frontról a doberdói vérszivattyúba vezényelték a korosabb harcosokból álló 29-es budapesti népfelkelőket is. Az első két nap selzi alvédőszakaszban vívott küzdelmei után ismerjük meg a csata folytatását és végkimenetelét.

Szólj hozzá!

Címkék: 29–es budapesti népfelkelő ezred

Nappali izgalmak a 21-es magaslaton

2015.08.17. 06:40 :: PintérTamás

Imre Gábor kadét doberdói naplója – 13. rész

Hősünk szakasza számára 1915. július 2-án a nappali időszak sem múlik el izgalmak nélkül az előretolt állást képező korábbi fürdő épületében. Az átvirrasztott másfél nap után este végre megérkezik a váltás…

Szólj hozzá!

Címkék: imre gábor

A budapesti 29-es népfelkelő gyalogezred a 2. isonzói csatában – 2/1. rész

2015.08.13. 06:57 :: PintérTamás

Megérkezés az olasz frontra és a csata kezdeti napjai

1915 júliusának elején, az első isonzói csata tanulságait levonva, a hadvezetőség újabb és újabb csapatokat vezényelt át a várható következő olasz támadás feltételezett térségébe, a görzi hídfőhöz és attól délre, a Doberdó-fennsík megerősítésére. Így kerültek a szerb frontról a Doberdóra a már korosabb harcosokból álló 29-es budapesti népfelkelők is, akik a hamarosan megindult második isonzói csatában ismerkedtek meg az új hadszíntérrel és vívták a háború alatti egyik legvéresebb harcukat.

Szólj hozzá!

Címkék: 29–es budapesti népfelkelő ezred

Egy izgalmas éjszaka az előretolt állásban

2015.08.10. 07:29 :: PintérTamás

Imre Gábor kadét doberdói naplója – 12. rész

1915. július 1-jén éjszaka hősünk szakaszának kell megszállnia San Giovanni előtt a Lisert mocsár közepén húzódó előretolt állást, a 21-es magaslatot. A Terme Romane fürdőépület körül húzódó terület közvetlenül a Monarchia olasz kézre került hajógyára, az Adriawerke előtt található, ahonnan az ellenség teljesen belátja és folyamatosan tűz alatt tartja állásukat, valamint küldözgeti felderítő járőreit…

Szólj hozzá!

Címkék: imre gábor

A debreceni Katona Otthon tevékenysége a Nagy Háború alatt

2015.08.06. 08:20 :: Nagy Háború szerkesztőség

Nem sokkal a háború kitörése után megindultak a sebesült katonákat, valamint a rokkantak és az elesettek családtagjait támogató hadsegélyező akciók. A sebesültek pihentetésére, üdültetésére is többféle kezdeményezés született, ilyen volt például a katonaotthonok létrehozása, akár közvetlenül a front mögött, akár a hátország valamelyik városában. Topor István a debreceni Bika mozgóképszínház előterében kialakított intézmény megnyitását idézi fel írásában.

Szólj hozzá!

Pályázat

Képregénypályázat 

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Doberdó - száz évvel később

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Isonzó Expressz

Isonzó Expressz 2015 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Polgárőrség Esztergomban

Könyv

Nézőpontok

Saját kiadványaink

Katonatemetők a Felvidéken

Merénylet Szarajevóban

Felhívások

Legutóbbi kommentek

Programajánló

Nincs aktuális programajánló.