Amikor a belbecs és a külcsín találkozik

2017.12.15. 07:10 :: PollmannFerenc

Gereben Ferenc: „Most minden valamirevaló férfinak itt a helye!” című kötetéről

Habár egy könyvnek leginkább a belbecs az igazi értékmérője, ki tagadhatná, hogy az olvasó számára néha a külcsín akár önmagában is rabul ejtő lehet… Gereben Ferenc könyve számomra ilyen: amikor olvasóként először kézbe vettem, a tekintetem mosolygósra változott és azonnal éreztem, hogy ez egy nekem tetsző könyv, holott még egyetlen sorát sem olvastam.

Szólj hozzá!

Címkék: könyv levelezés

„Háborúban sem hallgatnak a múzsák”

2017.12.13. 07:05 :: Nagy Háború szerkesztőség

Emlékezés Miskolc háziezredére – 100 éve történt:
A 10-es honvéd hét

Az egykori magyar királyi miskolci 10. honvéd gyalogezredről – melynek emlékét napjainkban utcanév, illetve honvédszobor őrzi – a legtöbb miskolcinak a hősiesség, az első világháború harcterein elért katonai sikerek jutnak az eszébe. Az ezred honvédei egykor sok dicsőséget szereztek Borsodnak és székvárosának, Miskolcnak. A tízesek, akiket a miskolciak háziezredüknek tekintettek, híresek voltak a katonái között a csatatereken kialakult összetartozásról, szoros bajtársi kapcsolatról, ami nemcsak a front körülményei között volt tetten érhető, de abban is megnyilvánult, ahogy az elesett hősök hátrahagyott özvegyeiről és árváiról gondoskodtak.

Szólj hozzá!

Címkék: miskolci 10–es honvéd gyalogezred

„Hál’ Istennek csakhogy megszabadultam ettől a társaságtól…”

2017.12.11. 07:10 :: PintérTamás

Kókay László 1917-es naplója az olasz frontról – 8. rész

Hősünk nagy örömére 1917. március 26-án visszakerül az ezredéhez. Ivanigrádban le is fotóztatja magát az ismeretlen halottak megörökítésére szolgáló fényképezőgéppel. Új beosztása a szegedi 46-osok műszaki századához szól. Az ezred épp lejön az állásból, Reifenbergben és környékén pihen.

Szólj hozzá!

Címkék: olasz front 1917 Kókay László

Az egész kataklizma felelőssége, avagy politika más eszközökkel

2017.12.08. 07:10 :: Nagy Háború szerkesztőség

Bencze László A Piave-front című kötete kapcsán

„Talán a közérdeklődés számára »kissé hadászattörténeti« ez a munka, mégsem tekinthetjük pusztán a hadtudomány termékének. A katonai-katonapolitikai érdekek, a hátország politikai és militáris irányítási befolyásolási trendjei, a személyes felelősség és a bonyodalmas vezérkari hierarchia-viszonyok is azt a belátást erősítik, hogy bizony a politikai befolyás nemcsak esetleges, gyengécske, kiszámíthatatlan volt és maradt, de maga a hadjárat, a fegyveres harc haditechnikai, hatalompolitikai és hadszervezeti irányítása pedig végképp bénult maradt számos esetben…” – A. Gergely András írása.

3 komment

Címkék: könyv veszteség piave

A tarhavasi két oszlop

2017.12.06. 07:04 :: Nagy Háború szerkesztőség

Erdély „ezeréves” határán a Keleti-Kárpátokban, 1916. augusztus végétől másfél éven át folyt a küzdelem a betörő román, majd az orosz csapatokkal. A határvonalat alkotó Tarhavas-hegyről a Tatrosba futó Tarhavas-patak völgyében száz esztendővel ezelőtt történt eseményeket idézzük fel. – Bánkuti Ákos írása következik, aki budakeszi szervezetével évek óta a helyszínen is igyekszik ápolni az ott elesett magyar katonák emlékét.

Szólj hozzá!

Címkék: Páll Lajos Gyimesbükk Tarhavas pataka Heinrich Róbert Tigris zászlóalj

„Vissza minél előbb az ezredhez!”

2017.12.04. 07:15 :: PintérTamás

Kókay László 1917-es naplója az olasz frontról – 7. rész

Hősünk az állandóan mulatozó vad bosnyákok között sem érzi jól magát. Kap ugyan egy magyar társat, de a műszaki osztagban teljesített szolgálatot nem ismerik el frontszolgálatnak, ezért nem lehet zászlós, amit pedig már nagyon szeretne. A szegedi 46-osok kikerültek közben az állásba, de már ez sem számít, mielőbb vissza akar kerülni közéjük.

Szólj hozzá!

Címkék: bosnyákok Kókay László Skrbina

Csehektől a bosnyákok közé

2017.11.27. 07:00 :: PintérTamás

Kókay László 1917-es naplója az olasz frontról – 6. rész

Négy hónapi frontszolgálat után hősünk már a zászlósi kinevezésére vár, de egyelőre a szakaszvezetői sem jelent meg. Előléptetés helyett 1917. március 12-én a cseh műszaki alakulattól a bosnyák 4. gyalogezred építő osztagához helyezik át, ahol újabb érdekes kalandok várnak rá…

Szólj hozzá!

Címkék: olasz front bosnyákok 1917 Kókay László

Őrállók

2017.11.23. 07:10 :: BartókBéla

A reformáció 400. évfordulója a Nagy Háborúban

A magyarországi evangélikus és református egyházak 1917-ben emlékeztek meg a reformáció kezdetének 400. évfordulójáról. Az első világháború mindennapi megpróbáltatásai közben ezt nem volt könnyű megszervezni. Az egyházi gyűléseken mégis többször foglalkoztak a protestáns felekezetű katonák lelki gondozásával, és törekedtek az evangélikus és református egyházak közös részvételével történő egységes megemlékezésekre. Törteli Lajos lelkész pedig sokat tett azért, hogy a katonák ne csak a jubileum alkalmából jussanak hozzá a vallásos tartalmú könyvekhez.

1 komment

Címkék: reformáció istentisztelet tábori lelkész tábori lelkészet

„No, ez finom kis frontrész!”

2017.11.20. 07:10 :: PintérTamás

Kókay László 1917-es naplója az olasz frontról – 5. rész

A műszaki tanfolyam keretében 1917. március 7-én hősünket egy másik építőosztaghoz vezénylik. A többségében csehekből álló császári–királyi 6/14-es népfelkelő munkásosztagban rajta kívül csak egy magyar szolgál. Kostanjevicától délkeletre magyar honvéd ezredek részére építenek kavernákat. Az építési területet azonban belátják az olaszok, és egyes emberekre is ágyúval vadásznak, többek között Kókay Lászlóra is…

Szólj hozzá!

Címkék: 1917 fajti–hrib Kókay László sdobba

Caporettó után – IV. Károly látogatása az Isonzónál

2017.11.17. 07:05 :: StencingerNorbert

Néhány héttel a sikeresen végrehajtott caporettói áttörés után, 1917 novemberében, az Osztrák-Magyar Monarchia uralkodója (I.) IV. Károly látogatást tett az Isonzó mentén, amelynek során ellátogatott a Doberdó-fennsíkra és a Monte San Gabrielére is….

Szólj hozzá!

Címkék: monte san michele nagyváradi 4. honvéd gyalogezred kratochvil károly Monte San Gabriele Isonzó IV. Károly

Programajánló

előadás

előadás

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Kiadványaink

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

Könyvajánló

A hadak útján 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Az ezredtulajdonosi rendszer

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Legutóbbi kommentek

Képregénypályázat

Kiállítás

Kiállítások az I. világháborúról

Adó 1%

Művészek a háborúban 

Utazás

húavéti emlékút