Egy mezőnyárádi első világháborús kőkereszt története

2015.05.29. 07:27 :: Nagy Háború szerkesztőség

Pásztor Levente olvasónk több évtizeden keresztül naponta többször is elsétált egy kőkereszt előtt lakóhelyén, a Borsod megyei Mezőnyárádon. Mindig is tudta, hogy ott van, de valahogy sohasem fordult meg a fejében, hogy meg kellene közelebbről néznie. Erre nemrég viszont sor került és sikerült a kereszt történetét, valamint egy rövidre szabott élet utolsó éveit is feltárnia.

Szólj hozzá!

I. világháborús emlékműtípusok – a lovas emlékművek

2015.05.27. 06:54 :: Nagy Háború szerkesztőség

1917-től sorra jelentek meg Magyarországon az első világháborús emlékművek. Ezeknek többféle típusa létezett. A lovasság ugyan a háború alatt jelentősen veszített korábbi szerepéből, az emlékművek között azonban mégis megjelentek és különleges helyet foglaltak el a lovas alkotások. Hősök napja közeledtével az emlékműveket vizsgáljuk meg írásunkban.

Szólj hozzá!

Címkék: emlékmű

„Megremegett bele a lelkünk: itt a háború”

2015.05.25. 11:43 :: PintérTamás

Imre Gábor kadét doberdói naplója – 1. rész

Az olasz front megnyílásának 100. évfordulóján új sorozatot indítunk útjára. Imre Gábor kadét naplója az Isonzónál 1915 májusában kirobbanó harcok kezdetétől 1915 augusztusáig, a 2. isonzói csatában történt megsebesüléséig követi nyomon szerzőjének háborús történetét. A császári és királyi újvidéki 6. gyalogezred elkülönített I. zászlóaljában szolgáló, civilben szobrászművész tisztjelölt naplója a doberdói harcok naturális valóságáról ad megrázó erejű leírást. Méltó folytatása és kiegészítése a blogon eddig megjelent harctéri sorozatoknak.

7 komment

Címkék: doberdó monte santo Imre Gábor Salcano

Olaszország ellenünk

2015.05.22. 08:49 :: BartókBéla

Az olasz hadüzenet szövege

„A mi előrelátható volt s csak perceken függött, a bekövetkezése megtörtént: ellenségeink tekintélyes száma megszaporodott eggyel, 33 éven át volt szövetségesünk, Olaszország [1915.] május 23-án hadat üzent az Osztrák-Magyar Monarchiának.”
 
 
 

Szólj hozzá!

Címkék: olasz front hármas szövetség

Új ellenség a láthatáron

2015.05.20. 06:54 :: PintérTamás

A háborús évek alatt több drámai periódust is megélt az Osztrák–Magyar Monarchia. Az 1914 ősze és 1915 tavasza közötti időszak is ilyennek tekinthető. A Szerbia elleni sikertelen támadások, a galíciai-kárpátoki súlyos, nagy veszteségeket követelő harcok, a folyamatos visszavonulás, Przemyśl eleste csalódott, már-már letargikus hangulatot idézett elő a magyar társadalom jelentős részében is. A sorozatos katonai fiaskók és az eredménytelen diplomáciai tárgyalások eredményeként Olaszország pálfordulásával új ellenség is felbukkant a láthatáron. Az alábbi írás az ország 100 évvel ezelőtti közhangulatába kíván betekintést nyújtani.

Szólj hozzá!

Címkék: olasz front

Károlyi Mihály törekvései az olasz semlegesség fenntartására

2015.05.18. 07:19 :: BartókBéla

„A háború első évében az oroszok elérték a Kárpátokat, és attól lehetett tartani, hogy áttörik a frontot, elözönlik Magyarországot. Az olasz beavatkozás veszélye ugyanekkor fordult komolyra, sőt még Románia is egyetértést teremtett Olaszországgal, s végzetes lett volna, ha éppen ebben a pillanatban támad meg bennünket.” Hogyan látta Károlyi Mihály emlékirataiban az 1915-ös olasz hadba lépés megakadályozásának a lehetőségeit?

Szólj hozzá!

A Romfell páncélautó

2015.05.15. 08:08 :: KajonÁrpád

A cs. és kir. hadsereg első saját gyártású páncélautója

A gépjárművek megjelenése és elterjedése után hamar felmerült katonai alkalmazásuk is. A legelső próbálkozások inkább csak páncélzat nélküli, mozgó fegyverplatformok voltak, általában egy géppuskával felszerelve. Nem sokkal később megjelentek a részben vagy egészben páncélozott járművek is.

Szólj hozzá!

Címkék: páncélautó

„A háború, a borzalmak borzalma, szolgálatába lépett a nőmozgalomnak”

2015.05.13. 06:48 :: Nagy Háború szerkesztőség

A Feministák Szegedi Egyesületének tevékenysége a Nagy Háború első éveiben

Hogyan hatott az első világháború kitörésének híre az alig fél évvel azelőtt megalakult Feministák Szegedi Egyesületének célkitűzéseire? Miként váltotta fel egyik pillanatról a másikra a nő felszabadításáért és választójogának kivívásáért folytatott küzdelmet az elhivatott szociális és „háborús” tevékenység?

Szólj hozzá!

Címkék: hátország nőmozgalom

Hazajönnek a „leventék”

2015.05.11. 06:43 :: Nagy Háború szerkesztőség

Dér Zoltán diákkori emlékei a háborús évekből – 17. rész

A történet lezárásaként az utolsó fejezetből megtudhatjuk, hogyan alakult a levente-perben elítélt fiatalok sorsa. Dér Zoltán Nagyváradon raboskodó öccséért édesanyjuk minden követ megmozgatott: a külügyminisztérium segítségével végül fogolycsere útján sikerült Pistát és a többi elítéltet hazahozni. Dér Istvánné a továbbiakban még számos hasonló ügyben működött közre, és a trianoni menekültek támogatásáért létrehozott szervezetben is aktív szerepet vállalt.

Szólj hozzá!

Címkék: dér zoltán

Temesvártól Triesztig

2015.05.08. 07:05 :: KissGábor

Illy Ferenc feltaláló és cégtulajdonos az I. világháborúban

italiano

A kávékedvelők számára alighanem ismerősen cseng az Illycaffè márkanév. Azt azonban kevesen tudják, hogy a trieszti kávékereskedő cég alapítója egy Temesvárról származó magyar volt, aki az I. világháborút követően telepedett le Triesztben, majd Francesco Illy néven sikeres vállalkozóként máig méltán híres kávépörkölő-üzemet alapított. Kortársaihoz hasonlóan az I. világháború során ő is katonai szolgálatot teljesített. Életének e kevéssé ismert szakaszáról szerencsénkre a bécsi Hadilevéltárban számos irat tanúskodik.

3 komment

Címkék: temesvár Trieszt Illy Ferenc

Olasz front

Olasz front 

Isonzó Expressz

Isonzó Expressz 2015 

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Gorlice - száz évvel később

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

3as honvédek

Zene

‪Çanakkale içinde‬
 

Könyv

Nézőpontok

Saját kiadványaink

Merénylet Szarajevóban

Felhívások

Legutóbbi kommentek

Programajánló

Nincs aktuális programajánló.