„Na, komám, ha most nem döglünk meg, akkor sohasem”

2015.10.05. 07:04 :: PintérTamás

Imre Gábor kadét doberdói naplója – 20. rész

Balogh Jancsi és Kovács koma elmeséli kalandos és – utólag – tréfás történetét a vérzivatarban. Egyúttal azt is megtudhatjuk, hogy miért tört ki az előző részben leírt pokoli tűzharc. A virtus láttán hősünk valósággal beleszeret a budapesti kocsimosó csibészbe és társába, s maga mellett tartja őket.

2 komment

Címkék: doberdó Imre Gábor

Magyarok az Isonzónál képregénypályázat

2015.10.03. 12:00 :: Nagy Háború szerkesztőség

Nyertes pályaművek

A Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány és a Magyar Képregény Szövetség ez évben is képregénypályázatot írt ki az első világháború centenáriumának alkalmából. Az idei pályázati kiírás az 1915-ös olasz hadbalépés nyomán létrejött Isonzó front történeteit állította a középpontba. A meghosszabbított határidőig, 2015. szeptember 6-ig, összesen 24 db pályamű érkezett szerkesztőségünkhöz, amelyek közül az öt tagú zsűri (Szép Eszter – MKSZ, Vass Róbert – MKSZ, Babos Krisztina – NHKA, Pintér Tamás – NHKA, Pollmann Ferenc – Nagy Háború Blog) szavazás útján választotta ki az első hat helyezettet. Az ünnepélyes eredményhirdetésre és díjátadóra 2015. október 2-án, Budapesten, a Hadik kávéházban került sor. Gratulálunk a nyerteseknek!

Szólj hozzá!

Címkék: képregény

Magyarok az Isonzónál képregénypályázat - 6. helyezett

2015.10.03. 12:00 :: Nagy Háború szerkesztőség

Békefi Tamás - Békefi Ákos: Hanta

A Békefi-duó, közösen és külön-külön is pályázott, összesen hat alkotással. Különböző stílusú, színvonalas képregényeik közül kettő is bejutott az első hat közé. A Hanta az egész mezőnyben szinte egyedüliként humorral közelít a témához és egy Háry János-szerű történettel örvendezteti meg az olvasót.

hanta.jpg

2 komment

Címkék: képregény képregénypályázat 2015

Csak egy pár képeslap…

2015.10.02. 09:34 :: Nagy Háború szerkesztőség

Amikor dédnagyapám fényképét a kezembe vettem, nem gondoltam, hogy ilyen izgalmas időutazáson veszek részt. A képeslap, ami a családi albumban lapult 100 évet, életre kelt, el akart mondani nekem valamit, amit már senki sem tudott a családból. Ez volt az egyetlen emlék: egy pár fotó, semmi más…

4 komment

Egy kisváros és az első világháború

2015.09.30. 07:14 :: Nagy Háború szerkesztőség

Hogyan élte meg a háború éveit egy alföldi kisváros? Kezdeti lelkesedés, mozgósítás, a munkaképes férfiak nagy részének bevonulása, a kieső munkaerő pótlására bevetett hadifoglyok, internáltak, megrendült közbiztonság, gazdasági megszorítások, élelmiszerjegyek, hadikölcsönjegyzések, rekvirálások, a háború vége felé pedig a katonaszökevények fosztogatásai és bűntettei – a hátországi települések jellegzetes háborús krónikája, amit Végső István történész Kiskunhalas példáján keresztül mutat be.

2 komment

Címkék: mozgósítás hadifoglyok rekvirálás

A halál színpadán

2015.09.28. 06:46 :: PintérTamás

Imre Gábor kadét doberdói naplója – 19. rész

A sötétség beálltával megérkezett a parancs és hősünk százada elindult az első vonalba, hogy átvegye a kiosztott frontszakaszt. Az állás egy olasz tüzérség által cakkosra szaggatott kőfal, ami egy darabon hiányzott, s a folytatásában a túloldalon már olaszok voltak, ahonnan folyamatosan géppuskázták a területet. Az átvétel után 10 percre elszabadul a pokol…

8 komment

Címkék: imre gábor

Novoth János népfelkelő honvéd emlékére

2015.09.25. 07:12 :: Nagy Háború szerkesztőség

„A fényképen egy komoly, kellemes arcú és jó megjelenésű fiatalember tekint valahová a messzeségbe. Engem édesapjára, dédnagyapámra emlékeztet, ha fényképeiket egymás mellé rakom. Gondolatai talán Ráckeresztúron járnak a szülői háznál, szüleinél, testvéreinél, és talán egy otthon hagyott, ismeretlen kedvesnél, akik aggódó és féltő szeretettel búcsúztak el tőle. Bizonyára mindannyian reménykedtek a háború gyors befejezésében, a visszatérésben, s talán nem is gondoltak arra, hogy ez volt az utolsó ölelés, és csak az örökös szívet tépő fájdalom és gyász marad, mert nem lesz visszatérés…”

9 komment

Szlovák nemzetiségű katonák harctéri magatartása a háború végén

2015.09.23. 07:08 :: Miklós Tamás

Az Osztrák–Magyar Monarchia hadseregében 100 katonából 4 volt szlovák, akiknek a harctéri helytállását általában elismerés övezte. Boroević Svetozar osztrák–magyar tábornagy szlovák katonáit „kitűnő matériának” nevezte. Vajon igaz volt ez 1918-ban is? Az alábbiakban egy olyan dokumentum kerül bemutatásra, amely az egykori cs. és kir. esztergomi 26. gyalogezredben szolgáló szlovák nemzetiségű katonák harctéri helytállásához nyújt adalékokat.

Szólj hozzá!

Címkék: boroević esztergomi 26–os közös gyalogezred

János bá’ és a latrina esete

2015.09.21. 07:07 :: PintérTamás

Imre Gábor kadét doberdói naplója – 18. rész

A Doberdón nem egyszerű nappal latrinára menni: az olasz tüzérségi megfigyelő azonnal sorozatot lövet a legkisebb mozgásra. Mai epizódunkban az óverbászi János bá’ komikus történetét meséli el kadétunk.
 
 

Szólj hozzá!

Címkék: imre gábor

A Grappa egén

2015.09.18. 06:56 :: Nagy Háború szerkesztőség

Egy magyar pilóta az olasz fronton, 1918-ban

Ez év nyarán jelent meg egy érdekes fényképalbum Olaszországban, amely egy gyöngyösi születésű repülőfőhadnagy háború idején készített magánfelvételeiből közöl válogatást. A kötetről, valamint a könyv bemutatójáról a Magyar Tartalékosok Szövetsége küldött ismertetőt a Nagy Háború Blog számára.

Szólj hozzá!

Címkék: könyv

Képregénypályázat

Programajánló

Akik jártak Doberdónál

A háborús hétköznapok konferencia

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Könyv

Búcsú a Monarchiától 

Olasz front

Olasz front 

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Doberdó - száz évvel később

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Polgárőrség Esztergomban

Saját kiadványaink

Katonatemetők a Felvidéken

Merénylet Szarajevóban

Felhívások

Isonzó Expressz

Isonzó Expressz 2015 

Legutóbbi kommentek