Olasz hadifogoly-temető a Magyar Szibéria helyén

2017.06.01. 21:59 :: JászBorbála

Az 1915-ben létrehozott zalaegerszegi Magyar Szibériára, más néven Drótfalura ma már csak az egervári út melletti erdősávban elhelyezkedő hadifogoly-temető emlékeztet. A temetőt megelőzően az egykori hadifogolytábor a mai pózvai városrészben húzódott, a jelenlegi külső kórház területén. Az 1927-ben épült olasz katonai parktemető felújítása idén májusban készült el.

 

(A szerző fotója 2017 májusában) (A szerző fotója 2017 májusában)

Ez a hadifogoly-temető úgynevezett parktemető, amelyre az jellemző, hogy a XIX. századi angolkertek mintájára alakítják ki. Magas fák, bokrok és összefüggő zöldfelület jellemzi, a sírfelület jellemzően nem emelkedik ki a talaj síkjából.

(A szerző fotója 2017 májusában) (A szerző fotója 2017 májusában)

A zalaegerszegi temetőben 1656 katona nyugszik: 720 olasz, emellett orosz, szerb és román katonák sírja található a sírkertben, továbbá néhány zsidó hadifogolynak is emléket állítottak. A sorszámozott műkő keresztek az olasz, a sisakos emlékművek más nemzetek katonáinak sírhelyét jelölik. Az ismeretlen hősi halottakról, akiket tömegsírba temettek, magas obeliszk emlékezik meg, amelyet a zalaegerszegi Horváth István készített. A sírkert gyakran látogatott kegyhelynek számított a város lakói körében az 1930-as években.

A hadifogoly-temető 1935 körül A hadifogoly-temető 1935 körül
(Megyeri Anna szerk.: Utcák, terek, emberek. Zalaegerszeg régi képeken című kötet. Zalaegerszeg 2001.)

A temető napjainkban A temető napjainkban
(A szerző fotója 2017 májusában)

A Zalamegye és a Magyar Paizs folyóiratok folyamatosan tudósítottak a fogolytábor építésének menetéről, s az itt elhelyezendő 20-30 ezer fogolyról. Az 1900-tól 1917-ig működő Magyar Paizs című zalaegerszegi hetilap 1915. április 15-i számában arról tudósított, hogy „Húszezer hadifogoly lesz Zalaegerszegen. Nagy tábori épületet készítenek a rabok szőlőtelepe mellett; a héten meg is kezdik az építkezést. Három helybeli építőmester vállalkozott a négy csoportban felépítendő tanyának a megkészitésére. – Legközelebbi vasutjok a zalaszentiván-kisfaludi állomás lesz. Egy uj várost alkotna ez, hacsak valami közbe nem jön – akadályul.”

A hadifogolytábor 1924-es megszűnésekor A hadifogolytábor 1924-es megszűnésekor
(Megyeri Anna szerk.: Utcák, terek, emberek. Zalaegerszeg régi képeken című kötetből. Zalaegerszeg 2001.)

A tervek szerint az 50 barakkos fogolytábor építése a helyi viszonylatban neves Fuchs–Grósz és Morandini építőipari vállalkozáshoz kapcsolódott. A nagy háború jelentősen megváltoztatta Zalaegerszeg lakóinak életét is. A háború alatt hadikórházként működött az 1897-ben kapuit megnyitó Főgimnázium (ma Zrínyi Miklós Gimnázium) – amelynek kivitelezési munkálatai szintén Morandini nevéhez fűződnek, s tanári karában felfedezhetjük a Magyar Paizsot alapító Borbély Györgyöt.

A temető kapuja napjainkban A temető kapuja napjainkban
(A szerző fotója 2017 májusában)

A tábor helyén található sírkertet a XX. század folyamán háromszor rekonstruálták. A megyeszékhely önkormányzata és az olasz nagykövetség 2014-ben döntött a temető újbóli felújításáról. Az olasz nagykövetség támogatásával 2017 májusában fejeződött be a hősi temető síremlékeinek rendbetétele, az emlékművek környezetének térkövezése, a zöldfelület megújítása, új kovácsoltvas kapu felállítása és a kerítés megépítése. Az igényes felújítást követően a parktemető immár méltó emléket állít az itt nyugvó hősöknek.

Szólj hozzá!

Címkék: hadifogság olaszok Zalaegerszeg hadifogoly-temető

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr3512558373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása