Négy évszak képei

2017.04.20. 07:06 :: KajonÁrpád

Fotóválogatás egy magángyűjteményből

Kajon Árpád azon gyűjtők egyike, aki nagy hozzáértéssel foglalkozik első világháborús fotográfiákkal. Az alábbi posztban bemutatott fényképek eredetileg egy 2017-es falinaptáron szerepeltek így együtt, amelyhez a szerző a saját gyűjteményéből válogatta a képeket. Önálló tematikája nem volt ennek a válogatásnak, a gyűjtő által valamiért érdekesnek talált vagy neki tetsző fotók kerültek bele a gyűjteménye elmúlt évi gyarapodásából. A képekhez a szerző rövidebb-hosszabb leírást is ad, amely segít értelmezni a látottakat.

 

TAVASZ

Pihenő

A 20. honvéd gyaloghadosztály elcsigázott katonáinak pihenője egy fárasztó téli menetelés közben. Mindenki köpenyt visel, a gallérok a hideg és szél ellen felhajtva, aki teheti még egyéb módon is védi a kilátszó részeket. A középső ülő alak talán eszik, ketten „védőitalt” fogyasztanak. Az ajtó előtt álló katona a nem rendszeresített, de elterjedt téli sapkát viseli. Ez a sapka a tábori sapkánál egyszerűbb szabással, szemernyő és lehajtható rész nélkül, valamint vastagabb anyagból készült.

PIHENŐ 

Páncélvonat

Osztrák–magyar tisztek pózolnak egy – a formája alapján valószínűleg zsákmányolt orosz – páncélvonat, illetve annak páncélozott mozdonya és szerkocsija előtt, 1917 júniusában, valahol a keleti fronton.  

PÁNCÉLVONAT 

Pécsi honvédek

A 19. honvéd gyalogezred tisztikarának tagjai a Cibó-völgyben, 1917 tavaszán. Világosabb zubbonyban Kormos Viktor ezredorvos (1.), tőle jobbra Koronczay István tábori lelkész (2.), Kreybig Rudolf alezredes, ezredparancsnok (3.) és Világhy László százados, ezredsegédtiszt (4.).

PÉCSI HONVÉDEK 

Az orosz csapatok a Bruszilov-offenziva során a front déli részén is sikereket értek el, ennek hatására kellett az ezrednek Toporoutz és Rarancze körüli állásait feladni. Több hétnyi visszavonulás után végül 1916. június végén került újra tartós állásba. Az állások a Kirlibaba település (ma Cârlibaba, Románia) környéki magaslatokat: Capul, Jedul, Tatarka, valamint a Cibó, Aranyosbeszterce és Kirlibaba patakok völgyét foglalták magukban.

Az ezred egészen 1917 júliusáig itt maradt, amikor is a Kerenszkij-offenzíva összeomlása után, ismét az osztrák-magyar és német csapatok lendültek támadásba.

Fedezékek és megfigyelőállás a Capulon Fedezékek és megfigyelőállás a Capulon

Capuli állásban 

 

NYÁR

Vörös ördögök

A 3. honvéd huszárezred katonái 1915-ben. A lovasság nem kapott új egyenruhát a háború előtt, kék és vörös színű egyenruhákban vonultak harcba. A képen látható huszárok is még a vörös zsinórzatú kék atillákat viselik, egyedül a csákóra kaptak egy szürke csákóborítékot. A kép talán a pótkeretnél készülhetett vagy esetleg a háború előtt, csak a tulajdonosa 1915-ben írta meg valakinek.

VÖRÖS ÖRDÖGÖK 

Menet

Honvéd menetoszlop Fiume közelében, 1914. szeptember 7-én. A fiumei partvédelemhez beosztott alakulatok egyike lehet: a 19. honvéd gyalogezred IV. zászlóalja vagy a 19. honvéd népfelkelő gyalogezred IV. zászlóalja.

MENET 

Fedezékek a domboldalban

Domboldalba épített fedezékek, valószínűleg valahol az olasz fronton. Sok a szemernyő nélküli sapka, talán tüzérek lehetnek. Jobbra a távírászok üldögélnek, éles szeműek felfedezhetnek egy telefont náluk és elég sok vezeték fut be a fedezékbe is.

FEDEZÉKEK A DOMBOLDALBAN 

Távírászok Távírászok

 

ŐSZ

Tábornoki vadászat

József Ferdinánd főherceg vezérezredes (középen) és Schamschula Rezső vezérőrnagy (jobbra) egy közös vadászat eredményét szemlélik. A főherceg a 4. hadsereg parancsnoka volt, Schamschula vezérőrnagy pedig az alérendeltségében harcoló 41. honvéd gyaloghadosztályé. A baloldali tiszt valószínűleg Horváth Kálmán vezérkari alezredes, a hadosztály vezérkari főnöke lehet. A kép valamikor 1916 első felében készülhetett és a hadosztály katonái vásárolhattak belőle, mert a lapot egy Tetter Gyula nevű tűzmester írta, aki az 1./41. honvéd tábori nehéz tarackos üteg tüzére volt. A képeslapot alig két nappal a Bruszilov-offenziva előtt adták fel, 1916. június 2-án.

TÁBORNOKI VADÁSZAT 

Kártyaparti

Hangászok (egy gyalogezredhez beosztott dobosok és kürtösök) kártyáznak valahol az orosz fronton, 1917-18-ban. A jobb oldali katona utolsó sapkajelvénye alapján talán a cs. és kir. 32. gyalogezredben szolgálhatnak.

KÁRTYAPARTI 

KÁRTYAPARTI A jobb oldali katona feltételezett sapkajelvényei (Hermann Attila fotója)

 
Tüzet nyiss!

Géppuskások tüzelőállásban egy erdőben, 1917 májusában. Jól láthatóak a géppuskás sapkajelvények, illetve a felszerelés egyes részei: ismétlőpisztolyok, gázálarctok, látcsőtok. A Schwarzlose géppuska felszerelt pajzzsal és már páncélozott csővel van ellátva, de a lángrejtő nincs rajta.

TÜZET NYISS! 

TÉL

Huszárok a hóban

A cs. és kir. 10. huszárezred altisztjei hógolyóznak a román fronton 1918 januárjában. A huszárok itt már aránylag gondtalanul szórakozhattak, hiszen a fegyverszünet 1917. december eleje óta érvényben volt, az orosz csapatok vagy elvonultak, vagy ha maradtak is, a legénységet a saját belügyeik alakulása kötötte le. A román csapatok pedig nem képviseltek olyan harcértéket, hogy komolyan aggódni kellett volna.

HUSZÁROK A HÓBAN 

A képeket egy Pista keresztnevű altiszt küldte haza, aki a 10. huszárezred törzsében szolgált. A felvételeket az 1298-as magassági pont környékén készítették, valószínűleg itt volt az ezred parancsnoksága. A nyugodt időszak csak pár hónapig tartott. Április legelején a 10. lovashadosztály csapatait – amihez az ezred is tartozott – kivonták az első vonalból és a hónap végéig a Csík völgyében pihenhettek. Május elején az alakulatokat elkezdték átszállítani az olasz frontra, ahol végül Asiago környékén kerültek bevetésre.

Az ezred helyzete 1917 végén és 1918 elején Az ezred helyzete 1917 végén és 1918 elején

1917 szilvesztere 1917 szilvesztere

Szánkózás Szánkózás

Az ezredtörzs „munkahelye”  Az ezredtörzs „munkahelye” 

 
Akiket a kipufogó füstje megcsapott

Vidám autócsapatos katonák 1917 februárjából. A két szélső katonán látható a szárnyas kormánykereket ábrázoló gallérjelvény is, de a bőrdzsekik és a porvédő szemüveg önmagában is árulkodó. A németül megírt lapot egy bizonyos Karl Becker (Becker Károly?) küldte édesapjának Budapestre, a Petneházy u. 44-be. Nem kizárt, hogy ez a másik kép szintén tőle származik, szerintem ketten megegyeznek az eredeti képen lévőkkel.

AKIKET A KIPUFOGÓ FÜSTJE MEGCSAPOTT 

A két középső alak szerintem megegyezik, valószínűleg ő lehetett a képek küldője A két középső alak szerintem megegyezik, valószínűleg ő lehetett a képek küldője

 
Öreg hindenburgiak

„BUÉK az öreg Hindenburgiak”. A cs. és kir. 69. gyalogezred katonái kívánnak boldog új évet 1916 végén. Az alakulat ezredtulajdonosa és egyben névadója Hindenburg vezértábornagy volt. (Ld. Bálint Ferenc vonatkozó cikkét: Az ezredtulajdonosi rendszer)

ÖREG HINDENBURGIAK 

És a ráadás (a naptár borítója)…: 

Ellenséges repülő!

A képen valószínűleg a cs. és kir. 32. gyalogezred géppuskásai láthatóak. A 7/12 M. Schwarzlose géppuska jól láthatóan légvédelmi feladatokra lett beállítva, ugyanakkor a kezdetleges állvány eléggé megkérdőjelezi a hatékonyságát. A távcsővel figyelő őrmester a géppuskások gallér- és sapkajelvényét viseli, valamint két másik (Ferenc József és 2. Armee) korai sapkajelvényt. Ezek alapján a kép talán 1915 késő nyarán-őszén készülhetett. A 32-esek ezredtörténetében van egy hasonló kép, de az valószínűleg már később készült.

ELLENSÉGES REPÜLŐ! 

A Fortepan gyűjteményéből előkerült fotó, ami ugyanezt a jelenetet örökíti meg kis különbséggel:

ELLENSÉGES REPÜLŐ! 

ELLENSÉGES REPÜLŐ! 

9 komment

Címkék: fotó fénykép fényképelemzés

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr8412432027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MTi 2017.04.20. 09:27:58

Jó képek, szép válogatás és szakértő magyarázat!

Moticska Tihamér 2017.04.23. 07:43:37

"Pécsi honvédek"

A Kárpátok ama részén a Cibó patak a torkolatáig, onnan kelet felé fordulva az Aranyos-Beszterce medervonala volt Magyarország határa.

Jó döntésnek bizonyult ott megállítani a visszavonuló csapatokat és elrendelni a védelmet, egyrészről a hadászatilag kedvező terepadottságok miatt, másrészről lélektani szerepe is volt annak, hogy mögöttük néhány kilométerre húzódik Magyarország határa. Változó hevességgel 13 hónapon keresztül dúlt a harc a környéken, de orosz katona ott csak hadifogolyként léphetett magyar földre. :)

KajonÁrpád 2017.04.23. 16:18:38

@Moticska Tihamér: Igen, a "fokos" hadosztály egyik komoly fegyverténye volt annak a szakasznak a védelme olyan sokáig.

KajonÁrpád 2017.04.23. 16:19:45

Böngésztem a Fortepant, és mit találtam? A géppuskás kép egy másik változatát :)

fortepan.hu/_photo/download/fortepan_116268.jpg

diosjeno 2017.04.27. 21:11:59

A négy évszak képei között találtam meg nagyapámat Schamschula Rezső tábornokot ábrázoló képet. A vadászat április 10-én volt, és a süketfajd kakast - ami abban az időben Galíciában nem ritka vadfaj volt - felmenőm lőtte, a közös vadászaton, és a preparálásra előkészített bőrt egy levél kiséretében elküldte a Veszprém Megyei Múzeumnak. A levélben megemlíti, hogy a tábori posta nem szállított csomagot a frontról a hátországba, ezért József Ferdinánd főherceg udvari csomagként engedélyezte a szállítását. A preparátumot kikészítették és a Múzeum leltárába vették.

wraith42 2017.04.28. 10:51:53

@diosjeno: nagyon köszönöm a kiegészítést, sosem gondoltam volna, hogy ennyi minden kiderül egy képről ennyi év után :)

Én már egy ideje fontolgatom, hogy foglalkozom Schamschula tábornokkal, ugyanis hozzám került pár képe, illetve foglalkoztam néhány alakulattal aminek a parancsnoka volt.

Ha gondolja kérem keressen meg privátban: az arpad.kajon@gmail.com címen.

KajonÁrpád 2017.05.04. 08:24:40

Update: a páncélvonat valószínűleg egy porosz T 9.3-as mozdony:

info8058.wixsite.com/panzer-bahnhof-1917/modellthema

Tálosi Zoltán 2017.05.10. 20:20:29

A "Fedezékek és megfigyelőállás a Capulon" című kép a Capul Ikerkúpnak nevezett részén készült, amely a főcsúcstól keletre esik pár száz méterre. Az állás az Ikerkúp majdnem legmagasabb pontjának déli oldalán van kialakítva.
Ugyanez az állás egy kicsit eltérő szögben, "akkor és most" formában:
www.facebook.com/123036844475455/photos/a.123298917782581.21180.123036844475455/721381044641029/?type=3&theater

KajonÁrpád 2017.08.28. 21:58:28

A "Fedezékek a domboldalban" c. képnél nem jött be az olasz frontos tipp. Megtaláltam a 69-esek ezredtörténetében, és ott "Állásrészlet Czepielenél" címmel szerepel.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása