A Nagy Háború alulnézetből

2016.12.28. 21:40 :: Nagy Háború szerkesztőség

Vas vármegyei bakák harctéri naplói

2014-ben, az I. világháború kitörésének centenáriuma alkalmával Szombathelyen emlékévet szerveztek. Ennek keretében – elsősorban az egykori Vas vármegyére koncentrálva – kiállításokra, konferenciákra került sor. A szervezők felhívására előkerültek a padlásokon őrzött ládák és dobozok megsárgult emlékei, fényképek, levelezőlapok és nem utolsósorban naplók és füzetek. Ezekből jelent meg nemrégiben egy új kötet, amelyről Jagadics Péter, a kiadvány szerkesztője küldött rövid ismertetőt.

 

Az összegyűjtött tárgyakból, történetekből Szombathely Katonatörténeti kiállításán időszaki tárlatokat rendeztünk, melyet folyamatosan frissítünk.

A füzetek tartalma igazi kihívás elé állított bennünket. A tintaceruzával írt magyar nyelvű sorokat első olvasásra nem is sikerült megfejteni, levéltárosi segítséggel magyarról-magyarra fordítottuk. Majd a kutatómunka következett.

 

Az első naplót az alábbi képen látható alsóőri Liszt József írta. Nevezett a Vas vármegyei kiegészítésű császári és királyi szombathelyi 83. gyalogezred katonájaként, 1914 augusztusától 1916 januárjáig foglalta össze a vele történteket, élvezetes tájszólással megírt stílusban.

 

Liszt József, írni-olvasni tudó földműves egyszerű mondatokba tömörítve hagyta ránk a harctér és a lövészárkok borzalmait. Liszt József katonai kartonja és későbbi iratanyaga a bécsi hadilevéltárban fennmaradt, szakszerű feldolgozásában dr. Kiss Gábor százados főlevéltáros volt a segítségünkre. Hősünk sorsa 1916 őszén a batkowi csatában megpecsételődött: orosz hadifogságba került, ahonnan 1918-ban került haza. A hadifogságáról nem maradt fenn történet.

 

A második napló írója Németh Antal, vasvári újságíró, a 83-as gyalogezred katonájaként végigharcolta a háborút Galíciától Doberdóig. Naplóiban a vele történteken keresztül megismerhetjük a bakák elsővonalbeli harci tevékenységét, a túlélésért folytatott erőfeszítéseiket. Megrázó mondatok szólnak arról, hogy az orosz tüzérség és gyalogság támadásai mellett hogyan kellett elviselni a saját tisztjeik tehetetlenségét.

A harmadik napló írója egy őrszigeti – máig névtelen – katona. Azonosítása eddig eredménytelen maradt. Több társával együtt 1914. augusztus elején vonult be Szombathelyre, majd a przsemyśli 3. erődtüzér zászlóaljba került telefonistának. Przemyśl második ostromának végén orosz hadifogságba esett, társaival együtt Taskent környékére került, majd onnan Turkesztánba. A napló kegyetlen egyszerűséggel számol be a második orosz ostrom lefolyásáról, a peremvonalban lévő katonák harcáról, a nélkülözésekről, majd az erőd elestéről. A hadifogságba vezető úton a vélhetően kántortanító író egy református imádságot is rögzít, amely megkönnyíthette társai nélkülözésekkel teli fogságban töltött napjait. A naplóban megörökíti a hadifogságban elhunyt bajtársai nevét, és értesíti az otthonlévő hozzátartozókat. Megtudhatjuk azt is, hogy milyen a katonák és az őreik, valamint az otthoniakkal való kapcsolatuk.

nyírfakéreg lap 

Betekinthetünk a Vöröskereszt hadifoglyok között végzett tevékenységébe, és megtudhatjuk, hogyan szállították a hadifoglyokat Szibériából a doni medencébe mezőgazdasági munkára. Sajátosan élhetjük meg az orosz birodalom összeomlását és a vörösök hatalomra kerülését is.

A naplók sajátossága abban van, hogy íróik a katonai hierarchia legalján álltak, a Nagy Háborút alulról élték át és így örökítették meg.

könyv 

A naplók a Szülőföld Kiadó gondozásában jelentek meg. A kötetet Karácsony a Lövészárkokban címmel rendezett irodalmi est keretében tártuk a nagyközönség elé.

 

 

Az esemény és a naplók közreadásával az a szándék vezetett bennünket, hogy kiegészíthetünk más történeteket, illetve segítséget kaphatunk a napló névtelen írójának azonosításához.

A kötet szerkesztője: Jagadics Péter
Fotók: Benkő Sándor

A kötet a Szülőföld kiadónál utánvétellel, kedvezménnyel megrendelhető: farkas [pont] csaba [kukac] pannoniakonyv [pont] hu

4 komment

Címkék: könyv könyvbemutató

A bejegyzés trackback címe:

http://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr1112079005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

janos900 2017.01.17. 08:06:01

Írtam a megadott címre december 29-én azóta se kaptam választ. Tisztelt Szerkesztők, nagyon szeretem a blogjukat, nagyra becsülöm a munkájukat, de ez már a sokadik kis példányszámú könyv, amit beharangoznak, beszerzési forrás megjelölése nélkül. A könyveknek szerintem az a céljuk, hogy az emberek elolvassák őket, ehhez előbb hozzá kellene jutni.

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2017.01.17. 23:27:32

@janos900: Nagyon sajnáljuk, hogy nem kapott választ, jelezzük az ismertető küldőjének.

A könyv egyébként kereskedelmi forgalomban is kapható a Libri, Bookline, Alexandra hálózatában, de ott a kiadói kedvezmény nem érvényesül.

janos900 2017.01.18. 04:14:33

@PintérTamás: Köszönöm! Az ismertető alapján azt gondoltam, csak a Kiadótól lehet beszerezni, nem is néztem máshol. De most már látom, hogy az Alexandrán már rendelhető.

Programajánló

könyvbemutató

könyvbemutató

könyvbemutató

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Az ezredtulajdonosi rendszer

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Kiadványaink

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Könyvajánló

A hadak útján 

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Legutóbbi kommentek

Képregénypályázat

Kiállítás

Kiállítások az I. világháborúról

Adó 1%

Művészek a háborúban 

Utazás

húavéti emlékút