Egy snájdig honvéd távírász százados 1913–1915 körül – színesben

2016.05.26. 20:01 :: KajonÁrpád

Miről árulkodhat egy 100 éves újraszínezett fotó? Mit viselt egy honvéd távírász tiszt a háború kezdetén?




 

honvéd távírász tiszt

A százados tábori ruházatot hord, azaz tábori zubbonyt, térdnadrágot és tábori sapkát. A ruházati cikkek az 1908-ban bevezetett csukaszürke színűek. Ez a szín nem igazán vált be a háborúban, ezért 1916-tól kezdve a tábori szürke váltotta fel. A zubbony gallérja álló, ráadásul igen magas is. Ez még a háború előtti tiszti „divat”, 1915-től a sokkal praktikusabb (bár kevésbé „snájdig”) lehajtott gallér lett a hivatalos. A hajtókaposztó palaszürke, ezt szintén 1908-ban vezették be, az addigi buzérvörös helyett.

honvéd távírász tiszt 

honvéd távírász tiszt

A századosi rendfokozatot három aranyszínű, hímzett, hatágú csillag jelöli. A csillagok mögött aranyszínű távírász gallérjelvény látható. A tisztek hímzett jelvényt is viselhettek, de a képen a fémből préselt változat látható. A jelvényt azok a tisztek vagy tisztviselők hordhatták, akik „a tullni cs. és kir. gyalog vagy lovas távíró tanfolyamot, illetve a m. kir. budapesti honvéd távíró iskolát megfelelő eredménnyel végezték és tényleg távíró alkalmazásban állanak (ilyenek a m. kir. honvéd távíróiskola parancsnoka, tanárai és segédtanárai; a lovasdandár tiszti iskolák és gyalogtiszti lovagló tanfolyamokban az összeköttetésiügy tanárai; a távíróügyi előadók; az esetenként felállított honvéd távíró alakulások tisztjei; a gyalog- és huszárezredek ama távíró tisztjei, kik vagy a budapesti vagy a tullni távíró iskolát végezték és az ezrednél a távíró és távbeszélő kiképzést vezetik és a cs. és kir. távíró ezredhez vezényelt tisztek.”

honvéd távírász tiszt 

Kiegészítőként tiszti derékszíjat, bőr lábszárvédőt és bőrkesztyűt visel. A derékszíj csatjának középpajzsán a magyar címer látható, míg a közös hadseregbeli változaton az uralkodó „monogramja” (FJ1 illetve később K) volt.

A lábszárvédő messziről felismerhetővé tette a tiszteket, ezért a csapattisztek egy része inkább a legénységi lábszártekercset viselte. A százados oldalfegyvere egy 1861. M. gyalogtiszti kard, ami szintén nem „élte túl” a háborút, 1917 elejétől szuronyt írtak elő helyette oldalfegyverként a tábori öltözethez.

Szólj hozzá!

Címkék: fotó egyenruha távírász fényképelemzés

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr568749406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Adó 1%

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása