Emlékezés a Nagy Háború hőseire

2016.03.23. 21:28 :: ToporIstván

Egy kiállítás megnyitójáról

Ezzel a címmel nyílt fotódokumentumokból és tárgyi emlékekből kiállítás 2016. március 22-én a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtárban. A tárlat születéséről, valamint a megnyitóról és az azt követő kerekasztal-beszélgetésről Topor István küldött rövid képes beszámolót.

 

A felemelő hangulatú rendezvényt Tulipán Csilla előadóművész első világháborús katonadalokból álló csokra nyitotta. Ezt kövezően dr. Kovács Béla Lóránt, a könyvtár igazgatója mondott köszöntőt. A kiállítást dr. Mazsu János történész nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta, hogy a XX. század első nagy konfliktusának eredeti jelentését és igazi jelentőségét vissza kell adni. Rámutatott e háború igazi arcára, miszerint „ezt a háborút nem a kontinens hatalmai, hanem Európa vívta maga ellen. Ugyanis ez volt az első olyan harc, amely üzemszerűvé tette a gyilkolást (…) Európa azzal, hogy önmagát pusztította el, önmaga humanizmusát tette hiteltelenné, gyakorlatilag másodrendűvé vált a világ számára. Mások vették át a vezető szerepet…” Megnyitóját azzal zárta, hogy tudatosítanunk kell az elkövetkező nemzedékekben azt, amelyet a jelen nemzedék még nem tanulhatott: nincs igazságos háború!

 (a szerző felvétele)

Az egy évvel ezelőtt indult gyűjtést a Hajdú-bihari Napló és a Hajdú-Bihar Megyei Lovas- és Huszárhagyomány-őrző Sport és Kulturális Egyesület kezdeményezte. A cél az volt, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű anyag esetén ezekből 2016-ban, a román front megnyitásának centenáriuma alkalmából, a háború hőseire emlékezve kiállításon mutassák be azt.

A felhívás a megye, sőt az ország határait is túllépte.

Mekler Anikó Veszprémben élő festő, grafikus, magángyűjtő dédnagyapjának, vitéz Balásfalvi Kiss László hagyatékában lévő fotósorozatát ajánlotta föl. Az olasz hadszíntéren 1916 -17-ben készült képek ritka dokumentumai az első világháborúnak.

Lukács Bence Ákos csíkszeredai történész-szociológus egy teljes albumot és a hozzá tartozó negatívok másolatait küldte el. A képek 1916-17-ben készültek a román fronton. Készítőjük valószínűleg Haag Dezső főhadnagy. Idillikus és megdöbbentő képeket egyaránt tartalmaz gyűjtemény.

 (a szerző felvétele)

A Méliusz Juhász Péter Könyvtár Helytörténeti Fotótárából kerültek a kiállításba azok a képek, amelyek Debrecen egykori házi ezredének, a császári és királyi 39. gyalogezrednek harctéri életét mutatják be. A képek 1916 és 1918 közötti időszakban készültek az olasz fronton.

Dr. Dalmy Dénes okleveles építőmérnök a Békessy- és Dalmy-hagyaték örököse eddig még nem publikált kép- és dokumentumanyagot kínált föl Békessy Béláról és sógoráról Dalmy Tiborról, a magyar királyi debreceni 3. honvéd gyalogezred századosáról.

A debreceni vívóklub, a DHSE – PMD közreműködésével korabeli vívófelszerelések kerülhettek a Békessy Béla életét bemutató tárlóba, amelyeket a Németh Vívás Gyűjtemény tulajdonosa, Németh Árpád ajánlott föl.

A debreceni Huszárbandérium a huszárok egyenruháinak, lovas felszereléseinek bemutatásával idézte meg a 100 évvel ezelőtti huszártörténelmet.

Kiállítás Debrecenben (a szerző felvétele)

Ványai Gusztáv és fia, Ványai Márton nagyrábéi gyűjtők a Nagy Háborúhoz kapcsolódó tárgyakból hoztak kiállítási anyagot és vállaltak nagy szerepet a kiállítás megvalósulásában. Ezek a tárgyak a katonákkal együtt megjárták a harctereket. „Egy kulacs, ami ott volt a tarisznyában, és ki tudja milyen körülmények között oltotta gazdája szomját; egy evőcsésze, ami a harcok szünetében talán az otthoni étkezéseket idézte fel egy lövészárokban kuporgó katonában; vagy egy szurony, ami előbb-utóbb mindenkit visszaránt(ott) a valóságba – a katonaélet nem csak nótázásból és utazgatásból áll: a háború lényege bizony a másik ember elpusztítása. Ezek a tárgyak emlékművei egykori gazdáiknak, akik életük során olyan helyzetbe kerültek, amiről korábban fogalmuk sem volt; és talán legtöbbjük – ha túlélte egyáltalán – legszívesebben elfelejtette volna az egészet.”

A képeket és a tárgyakat 7 téma köré csoportosították a szervezők.

A Hősök, debreceni hősök témában kiemelt helyet kapott Békessy Béla százados, a magyar királyi debreceni 2. honvéd huszárezred hősi halottja. A stockholmi olimpián kardvívásban ezüstérmet szerzett, hatszoros kard- és kétszeres tőrvívó magyar bajnok debreceni huszár, Békessy 1916. július 5-én sebesült meg, és július 8-án hunyt el. Ideiglenes sírba temették, majd földi maradványait előbb Budapesten, majd szülővárosában, Debrecenben helyezték végső nyugalomra.

A többi képi és tárgyi anyag a bevonulás, hadtáp, csata előtt, ütközet, borzalom és emlékezet témák köré szerveződött.

A galéria megnyitásához kattintson a képre! A szerző képei a kiállításról
A galéria megnyitásához kattintson a képre!

A megnyitót követően 17 óra 20-tól a könyvtár földszinti előadótermében hadtörténeti kerekasztallal folytatódott a rendezvény. Elsőként Melegh Vilmos nagyváradi színművész a 2. huszárezred ezredkönyvének 1915. évi eseményeiből olvasott fel részleteket. Ezt követően Benkő József marosvásárhelyi történész az 1916-os román hadba lépés előzményeiről és a román front eseményeiről adott összefoglalót. Ványai Márton nagyrábéi gyűjtő a kiállított tárgyakhoz kapcsolódóan tartott előadást. Végül Topor István debreceni tanár, helytörténész (a kiállítás egyik főszervezője) ismertette a kettes huszárok Nagy Háború alatti küzdelmeinek legfontosabb eseményeit.

A kiállítás 2016. április 15-ig tekinthető meg a Méliusz Juhász Péter Könyvtár I. emeleti kerengőjében.

Szólj hozzá!

Címkék: kiállítás román front debreceni 2. honvéd huszárezred

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr238521424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Adó 1%

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása