A Grappa egén

2015.09.18. 06:56 :: Nagy Háború szerkesztőség

Egy magyar pilóta az olasz fronton, 1918-ban

Ez év nyarán jelent meg egy érdekes fényképalbum Olaszországban, amely egy gyöngyösi születésű repülőfőhadnagy háború idején készített magánfelvételeiből közöl válogatást. A kötetről, valamint a könyv bemutatójáról a Magyar Tartalékosok Szövetsége küldött ismertetőt a Nagy Háború Blog számára.

 

Nemrégiben kiadtak Olaszországban – Feltrében – egy könyvet olasz, magyar és német nyelven, amely egy, az első világháborúban az olasz fronton szolgálatot teljesítő magyar repülőfőhadnagy fényképeinek felhasználásával született.

A könyv eredeti címe: 1918 – Sui cieli del Grappa, un aviatore ungherese al fronte. Ez magyarra fordítva: 1918 – A Grappa egén, egy magyar pilóta a fronton.

 

 

Nagy-Józsa György, aki 1898-ban Gyöngyösön született, 1918-ban a Nagy Háború idején az észak- olaszországi Feltre város mellett létesített osztrák–magyar katonai repülőtéren pilótaként teljesített szolgálatot. Miután végrehajtotta felderítői feladatát, a légi fényképezést, szabadidejében fényképezőgépével megörökítette saját tábori életük eseményeit és a környékben lakók mindennapjait.

Nagy-Józsa György főhadnagy Nagy-Józsa György főhadnagy

Száz év múltán ez a nagy mennyiségű képanyag értékes kordokumentum az adott időszakra és helyszínekre visszatekintve. Az előkerült fotókból 270-et egy kötetbe rendezve, 175 oldalon három nyelvű kiegészítő szöveggel az Alpini Szövetség Feltrei Szekciója, a pilóta Svájcban élő fiaival együttműködve adta ki. Mindazok, akik érdeklődnek a történelem, a hadtörténelem és a repüléstörténet iránt, az eddig még nem látott képeket nézve érdekes ismereteket szerezhetnek a kor műszaki, fényképészeti és légi felderítési lehetőségeiről, módszereiről.

Egy oldalpár a kötetből Egy oldalpár a kötetből

Emellett ízelítőt kaphatnak az Osztrák–Magyar Monarchia repülőalakulatainak történetéből, harcaiból, mindennapi életéből.

A könyv bemutatójára 2015. júliusában az „Alpini Büszkeség” című rendezvénysorozat keretében Feltre Polgármesteri Hivatalában, a Címerek Termében került sor. Az eseményen magyar katonai delegáció is részt vett.

Marco Rech történész, az egyik szerző bemutatja a könyvet Marco Rech történész, az egyik szerző bemutatja a könyvet

Nagy-Józsa György szerző, a könyvben szereplő pilóta fia Nagy-Józsa György szerző, a könyvben szereplő pilóta fia

A könyv kapható, illetve megrendelhető az egykori repülőtér parancsnoki épületében működő, ma már a „La Casona” néven funkcionáló étteremben.

Elérhetősége: Ristorante La Casona, 32032 Feltre, Via Segusini, 17a
info@lacasona.itwww.lacasona.it

A könyvismertető szerzője: Kovács Miklós, Magyar Tartalékosok Szövetsége

Szólj hozzá!

Címkék: könyv

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr557788414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása