Tudós és katona. Markó Árpád visszaemlékezései

2015.04.02. 20:28 :: Nagy Háború gépház

Könyvbemutató

2015. április 2-án, csütörtökön 14 órakor kerül sor a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Dísztermében a Tudós és katona. Markó Árpád visszaemlékezései I-II. című kötetek bemutatójára. Részletek az alábbi meghívóban.

 

Markó Árpád (1885–1966), katonatiszt, akadémikus, a két világháború közti időszak és a második világháború utáni két és fél évtized meghatározó jelentőségű hadtörténésze élete utolsó éveiben tudományos tevékenységéről, katonatiszti pályafutásáról öt kötetes visszaemlékezés-sorozatot készített. Hivatásos katonatisztként részt vett az első világháborúban, a galíciai harcokban, és ezredsegédtisztként rendkívüli alaposságú és szakszerű feljegyzéseket és visszaemlékezéseket készített. Egyetlen olyan hadtörténészünk, aki szakemberként és egyben résztvevőként készített szintézist az eseményekről.

Markó Árpád a két háború között szakmailag nagyon kiterjedt hazai és külföldi tudóskapcsolatokkal rendelkezett, kiváló hegedűjátékosként pedig figyelemre méltó társadalmi kapcsolatokkal: vezető politikusokkal, katonatisztekkel, egyházi személyiségekkel és nem utolsó sorban a zenei művész-élet kimagasló alakjaival. A velük való érintkezés visszaemlékezéseinek alapját képezik, mintegy a korabeli elit társadalmi, kulturális életének keresztmeszetét adva. A II. világháború eseményei, ausztriai menekülése külön kötetet tölt meg. Nem utolsó sorban igen plasztikus képet ad a II. világháborút követő magyar politikai és tudományos élet átrendeződéséről, értékváltásáról, az új generációk szerepvállalásáról, s benne – hivatásos katonatiszti múltja miatt – személyes túlélési stratégiáiról.

komment

Címkék: könyvbemutató

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr457325456

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Adó 1%

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása