1914 – Limanova – 2014

2014.12.19. 13:19 :: PásztorLevente

A miskolci 10-es honvéd hagyományőrző egyesület ez év decemberében ellátogatott a lengyelországi Limanovában a 100 évvel ezelőtt lezajlott csata emlékére rendezett ünnepségekre. Velük utazott Pásztor Levente is, aki képes beszámolót küldött ott szerzett élményeiről.
 
 
 

 

A miskolci 10-es honvéd hagyományőrző egyesület vasárnap hajnalban indult el Lengyelországba, hogy részt vegyen a centenáriumi megemlékezésen, hiszen a 10. gyalogezred fiai is itt harcoltak a huszárokkal együtt és szenvedtek óriási veszteségeket. A négy órás út végén a Jabloniec tetején nyújtóztunk ki, első programunk a csatajelenet megtekintése volt, ami a korábbi elképzeléseimet az „újrajátszásról” messze túlszárnyalta. A korhű ruhák lenyűgözőek voltak, a haditechnikai felszerelések beüzemelése után indulhatott a „harc”. Emellett szervezés terén is kiválóan vizsgáztak az ütközet lebonyolítói. A csata megközelítőleg egy 35-40 perces program volt, kis szünettel utána dombtetőn levő temetőben kezdődött az ünnepég.

 

 

 Hadijáték Limanovában, 2014-ben

A katonazenekarok eljátszották a himnuszokat, a lengyel és magyar felszólalók a két nemzet közös múltját, a kölcsönös segítségnyújtást emelték ki. A csata legendás alakjáról, a soproni huszárok ezredeséről Muhr Ottmárról külön szó esett, hiszen unokája Muhr Albert úr a helyszínen tartózkodott. 100 éve az ellenséges állások ellen személyesen vezényelte a támadást és halt hősi halált az ezredes. A helyszínen egy emléktábla őrzi történetét, itt olvasható hogyan bátorította fiait támadásra: „Előre fiúk, előre soproni fiúk!” E szavak után már utolsó percei következtek, ezt egyik katonája elmondásából tudjuk. A lengyel-magyar rendezvény utolsó szava a közös ima amenje volt. Az imádságok elmormolása végeztével az emlékezés virágai elhelyezésén volt a sor, szerencsére sokan, sokfelől voltak jelen, lehetett olvasni Sopron, Székesfehérvár, Nagykároly, Miskolc településneveket is, a lengyel fegyveres erő tagjai minden keresztnél mécseseket helyeztek el. A temető központi emlékkövén koszorúktól takarva, az alábbi idézet olvasható:

„1914 december 11-12 ikén
ezredes urukkal
együtt halt
huszárok
drága vérének
kemény öklének
szótlan magyar hűségének
emlékére”

A ceremónia után programba iktattuk a városi múzeumban lévő kiállítás meglátogatását. Szívet melengető érzés volt látni, hogy a város utcáit a lengyel mellett magyar zászlók is díszítették. A múzeumban egy kisebb fajta, de igényes kiállítást rendeztek be a centenárium alkalmából. Korabeli képeket, tárgyakat, hadifelszereléseket tekintettünk meg, leírásokat olvastunk az ütközetről.

Tymbark településen nyugszik a december 11-i harcokban életét vesztő Szántay Jenő huszárkapitány. Szántay Jenő az 1908. évi londoni olimpián 4. helyet szerzett kardvívásban. A játékokon még a magyar sportolók hírnevét öregbítette, a világháborúban már a magyar huszárokét. A temetőt felkeresve emlékeztünk rá és társaira, akikkel együtt alussza örök álmát, távol hazájától.

A tymbarki temető A tymbarki temető

Szántay Jenő sírja a tymbarki temetőben Szántay Jenő sírja a tymbarki temetőben

Reménykedem benne, hogy sok hasonló volumenű, szervezettségű rendezvény lesz az elkövetkezendő időkben, amin az érdeklődők részt vehetnek. Legyen az bármelyik korhoz, eseményhez kapcsolódó, határainkon belül, vagy más országban tartandó esemény. Foglalkoznunk kell emlékeinkkel, múltunkkal, mert helyettünk ezt senki nem fogja megtenni.

4 komment

Címkék: limanova jabloniec muhr ottmár ezredes

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr786997683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

József Bodnár 2014.12.19. 17:49:40

Én is ott voltam 14-én. Nagyszerü élmény volt, különösen amikor a "csata" közben számtalanszor hallottam a narrátor hangján "Ottmár Muhr a magyar legenda" és felsorolva az ott harcolt magyar ezredek neveit.
Azért kicsit szomorú voltam, hogy kevesen voltunk magyarok a megemlékezésen a több mint ezer lengyel mellett,sajnos itthon semmi információ nem jelent meg az ünnepség programjáról, arról nem is beszélve, hogy hány másodpercnyi hiradás jelent meg a
médiában erről az eseményről.Pedig büszkék lehetünk az ott nyugvó huszár és gyalogos hősökre.

luftwaffe44 2014.12.20. 20:37:58

Dicsőség a hősöknek!

Rakovszky · http://rakovszky.blog.hu 2015.01.01. 16:09:07

@József Bodnár: Ha anyagilag megengedhettem volna magamnak, bizony elmentem volna Bajorországból. Elvégre Muhr Othmárban egy rokont gyászolnék.

Rakovszky · http://rakovszky.blog.hu 2015.01.01. 16:17:52

Egy fontos kérdésem lenne:
Nagybátyám, Rakovszky Iván életrajzából idézek:
"Az I. vh. alatt egy ideig a Turóc vm. Vöröskereszt Egylet elnöke, majd mint polgári biztost a Kárpátok védelmére fölvonult német csapatok parancsnoksága mellé rendelték.
1915. Bevonult az 1. honvéd huszárezredhez, 1917-ig a fronton szolgált. "
Mi lehetett a feladata polgári biztosként?⁇
Országgyűlési képviselőként automatikusan mentes volt a bevonulástól.
De mint tartalékos Huszárhadnagy és Muhr Othmár közeli rokona apámmal együtt bevonult 1915-ben.
De előtte volt osztálytársa a gyáva gyilkos - Lukács György - kérését teljesítette és elintézte, hogy L.Gy.-t felmentsék a katonakötelezettség alól, nehogy esetleg orosz földben rohadjon meg a teste.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása