Hídtól hídig

2014.10.11. 09:21 :: Nagy Háború szerkesztőség

Az olasz GruppoCasaPiave építészcsoport a da Ponte a Ponte (Hídtól Hídig) elnevezésű projekt keretében első világháborús emlékeket állít helyre a Veneto tartományban található – az egykori Piave front részét képező – Vidor, Moriago, Sernaglia és Susegana településeken, illetve környékükön. Az ide látogatók számára információs táblákat is elhelyeznek, amelyeken a helyszínhez kötődő egy-egy személyes háborús sors is megjelenik. Így került kapcsolatba a Nagy Háború Blog is az olasz szervezettel, akik rátaláltak a blogon Palló Mihály történetére. A magyar katona háborús emlékeit azóta már a Moriago della Battagliába látogató turisták információs táblán is olvashatják két nyelven, olaszul és angolul. A munkák első szakasza lezárult, az eddig helyreállított emlékek átadására ez év október 12-én kerül sor. A több évig tartó projektről és az első világháborús emlékezetről Debora Spagnol, az építészcsoport tagja osztott meg velünk néhány gondolatot.

 

italiano

Az első világháború kitörése óta eltelt 100 év alatt folyamatosan gyarapodott a konfliktusra vonatkozó ismeretanyagunk, s egyre tudatosabban tekintünk az akkori eseményekre. A nagy háború mégis túl sokszor lett egyetlen nézőpontból elmesélve, ahol a frontvonalak a jó és a rossz közötti áthághatatlan határvonalat is jelentették, miközben a háborúban végső soron számos család sorsa inkább összefonódott.

A háborút a nagyszülei elmondása alapján szinte mindenki ismeri, míg az iskolában tanult történelem mindig nagyon távolinak tűnik a helyszíntől és az emberektől; dátumok, számok, dalok, amelyek valahogy idegenné teszik és eltávolítják a valóságot. A történetek és naplók alapján egyértelmű, hogy az emberek vágyai és érzései furcsa módon ugyanazok voltak a frontvonal mindkét oldalán: türelmetlenül várták a háború végét, ami akaratuk ellenére tette őket a történelem főszereplőivé.

 

Száz év elteltével már csak kevesen vannak tudatában annak, hogy a lakóhelyük környékén még mindig fellelhetők a háború okozta sebek. Prosecco vidékének számos látogatója közül alig néhányan tudják, hogy az itteni szőlőskertek mennyi szenvedésnek voltak néma tanúi. A Piave vize az Alpokból az Adriai-tengerbe vezető útján minden évben felidézi a múltat, és az ár levonulásakor szűkmarkúan visszaad egyet-egyet e borzalmas csaták maradványaiból és töredékeiből.

Az emlékezet megőrzése érdekében, valamint a béke és párbeszéd értéke melletti tanúságtétel gyanánt idén befejeztük a Montello-hegy előtt húzódó frontvonal osztrák–magyar állásaiban található néhány védmű helyreállítását. A Veneto régió, valamint Vidor, Moriago, Sernaglia és Susegana önkormányzata egyaránt részt kívánt vállalni e hosszú ideje rejtőzködő tanújelek helyreállításában, az érintett tulajdonosok pedig vállalták, hogy a területet az elkövetkező 20 évben ingyenesen rendelkezésre bocsátják.

 

A projekt neve Hídtól Hídig (da Ponte a Ponte), és a Dolomitok, illetve Velence között húzódó területnek a Caporettói áttörés után megvívott három fontos csatában – I. és II. piavei csata és a Vittorio Venetó-i csata – érintett részét foglalja magában. A Piave-front mentén 30 km-en át, alapvetően sík vidéken futó úton több szabadtéri múzeum is található, amelyek akár több szakaszban is végigjárhatók gyalogosan.

A védművek egy részének felmérését történeti, geológiai és hadtörténeti kutatások követték, majd régészeti felügyelet mellett megkezdődött a terület megtisztítása és feltárása. A köveken még tetten érhető a múlt, így elődeink nyomát követve a feltárás egyszerű volt, ami azt erősítette bennünk, hogy még sok mindent megmenthetünk. Ennek ellenére viszonylag kevés tárgyi lelet került elő, mivel a háború után a nélkülöző helyi lakosság a lehető legtöbb tárgyat összegyűjtötte és eladta, vagy valamilyen formában újrahasznosította.

A Piave mentén a frontvonal helye egyértelmű: a folyó jelenti a határt. A történelmet emléktáblák, temetők és múzeumok mesélik el. A lövészárkok, kavernák és bombatölcsérek tanúsítják mindazt a borzalmat, nehéz körülményeket, amit az embereknek itt el kellett viselniük. A túlélők emlékezetének egy része elveszett, de a projektnek az is célja, hogy a visszaemlékezéseket összegyűjtse és örökségül hagyja.

 

A különbségek, távolságok és nyelvek már nem jelentenek áthághatatlan határokat; helyüket átvette az érdeklődés és tanulni vágyás. Ezúton meghívjuk, hogy látogassa meg ezeket a helyeket, és ossza meg velünk az ön családjának tapasztalatait és élményeit. További információkért látogasson el a www.ww1daponteaponte.com weboldalra, vagy lépjen kapcsolatba velünk.

A Piave Olaszországban az „ország szent folyója”, és száz év elteltével ez az ország talán végre mindazok hazája is lehet, akiknek harca és végső áldozata hozzájárult a modern Európa kialakulásához.

Debora Silvia Spagnol – GruppoCasaPiave

Köszönjük Gál Juditnak a szöveg lektorálásában nyújtott segítséget.

Szólj hozzá!

Címkék: vidor piave montelló susegana moriago sernaglia

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr316772671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása