Sírhely valahol a Piave fronton

2014.09.19. 06:44 :: Babos Krisztina

Az 1918-ban elesett devecseri Kocsis Lajos halálának körülményei ismeretlenek. Valahol az olasz fronton temették el, amiről fényképes levelezőlap tanúskodik. Vajon kideríthetjük-e, hogy a felvétel melyik olasz település temetőjét ábrázolja?
 
 
 

 

A devecseri születésű Kocsis Lajos (1899.11.27.) 1918-ban, valahol az olasz fronton vesztette életét. Halálának körüléményeit, a pontos helyet és dátumot ma élő rokonainak nem sikerült kideríteniük: a bécsi levéltárban sajnos nem maradt fenn róla semmilyen adat, és a devecseri plébánia halotti anyakönyvében is hiába kerestek bejegyzést. Egyetlen dokumentum maradt utána: egy olaszországi temetőről készült fénykép, amelyen katonatársa, Bikádi Lajos bejelölte a fiú sírját, majd kötelességérzetből elküldte a képet szüleinek.

A fotólapot Kocsis Lajos testvérének unokája, Arany János kérésére tesszük közzé, remélve, hogy olvasóink segítenek közelebb jutni a temető beazonosításához.

Bikádi Lajos a lap szerint a Győr vármegyei Pázmándfaluból származott, és 1918 októberében a 8. közös huszárezred műszaki századában szolgált. A 8-as közös huszárok ekkor a Piavénél tartózkodtak, egész pontosan Roveretótól délnyugatra, Mori községnél tartották az állásokat június 30-tól egészen november 3-ig. A temetőt is valahol itt kell keresnünk. Ez ügyben írtunk néhány olasz szervezetnek is, reméljük, hogy nem lesz eredménytelen a nyomozás.

 

Feladó : Huszár Bikádi Lajos, Technische Eskátron I zug H Reg N 08, Feldpost 387
Címzett : TK Kocsis György urnak, Veszprém m., Devecser

Kelt lapom 918 X / 19

Igen tisztelt Kocsis úr,
Csak pár soral tudatom velük hogy ítküldöm sajnos ránknézveis a Lajos barátomnak a sír em lék lyét az ér nébusullyanak valy tízen égy balytársal alúsza álmait a fehér szalagos a keresztlye én tétem rá a nagy koszorút keresztét és a koporsót is én csináltam malyd a lyövö holnap végén ha az isten még engedi ér ni én is haza ménék és akor hazulrol töbet írok üdvözlöm a Hegedűs tonit bocsánatot kérék hogy ismeretlen létemre írtam de felebaráti köteleség nek tartom most maradok őszinte tisztelettel Bikádi Lajos születés Győr mégye Pázmánd falú

Szólj hozzá!

Címkék: piave győri 8–as közös huszárezred

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr586710303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása