„Húsvéti üdvözlet a mi kedves fiainknak és jó barátainknak”

2014.04.20. 14:34 :: StencingerNorbert

A nagyváradi 4. népfölkelő ezred V. zászlóalja az Avsček patak közelében fekvő Auzza község, illetve a pataktól északra húzódó Isonzó menti állások védelmében szolgált 1917 tavaszán. Itt érte az alakulatot a húsvét ünnepe…
 
 

 

A magyar királyi nagyváradi 4. népfölkelő gyalogezred V. zászlóaljának újsága, az Isonzómenti Tárogató 1917. március 31-én ünnepi számmal jelentkezett. Ebben a számban a 30 hónapos harctéri szolgálat emlékére neves szerzőktől született írások mellett Szmetka L. Ödön nagyváradi kanonok, a premontrei főgimnázium igazgatója megemlékezett a közelgő húsvétról is.

 

A szerzetes tanár 1862. december 23-án született Nagyváradon. Tizennyolcadik születésnapja előtt, 1880. október 3-án, lépett be a Szent Norbert által alapított premontrei rendbe, ahol 1886. október 31-én tett szerzetesi fogadalmat, majd néhány nappal később, november 5-én pappá szentelték. A következő évben természetrajz-mennyiségtan és földrajz szakos tanári oklevelet szerzett. Középiskolai tanárként több helyen tanított, még 1911-től a premontrei főgimnázium igazgatója lett Nagyváradon.

 

Húsvéti üdvözlet a mi kedves fiainknak és jó barátainknak

Az Isonzó partján bizonyosan zöld már az olajfa ága és a glycínia pompás, kékfürtös virágának illata talán egy pillanatra elfelejteti veletek, kedves fiaim, a puskapor fojtó füstjét és a bűzbombák halált hozó gőzét. Az is meglehet, hogy az ágyuk dörgésének egy pillanatra való megszűnésével eljut a fületekbe a legközelebbi olasz falucska campaniljének harangjából csengő szó, és a harcok véres mezején ti is a Resurrexit szóval üdvözölhetitek egymást. Itthon a Kőrös partján, még csak a Palmarum vasárnapjának barkája nyílott ki és csak kikeleti hóvirág illat nélkül való fürtjeiben gyönyörködhetünk. De a palmarum barka ágából küldünk egy szálat nektek is, a virág pompáját pótolja a mi szeretetünk égő piros színe, a virág illatát adja meg a mi jó kívánságaink őszintesége, amellyel azt kívánjunk nektek, kedves jő fiaim édes barátaim, hogy a Mindenható mind a két kezét védelmezőleg tárja ki hős fejetek felé. Küldje el az ő őrző angyalainak a zászlóalját és ezzel kísérjenek titeket az olasz alpesek sziklái között, nehogy kőbe üssétek fáradt lábaitokat. Azután meg az a legfontosabb óhajtásunk, hogy az ott zöldellő olajfákról ti szakíthassátok le a béke ágát és hozzátok azt mentől előbb diadalmasan haza, ide a Kőrös partjára. A rózsa már nemsokára nyílni fog itt is, pompás rózsákból fonjuk majd meg a diadalkoszorút, melyet minden hősünk homlokára egyenlő szeretettel tűz ki idehaza mindnyájatoknak az édesanyja, a szerető húga és én sem maradok majd el a fürtötöket diadalkoszorúval üdvözlők, zászlókat lobogtató táborából, ki idehaza minden reggel imádkozom győzelmeitekért, minden este pedig a haza védelmében elesettek örök nyugalmáért.

Boldog húsvéti üdvözlettel köszönt benneteket az itthon maradottak nevében is
Szmetka L. Ödön Kanonok
A nagyváradi premontrei főgymnasium igazgatója

 (Fórizs Sándor gyűjteményéből)

Szólj hozzá!

Címkék: húsvét

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr566055842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása