Egy elfeledett emlékmű az Isonzónál

2014.04.04. 06:37 :: Nagy Háború szerkesztőség

A M. Kir. 4. Nagyváradi Honvéd Gyalogezred emlékezetes csatáinak helyszínein emlékművet emelt az olasz fronton. Kevésbé köztudott, hogy a négyes népfelkelők egyik zászlóalja is készített egy emlékművet nevezetes bevetése helyén az olasz harctéren. Lehet, hogy már csak egy fotó emlékezik erre az emlékműre, amelyet a négyes népfelkelők nagy valószínűséggel a Plava melletti frontszakaszon lévő Globna községben emeltek. / Szanyi Miklós olvasónk írása.

 

 

 

Az emlékművet ábrázoló fotólapot a 4/VI-os népfelkelő zászlóaljban szolgáló Lázár S. hadnagy írta 1916. július 17-én, két héttel a 6. Isonzó-csata előtt. A hadnagy alakulata a 209. népfelkelő gyalogdandárban a 62. hadosztállyal 1916 februárjában érkezett az olasz frontra, a plavai frontszakaszra, amit Görztől északra ekkor a XVI. hadtest védett. Tehát az emlékművet 1916 első felében emelték. Talán megérezték a derék népfelkelők, hogy néhány héttel később milyen kemény megpróbáltatásokon mennek majd keresztül, amikor nagy túlerővel szemben sikerült megvédeniük itteni állásaikat. Tőlük délre ez akkor nem sikerült, Görz elesett, a görzi hídfőt ki kellett ürítenie az osztrák–magyar 5. hadseregnek.

Makkay Pál: Négyes honvédek fegyverben című kötetéből A Plava környéki állások 1917-ben a 4/VI. népfelkelő zászlóalj védővonalainak a jelölésével. (Makkay Pál: Négyes honvédek fegyverben című kötetéből)

Globno műholdas térképen Globno műholdas térképen

 

Az emlékmű felirata:

A világháború emlékére emelte a M. K. 4/VI Népf. Gyalog Zlj.
Tervezte Schüle G.F. mérnök hgy

 

A Nagy Háború Blogon már többször olvashattunk harctéri emlékművek felkutatásáról, sőt helyreállításáról is. Lehet, hogy egy globnai látogatás alkalmával föllelhető lenne még ez az emlékhely is?

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr105910915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tálosi Zoltán 2014.04.04. 07:15:55

Május közepén tervezek arra egy hosszú hétvégés múzeumlátogató kirándulást, de kicsi az esélye sajna, hogy időt tudjunk szakítani, ámbár minden csak az akarat kérdése.

Tálosi Zoltán 2014.04.04. 07:27:05

Rákérdeztem az egy ismerősömre a solkani magángyűjtemény tulajdonosára Rok Boltarra, de ő nem tud róla. Azt írta, hogy nagy esélye van annak, hogy elpusztult. Ahogy néztem a térképet, egy rövid időnk lesz, hogy körbe nézzünk, mert útba esik.

vojni-muzej-solkan.com/

magyaros17 2014.04.04. 09:02:19

Kedves Zoltán, előre is köszönöm! Sajnos, nem nagyon lehet tudni, hogy a térképen látható frontszakasz melyik részén, illetve inkább melyik hátrébb eső tanyán-településen volt az emlékmű, hiszen a fotón az emlékmű környezete nem látszik. Globno község maga ellenséges kézen volt. Talán a helyiek között érdeklődve lehet valami információt kapni...
M

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2014.04.05. 14:50:26

@magyaros17: Az emlékmű táblájának a jobb alsó sarkában a készítő neve is olvasható. Mintha "Máthé L. hgy" lenne. Az eredeti fotón ez nem vehető ki jobban?

magyaros17 2014.04.05. 14:58:23

Nekem inkább Matkónak tűnik a vezetéknév.
M

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2014.04.05. 15:01:21

@magyaros17: Az is lehet, s mi a vége? Kellene róla egy nagy felbontású kép, ami jól nagyítható, hátha esetleg az említett személyeknek is utána lehetne nyomozni.

magyaros17 2014.04.05. 16:21:23

@PintérTamás: Elküldtem a képet az emailcímre. Most meg inkább Máthénak tűnt a név.

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2014.04.05. 16:32:08

@magyaros17: Köszönöm, megkaptam. Szerintem "Máthé L. szkv" az olvasat.

magyaros17 2014.04.05. 21:20:37

Jókezű kőműves mester lehetett Máthé szkv.!

magyaros17 2014.04.05. 21:26:31

Egyébként a fotó, a térkép és a műholdas kép alapján én két helyen tudom elképzelni ezt az emlékművet. Ha valahol az első vonal közelében volt, amit azért kevéssé tartok valószínűnek, akkor az az emelkedés, aminek az oldalába építették az emlékművet, az könnyen lehetett azon dombok egyike, amelyek lábánál a magyar állás húzódott. A térképen látszik, hogy nem a folyó mentén, hanem a völgyet körülvevő dombok-hegyek lábánál húzódott a vonal. Valószínűbb azonban, hogy a zászlóalj parancsnokság közelében lehetett. Ez a térképen nincsen egyértelműen jelölve. Az a két négyszög, amit ott látiunk, az az állások 1917-es kiürítésekor végrehajtott manőver miinduló és beérkezési pontja volt.
A parancsnokság persze nem biztos, hogy valamilyen településen vagy tanyán volt, sőt.
M

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2014.04.05. 23:54:10

@magyaros17: A harcok idején épült, ezért mindenképp védettebb helyen kellett állnia. Én is a zászlóalj parancsnokság közelében tartom a legvalószínűbbnek, vagy esetleg valamilyen tartalékok elhelyezésére szolgáló nagyobb terület (völgy, dolina, mélyedés) szélén.

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2014.04.08. 23:33:01

Söveges Lipovšek Gordana, a Maribori Területi Levéltár főlevéltárosa segítségével ma azt az információt kaptuk Dr. Renato Podberšič történésztől Nova Goricából, aki a terület jó ismerője, s környékben tevékenykedő szervezetek vezetője, hogy már keresték az emlékművet, de sajnos, eddig nem találták meg. A fotót ismerik, de ez az egyetlen ismert fotó róla. Azt feltételezik, hogy már 1917 augusztus-szeptemberében elpusztult a 11. isonzói csata alatt, vagy a háború után, amikor nem nagyon törődtek az ilyen emlékművekkel. Dr. Podberšič szerint az elmlékmű alsó része, vagy az alapja még meg meglehet valahol a bokrok között, vagy nagy fűben.

Vagyis még nem teljesen reménytelen a helyének a beazonosítása!

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Adó 1%

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása