„Reggel 7 órakor már a kaszárnya udvarán állt az önkéntes Abteilung”

2014.01.06. 06:49 :: PintérTamás

Részletek Dr. Szojka Kornél emlékirataiból - 4. rész

Mai fejezetünkben tovább ismerkedünk az 1913 októberében egyéves önkéntesi szolgálatra Szegedre bevonult hősünk gyakorlati és elméleti kiképzésével. Mindeközben a 46-os gyalogezred szervezetét, felépítését is még alaposabban megismerhetjük.
 
 
 

 

Visszatérve az ezred szervezetére, meg kell említenem, hogy a 46-os laktanyában csak az I., II. és IV. zászlóaljnak volt szállása. A III-ik zászlóalj Boszniában, ennek a kis eldugott barakk táborában, Avtovácon állomásozott és így mozgósításkor a Pongrácz tábornok parancsnoksága alatt álló 3-ik hegyi dandár – Gebirgs brigade – 6. hadsereg kötelékébe tartozott. Avtovácra még vasút sem vezetett. Az utolsó vasúti állomása Szarajevó volt, honnan Avtovác csak gyalog, vagy kocsin, esetleg lóháton volt megközelíthető. A szabadságra menők, vagy arról jövők is csak így közlekedhettek. Avtovác Szarajevótól 40 vagy 50 kilométernyi távolságra feküdt, ha nem többre? [A szerző itt jelentősen téved: Google maps útvonaltervezője szerint a legrövidebb út 137 km - a szerk.]

Egy-egy század békeállománya 80 főből állott. Minden századnak volt cipésze, szabója, aki az elszakadt bakancsokat, ruhákat toldozta, foldozta. Egy kürtöse és egy dobosa is volt. A kürtöst „Hornist”-nak, a dobost pedig „Tambur”-nak hívták.

Tambur, avagy egy császári és királyi gyalogezred magyar viseletű dobosa Tambur, avagy egy császári és királyi gyalogezred magyar viseletű dobosa
(forrás: Wikipédia)

Az ezred egy-egy zászlóalja (négy század) egy különálló, háromemeletes épületben volt elszállásolva. A földszinten az I., II. és III. emeleten egy-egy század. Az épület alagsorában pedig voltak a konyhák a szakácsokkal. Az 5. század parancsnoka Planner Miksa százados, a 6. századé Otta Nándor százados, a 7-é Jármy Andor százados és a 8. századé Diendorfer Miksa százados voltak.

Békeidőben volt az ezrednek még egy gépfegyver (Maschinengewehr–Schwarzlose) osztaga is, melynek parancsnoka Csillag Viktor főhadnagy volt.

Csillag Viktor (Hirn László: A negyvenhatosok fegyverben 1914-1918 című kötetből)

Az osztagnak két géppuskája volt, amiket kis hegyi lovakon szállítottak, ugyancsak ilyen lovakon szállították a Maschienengewehrekhez szükséges muníciót is hevederekre felszerelve egy-egy kis ládikában. Egy-egy hevederen 600 lövedék volt. Ezekről a hevederekről etette munícióval a gépfegyvereket a kiszolgáló személyzet, a bedienung. Ez a két géppuska természetesen csak gyakorlatozásra, a melléje beosztott legénység kioktatására volt jó és elégséges, melyeknek száma azonban a háború kitörése után megsokszorozódott. Így pl. 1916-ban már az egyes századokhoz beosztott kézi gépfegyverszakaszok voltak 4-4 géppuskával. Idővel, különösen az 1915 májusában kitört olasz háborúban, az Isonzó menti álló harcokban a gyalogság közé a lövészárkokba már gépágyúkat is használtak a tűzerő fokozására. Ezek a kis gépágyúk 3,5 cm kaliberű lövedékekkel voltak ellátva. Minderre azért volt szükség, mert az olasz hadsereg tűzfölénye mindjobban érezhető volt és mégis ennek dacára az olaszok a 12 Isonzó csatában alig tudtak említésre méltó eredményt felmutatni az óriási vérveszteségükkel szemben. A mi vérveszteségünk sem volt kisebb és lebecsülendő, de a magyar baka állta itt is a sarat rendületlenül a bátorságnak és hősiességnek megszámlálhatatlan példájával.

Az egyéves katonai szolgálatra bevonult önkéntesek már eleve az egyes századok állományába voltak beosztva, hogy háború esetén ki-ki tudja, hová tartozik ebben az esetben bevonulnia. Így tartoztam én is a 7. századhoz. Békeidőben azonban ezeket az egyéves önkénteseket egy évi időtartamra tartalékos tiszti iskolákba vonták össze, hogy ők képezzék a tényleges tisztek kiegészítését háború esetén. A tartalékos tiszti iskolák tanfolyamai május hó folyamán vizsgákkal végződtek és ki-ki megkapta a vizsga sikeres letételéről szóló írásos bizonyítványt. Ilyent kaptam én is és ezt a bizonyítványt még sokáig őrizgettem, mígnem a második világháború után megsemmisítettem. A tiszti iskola elméleti tantárgyai a Dienstreglement, Exerzierreglementen kívül Waffenlehre, Terrainlehre, Militärgeschäftsstiel voltak. A Dienstreglamát és Exerzierreglamát Urbán hadnagy, a Waffenlehrét is Urbán, a Terrainlehreét Berger Károly hadnagy, a Militergescheftsstielt pedig Gildi Sándor hadnagy adta elő. Tilger hadnagy is adott elő egy tantárgyat, de hogy mit, arra már nem emlékezem. Ez a Berger Károly magyarítatta később a nevét Beregffy-re, aki Szálasiék honvédelmi minisztere lett, akit aztán a háború elvesztése után felakasztottak. [Tollal utólag beszúrt kiegészítés - a szerk.]

A tiszti iskola elméleti tantárgyai előadásának hallgatása közben azonban rendszeresen tovább folyt a gyakorlati kiképzés is. Naponta reggel 7 órakor már a kaszárnya udvarán állt az önkéntes Abteilung, hogy a csuklógyakorlatokat (Gelenkübungokat) fegyverrel is egy órán át gyakoroljuk vezényszóra.

Kiképzés Kiképzés
(Fritz Schönpflug karikatúrája)

Utána 8 órától kezdve a Muzikpavilon emeleti tantermében elméleti oktatással folytatódott, aztán 10 óra után egy óra gyakorlati kiképzés a kaszárnya udvarán. 11 órakor kihallgatás, Rapport következett, melyet az önkéntes osztag parancsnoka, Horváth százados tartott a tanterem előtti folyosón Orbán hadnagy vezényszavai és jelentése után. A rapporton mindazoknak meg kellett jelennie, akiket valamilyen szabálytalanság miatt oda citáltak, rendeltek megbüntetés céljából, vagy a szolgálati úton történt bejelentés és engedély alapján valamelyikünknek előadni való kérése volt. Távozási, vagy kimaradási engedély iránti kérelem előterjesztése. Tudni kell ugyanis, hogy a helyőrség (Szeged város) területét előzetes engedély nélkül elhagyni nem volt szabad. Este 9 óra után a kaszárnya területén kívül maradni, vagy azt elhagyni nem volt szabad. Igaz, hogy ez utóbbi, este 9 óra után már amúgy sem volt lehetséges, mert a kijárás, csak a főkapun át volt kivihető, a főkapunál pedig ott állott az őrség, illetve főőrség, amely szolgáltatta a laktanyán belül és kívül felállított őröket. A Mars tér felőli kapuhoz, ahol a századok naponként kivonultak gyakorlatozni, vagy hátul az Augmentációs magazin őrzésére felállított őrt, az ugyancsak ott lévő börtön (Einzelarrest) őrzésére kijelölt őrt, stb.

A Mars téri laktanya korabeli képeslapon A Mars téri laktanya korabeli képeslapon

A főőrség leváltása és a szolgálat átvétele a főkapu alatt naponta délután 1 órakor történt egy inspekciós tiszt vezénylete alatt, akinek ilyenkor a fekete-sárga Feldbinde díszítette a derekát. Ez volt annak a jele, hogy az illető tiszt szolgálatban van, aki helyét természetesen 24 óráig el nem hagyhatta. Az őrségváltás mindenkor ünnepélyes külsőségek mellett történt. Amikor a főkapun valamelyik törzstiszt, vagy különösen maga az ezredparancsnok áthaladt, az őr elnyújtott hangon „Gewehr heraus”-t kiáltott, mire az egész őrség fegyverbe lépett és az inspekciós tiszt vezénylésére tisztelgett. Még inkább ez történt, amikor egy vizsgálatra megjelent tábornok lépett be a kaszárnya főkapuján. A főőrséghez kürtös tartozott. A kürtös a kaszárnya udvarán bizonyos alkalmakkor megfelelő kürtjeleket adott le. Pl. menázsi osztáshoz ő adta meg a kürtjelet, vagy a parancskiadáshoz. Este 9 órakor a Retraitot fújták a kaszárnya mind a négy sarkát körüljárva, mind a négy sarkon, sőt ilyenkor a dobosok is eldobolták az erre az alkalomra megadott dobolószót. Reggel 5 órakor a Tagwache, ébresztő alkalmával szintén a kürtösök szólaltak meg és ébresztették a bakát. Ilyenkor a legénységnek percek alatt meg kellett mosakodnia, felöltöznie, ágyát rendbe tennie és reggelizés után megkezdődött a Beschäftigung, a foglalkozás, természetesen csuklógyakorlattal minden reggel. Majd kivonulás a gyakorlótérre, ahol a legénység elméleti oktatása is folyt. Minden századnál naposkáplár volt (Korporal von Tag), aki a szolgálatot a század körletében egy 24 óráig ellátta. A naposkáplár a századdal nem vonult ki, és egész éjjel fent kellett maradnia, derekán az Überschwunggal, illetve derékszíjjal és két patrontáskával.

Körletellenőrzés Körletellenőrzés
(Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány gyűjteményéből)

A menázsi reggel egy csajka feketekávéval, vagy rántott levessel kezdődött, délben gulyás vagy valamilyen leves és főzelék rajta egy darab hússal, vagy metélt tészta lekvárral, mákkal, grízzel, vacsorára ugyancsak valamilyen levesféle. Evés után csajkamosás következett az evőeszközökkel és ezeknek elrakása. A századparancsnok rukkolás után mindenkor kihallgatást tartott, majd a századirodában az írásbeli teendők ellátása után ő is hazament ebédelni. Előbb azonban felülvizsgálta a szakácsok főztjét lent az alagsorban, sőt többször meg is várta a menázsi kiosztását is, vagy a mellé beosztott alantos tiszt.

Említettem az Augmentációs magazint. Ebben kezelték a legénység háborús felszerelését, a csukaszürke mundérokat, fegyvereket, tornistereket stb. Itt volt a fegyverkovács műhelye is. Az Augmentációs magazin Nack Károly százados parancsnoksága alatt állott, aki a későbbiek folyamán frontszolgálatra jelentkezve, derekasan viselkedett az olasz harctéren és ezredességig emelkedett.

Nack Károly (Hirn László: A negyvenhatosok fegyverben 1914-1918 című kötetből)

A fegyverkovács Friedrich Antal főfegyvermester volt, aki 1914 nyarán köszörültette ki a legénység bajonettjeit, helyettese Gergelyfalvi Károly volt.

Következő rész: „Mindenki érezte és tudta, hogy a háború kikerülhetetlen”

Összes rész: Részletek Dr. Szojka Kornél emlékirataiból (1-21. rész)

2 komment

Címkék: szegedi 46–os gyalogezred dr. szojka kornél

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr105736007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BálintFerenc · http://nagyhaboru.blog.hu 2014.01.08. 15:30:31

Egyre jobban tetszik ez a visszaemlékezés, nagyon szépen leírja a hétköznapokat.

Egy megjegyzés: A Feldbinde magyarul tábor öv, így néz ki:

www.suedsteiermarkversand.at/index.php?page=shop.product_details&flypage=Archivflypage.tpl&category_id=322&product_id=2444&option=com_virtuemart&Itemid=7

Nack Károly életútja se semmi, a Magazinsoffizierek (raktártisztek) minden alakulatnál kiöregedett helyi alkalmazású vagy nyugállományú főtisztek voltak - olyanok akik valami miatt nem tudtak törzstisztnek előlépni.

Innen önként kimenni a harctérre és zászlóaljparancsnokságig vinni - le a kalappal. Annyi még, hogy valószínűleg nyugdíjazásakor léptették elő ezredesnek.

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2014.01.09. 07:19:25

@BálintFerenc: Köszi, Feri, a kiegészítést és a linket!

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása