A San Martino del Carsó-i Nagy Háború Múzeuma

2012.04.18. 11:28 :: GianfrancoSimonit

italiano

Múzeumunk az olaszországi Gorizia tartományban, a Sagrado községhez tartozó San Martino del Carsóban található. A gyűjteményt a Karszti Barlangász Csoport önkéntesei gondozzák, a helyiséget is a csoport biztosítja. A Nagy Háború emlékei San Martino del Carsóban címet viselő állandó kiállítás 2007. június 30-án nyitotta meg kapuit.

 

A múzeum az első világháború korszakából származó számos érdekes tárgyat őriz, amelyek a környező területeken fellelhető kavernákból és egykori lövészárkokból kerültek elő. A kiállított tárgyakat az egyesület tagjai, illetve barátai restaurálták azzal a céllal, hogy ne merüljön feledésbe a Karszt-vidék első világháborús emlékezete.

A San Martino del Carsó-i Nagy Háború Múzeum épülete A San Martino del Carsó-i Nagy Háború Múzeum épülete

A karszti barlangokból, a háború idején kialakított kavernákból, a felszínről és a számtalan lövészárokból még ma is kerülnek elő olyan tárgyak, amiket az első világháború alatt itt harcoló hadseregek katonái használtak.

Részlet a gyűjteményből Részlet a gyűjteményből

E történelmi örökség érdemes arra, hogy megismerjük és megbecsüljük. A kiállítás bemutatja a katonák fegyvereit, személyes és mindennapi használati tárgyait: tábori lapokat, kitüntetéseket, öngyújtókat, szemüvegeket, pénzérméket, gyűrűket, a gránáthüvely vörösréz vezetőgyűrűjéből kézzel fabrikált karkötőket és papírvágókat, evőeszközöket, tányérokat, poharakat, üvegeket, konzervdobozokat és kulacsokat, lámpákat, a szögesdrót átvágására alkalmas szerszámokat (fogókat és drótvágókat), póznákat, dróthálókat, sisakokat, tőröket és szuronyokat, pisztolyokat, kézigránátokat, puskákat, könnyű- és nehéztüzérségi lövedékeket, köztük a 420 mm-est (amely az első világháború legnagyobb lövedéke, és mint ilyen, igen ritka, ám ebből nálunk kettő is van), az árokásáshoz és a kavernák kialakításához használt szerszámokat, lövészárkok mellvédeit, és még sok minden mást.

Részlet a gyűjteményből Részlet a gyűjteményből

Egyesületünk jelenleg a goriziai Karszt-vidéken fejti ki tevékenységét: az itt található természetes és mesterséges barlangokat, valamint a karszt területét és történetét tanulmányozzuk, illetve kutatjuk, különös tekintettel a Nagy Háború korszakára. Foglalkozunk a San Martino környéki, a Monte San Michele és a Doberdó-fennsík első világháborús emlékeinek helyreállításával is.

A Karszti Barlangász Csoport (Gruppo Speleologico Carsico) 1988-ban alakult, de néhány San Martinó-i tag már gyermekként a hetvenes években elkezdte a környék barlangjait felfedezni.

Egy barlang bejáratának felfedezése Egy barlang bejáratának felfedezése

Leereszkedés a barlangba Leereszkedés a barlangba

Az egyesület fő tevékenysége kezdettől fogva a Karszt-vidék eddig ismeretlen természetes barlangjainak felfedezése (a mai napig több mint 100 ilyen barlangot fedeztünk fel), ezen túl pedig e föld alatti képződmények, illetve a természet megóvása általában.

A barlang belseje A barlang belseje

A barlangászaton kívül a csoport néhány tagja az első világháború korszakát is kutatja, így az egyesületen belül létrejött a Történeti Kutató Részleg, amely a háborús időszak még ismeretlen helyszíneit tárja fel.

Lövészárkok kutatásával is foglalkozunk (ebből a Karszton igen sok van), amelyeket az osztrák–magyar és az olasz katonák ástak az első világháború idején. Ha van rá lehetőség, az alapos tanulmányozást követően helyreállítást végezünk.

1996-ban az egykori osztrák–magyar parancsnokság főhadiszállását képező Schönburg-alagút bejáratát állítottuk helyre, 2009-ben pedig a Monte San Michele 4-es csúcsán található bresciai dandár emlékművét, amelyet az olasz katonák, köztük a San Martino del Carso című versét itt író Giuseppe Ungharetti költő tiszteletére emeltek.

 

A bresciai dandár emlékműve 1917-ből, és 2009-es helyreállítása után A bresciai dandár emlékműve 1917-ből, és 2009-es helyreállítása után

A Monte San Michelén található mindkét műemléket beomlott állapotából egykori kinézetéhez hűen, eredeti anyagokból építettük újjá, elősegítve, hogy történeti örökségük és emlékezetük továbbra is fennmaradjon. A Schönburg-alagút felújításáról hamarosan külön posztban számolunk be.

 

A Schönburg-alagút bejárata 1916-ból, és 1996-os helyreállítása után A Schönburg-alagút bejárata 1916-ból, és 1996-os helyreállítása után

A 78. számú 2001/03/7-es törvény rendelkezései lehetővé tették számunkra, hogy kulturális örökségünk ilyen típusú műemlékeit megóvjuk és helyreállítsuk, s ezzel megakadályozzuk e történelmi örökség végleges pusztulását.

Fontos, hogy egyesületbe tömörítsük a műemlékek gondozásában részt vállaló lelkes amatőröket és profi kutatókat, hiszen az „Első világháború történelmi örökségének megóvásáról szóló törvény” az egyesületek számára lehetővé teszi a területükön található történelmi emlékek gondozását.

A múzeumot iskolai csoportok, a Nagy Háború korszakának szerelmesei és a történelem iránt érdeklődő látogatók számára alakítottuk ki, hogy a tankönyvektől eltérő módon ismerhessék meg a történelmet, és hogy a sok csatát látott Karszt-vidék sajátos arculata képekben is megelevenedjen számukra. Ezen a vidéken talán még fontosabb a kezdeményezés, mint máshol, mivel a Nagy Háború eseményei itt az otthonok teljes pusztulását hozták.

A háború sújtotta Karszt 1916-ban A háború sújtotta Karszt 1916-ban

A San Martino del Carsó-i Nagy Háború Múzeumot az egyesület önkéntesei működtetik: szombaton és vasárnap 10.00-12.00-ig, illetve 14.00 és 17.00 óra között van nyitva, csoportok vagy egyéni látogatók kérésére azonban a többi napon is megtekinthető. Egyesületünk ezen kívül rendben tartja a környéken található háborús emlékeket is, mint például a 4-es honvéd gyalogezred emlékművét, a szegedi 46-os gyalogezred kőbe vésett feliratait, valamint a „lombok lövészárkát” (trincea delle frasche).

A 4-es honvéd gyalogezred emlékműve, 1918 A 4-es honvéd gyalogezred emlékműve, 1918

A szegedi 46-os gyalogezred feliratos köve A szegedi 46-os gyalogezred feliratos köve

Egy másik kő, amelybe a szegedi 46-os gyalogezred feliratát vésték Egy másik kő, amelybe a szegedi 46-os gyalogezred feliratát vésték

A „lombok lövészárka” A „lombok lövészárka”

A kezdeti időktől fogva számos alkalommal került sor kultúrák közötti találkozókra, kutatói megbeszélésekre egyesületünk, illetve olasz és magyar civil szervezetek részvételével, amelyek célja a Nagy Háború történetének tanulmányozása, valamint az egykori háborús helyszínek közös felkeresése és kutatása volt.

Számos olasz és magyar szakértő kereste meg csoportunkat, hogy különböző kezdeményezésekben vegyünk részt.

2008-ban egy magyar történészcsoport kutatást végzett a környéken és meglátogatta múzeumunkat is. Az említett csoport tagjai voltak Pintér Tamás, Rózsafi János, Stencinger Norbert és Görög István ezredes. Mostanra a Nagy Háború iránti közös érdeklődésünk és szenvedélyünk nyomán barátság született, és idővel az erre a frontszakaszra irányuló útjaik és kutatásaik egyik állandó pontjává váltunk.

Barátainkkal a San Martinó-i múzeum melltt található „Diendorfer-kaverna” belsejében Barátainkkal a San Martinó-i múzeum mellett található „Diendorfer-kaverna” belsejében

Az azóta eltelt időben a szervezetünk és e kutatócsoport között létrejött együttműködés számos alkalmat teremtett találkozókra, és lehetővé tette számunkra azt is, hogy több magyar szervezettel kapcsolatba kerülve közös projektek keretében végezzük a környék emlékeinek gondozását. Barátainknak köszönhetően egyesületünknek a hivatalos magyar szervekkel is többször volt alkalma találkozni, a San Martino del Carsó-i Múzeumban, valamint Magyarországon Székesfehérváron, Adonyban, Budapesten és Szegeden, ahol fontos új együttműködési projektek iránt köteleztük el magunkat.

A székesfehérvári múzeumban Görög István ezredessel és segítőnkkel, Dórával A székesfehérvári múzeumban Görög István ezredessel és segítőnkkel, Dórával

A Pákozdi Katonai Emlékparkban A Pákozdi Katonai Emlékparkban

A szegedi Móra Ferenc Múzeumban A szegedi Móra Ferenc Múzeumban

Adonyban Adonyban

Budapest, olasz katonai temető Budapest, olasz katonai temető

Magyar küldöttség a San Martino del Carsó-i múzeumban Magyar küldöttség a San Martino del Carsó-i múzeumban

A Nagy Háború Blog szerkesztőségével A Nagy Háború Blog szerkesztőségével

Múzeumunkban elhelyeztük azt a tablót, amit több magyar szervezet készített együttműködésünk elismeréseként.

Dr. Hende Csaba, magyar honvédelmi miniszter a baráti magyar szervezetek által készített tabló előtt Dr. Hende Csaba, magyar honvédelmi miniszter a baráti magyar szervezetek által készített tabló előtt

Önkénteseink gyakran kalauzolnak iskolás csoportokat a környéken, hogy megismertessék velük a térség háborús eseményeit.

Középiskolás csoport korabeli egyenruhába öltözött kísérővel első világháborús helyszínt látogat  Középiskolás csoport korabeli egyenruhába öltözött kísérővel első világháborús helyszínt látogat

Középiskolás csoport korabeli egyenruhába öltözött kísérőkkel Középiskolás csoport korabeli egyenruhába öltözött kísérőkkel

Iskolások a bresciai dandár emlékművének felavatási ünnepségén, 2009-ben Iskolások a bresciai dandár emlékművének felavatási ünnepségén, 2009-ben

Bővebb információ:

www.museosanmartinodelcarso.it
Facebook: Ricordi della Grande Guerra a San Martino del Carso
E-mail: g.simonit@alice.it
           cuba96@libero.it

A cikk szerzője Gianfranco Simonit.

1 komment

Címkék: doberdo monte san michele többnyelvű schönburg–alagút gruppo speleologico carsico

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr704458551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vargabetű 2012.04.21. 08:35:21

Jártam ebben a múzeumban, csak ajánlani tudom mindenkinek. Pár éve ingyenes volt, és kiadványok megvásárlásával lehetett támogatni. A barlangászok jól értenek a kövek mozgatásához, eltemetett járatok kibontásához, ezért is tudnak sikeresen kutatni. Számtalan magyar vonatkozású tárgy látható.
Üdv:Vargabetű

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása