A Nagy Háború a filmművészetben – EFG 1914

2012.03.31. 10:45 :: Nagy Háború szerkesztőség

2012 februárjában a MaNDA (Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet) részvételével elindult az EFG 1914 elnevezésű európai uniós projekt, a 2008-2011. között létrehozott Európai Filmes Átjáró folytatása.

 

A European Film Gateway (EFG) – a maga 500 ezer dokumentumot is meghaladó online gyűjteményével – az elmúlt években komoly népszerűségre tett szert a filmes és filmes vonatkozású anyagok iránt érdeklődő felhasználók körében.

Egy fiúnak a fele Egy fiúnak a fele

Az európai digitalizált örökségben nagy űr tátong az első világháborús anyagok terén, ezt kitöltendő az EFG 1914 projekt 650 órányi film- és 5600 darab filmes vonatkozású anyagot fog digitalizálni, ezek mindegyike az első világháború éveiben keletkezett, illetve ezeknek az esztendőknek a történetét dolgozza fel.

Az utolsó éjszaka Az utolsó éjszaka

Az 1910-es években jelentős számú film készült Európa-szerte, de sajnos csak kis részük élte túl az elmúlt évszázadot, és amelyik mégis, az filmtekercseken. Az ezekhez való hozzáférés pedig költséges és bonyolult. Bár több európai filmgyűjtemény évekkel ezelőtt megkezdte már a digitalizálást, az EFG 1914 az Európai Bizottság pénzügyi támogatásával szélesebb körben kívánja előmozdítani ezt a folyamatot.

Az anyagok az EFG és az Európai Digitális Könyvtár, az Europeana honlapján lesznek elérhetők. A megosztott tartalmakon túl készül egy virtuális kiállítás is, ami bemutatja ennek a konfliktusokkal terhelt évtizednek filmiparát, közönségét, hangulatát.

A föld rabjai A föld rabjai

15 ország 20 európai filmarchívuma és filmes intézménye csatlakozott a 2014-ig, épp a Nagy Háború kitörésének centenáriumáig tartó projekthez.

A MaNDA négy filmmel vesz részt: A föld rabjai (1917), Az obsitos (1917) Az utolsó éjszaka (1917) és az Egy fiúnak a fele (1924) című, eddig rejtett kincsei kerülnek be az európai filmörökség digitalizált, kutatható és online élvezhető halhatatlanjai közé.

Az obsitos Az obsitos

A cikk forrása: mandarchiv.hu

Szólj hozzá!

Címkék: film

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr634351152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása