Doberdói kutatásokról a természetjárók klubnapján

2012.02.21. 18:12 :: Nagy Háború szerkesztőség

2012. február 13-án a Budapesti Természetbarát Sportszövetség „Rockenbauer Pál” Túravezetők Klubjának klubnapján szép számmal jelentek meg érdeklődők a Budapest, V. kerület Arany János utca 10. szám alatti Aranytíz kultúrház Lovagtermében. A lelkes túrázók mellett felhívásunkra blogunk olvasói közül is többen részt vettek a rendezvényen.

A szövetség tagjai a Hon Tours utazási iroda szervezésében 2011 szeptemberében bejárták az Isonzó menti egykori frontvonalat. Blogunk és a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány képviseletében Rózsafi János kutatótársunk vett részt a klubnapon, aki a szeptemberi kegyeleti túra hadtörténeti kalauza is volt. Kiss Ádám aranyjelvényes túravezető köszöntője után Szigeti Magdolna Mária szavalta el két saját versét, amelyekkel a háborúkban részt vett családtagjaira emlékezett. Ezt követően Kiss Ádám szólt arról, hogy milyen családi indíttatásra kezdett a tavaly őszi túra megszervezésébe.

 Ezután B. Szentirmai Judit gondosan összeállított diasorozata került levetítésre, aminek a segítségével a rendezvény résztvevői is megismerhették az út turisztikai és katonai emlékeit, az első világháborús harcoknak a csoport által felkeresett helyszíneit.

Ez követően Rózsafi János tartott előadást a Doberdó-fennsíkon folytatott kutatásainkról. Bemutatta azokat az egykori védelmi szakaszokat, amelyekben a magyar honvédek harcoltak és tartották az állásokat. A korabeli és a kutatások során készített mai fényképek segítségével a hallgatóság eljuthatott a napjainkban már sűrű bozóttal borított lövészárkokba, megismerhette a kavernák állapotát, a kutatások során beazonosított összecsapások helyét, valamint az egykori Segeti tábor épületmaradványait, ahol a harcok idején a katonák tízezrei pihentek és készültek az újabb bevetésre.

A kötetlen és jó hangulatú rendezvény végén sokan érdeklődtek a kutatások iránt, családtagjaik felkutatásának lehetőségéről és egy esetleges újabb doberdói túra időpontjáról.

Szólj hozzá!

Címkék: előadás doberdó

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr124136472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása