A honvédek magashegyi harcairól a Hadtörténelmi Délutánon

2012.01.31. 11:50 :: PintérTamás

2012. január 28-án A m. kir. 20. honvéd gyaloghadosztály első magashegyi harcai 1915 júniusában címmel Rózsafi János tartott előadást a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadtörténelmi Délutánok című rendezvénysorozata keretében.

A közel kilenc éve zajló rendezvénysorozat szervezője és házigazdája, Számvéber Norbert, a Hadtörténelmi Levéltár igazgató-helyettese köszöntötte előbb a hallgatóságot, majd ismertette az idei év terveit. Ezt követően a Nagy Háború Blog állandó szerzője következett, akinek fő kutatási területe az előadás címében kiemelt alakulat és a kötelékébe tartozó ezredek első világháborús hadiútja. Rózsafi János egy órás előadása során ismertette a 20-as honvéd hadosztály olasz frontra kerülésének az indokait és körülményeit, majd kronologikus rendet követve végighaladt az 1915. júniusi hónap eseményein egészen a hadosztály Doberdóra vezényléséig. A vetítéssel kísért előadást korabeli és mai fotók, visszaemlékezés és levéltári dokumentum részletek, egykori és mai térképvázlatok, valamint a legmodernebb műholdas felvételek gazdag változatosságával tette még színesebbé.

Az előadás végére a hallgatóság érzékletes képet kapott a 2000 méteres hegyóriások közé került döntően alföldi magyar bakák hősies küzdelméről, amit a számukra teljesen ismeretlen körülményekkel és a hegyi harcokra tökéletesen kiképzett olasz alpini zászlóaljakkal vívtak.  A rendezvénysorozat szokásai szerint az előadást fórumbeszélgetés követte, ahol a hallgatóság az elhangzottakkal kapcsolatban további kérdéseket tehetett fel. A negyedórás szünetet követően az érdeklődő közönség részéről érkező sok kérdés és észrevétel nyomán még egy bő órán keresztül folyt az események megvitatása, elemzése, amibe már mi is bekapcsolódtunk.

A rendezvény szünetében és végén lehetőség nyílt személyes beszélgetésekre, találkozásokra is. A blog olvasói és a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány önkéntesei közül is többen ellátogattak az előadásra, volt akivel először itt találkoztunk személyesen.

Jól sikerült, tartalmas délután volt, az előadónak köszönhetően rengeteg újdonsággal a korábban a blogon közreadott hasonló témájú sorozatához képest is, bebizonyítva, hogy egy téma kutatása sohasem érhet véget…

Szólj hozzá!

Címkék: előadás isonzó

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyhaboru.blog.hu/api/trackback/id/tr964029727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A Blogról

Blog a háborúról, ami nagyobb volt minden korábbinál, ezért a kortársak a kitörését követően nem sokkal a Nagy Háború elnevezést adták neki…

Térkép

Történetek a Nagy Háború Blogról
 

Legutóbbi kommentek

Könyvajánló

Hadiszalagon 

Műhely

Tudományos műhely rovat szakmai tanulmányokkal, közleményekkel…

Bilek

Kiadványaink

Gunesch

Ó, ti fiúk

Iskolapadból a pokolba

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

A pokol tornácán

Magyarok az Isonzónál

Merénylet Szarajevóban

Katonatemetők a Felvidéken

100 évvel később

Szalay-Berzeviczy Attila fotói első világháborús helyszínekről

Dublin

Zene

‪Fuoco e mitragliatrici
 

Olasz front

Olasz front 

Képregénypályázat

Programajánló

 

Ösztöndíj

 

Utazás

 

Kiállítás

süti beállítások módosítása